Lions klub novigrad

FOTOGALERIJA / Otvorenje izložbe "Hrvati na ledenom moru" u Novigradu

| Autor: Zvonimir Guzić


Protekli je vikend u novigradskom Muzeju Lapidarium otvorena izložba “Hrvati na ledenom moru” u organizaciji Lions kluba Novigrad povodom 20. obljetnice rada tog humanitarnog društva. Otvorenju izložbe, uz same autore Milorada Stanića koji je ujedno i guverner Lions Distrikta 126 Hrvatska i Miljenka Smokovinu, prisustvovali su i gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, dogradonačelnica Novigrada Viviana Fakin, ravnateljica Muzeja Lapidarium Jerica Ziherl, Snježana Nazarević predsjednica Lions kluba Novigrad, kuma kluba Fedora Zorić-Franke, predsjednik Lions kluba Poreč Slavoljub Katančević, te članovi Lions klubova iz Poreča, Lovrana i Portoroža.

“Povodom 20. godišnjice djelovanja Lions kluba Novigrad odlučili smo pokloniti ovu izložbu gradu Novigradu, njegovim stanovnicima i posjetiteljima. Smatramo da je tema izložbe jedan lijepi povijesni poduhvat koji nije baš poznat široj hrvatskoj javnosti u kojem je sudjelovalo i dvanaest naših mornara tako da smo s ovom izložbom htjeli cijeli ovaj događaj otrgnuti iz zaborava i oživjeti sjećanja na te hrabre ljude.” u uvodnom govoru se prisutnima obratila predsjednica novigradskog Lions kluba Nazarević.

Sam povijesni događaj, prilikom otvorenja izlože, ukratko je opisao jedan od autora Milorad Stanić, čije predavanje su pratile ilustracije samog događaja izložene na zidovima muzeja, a tu je bila i replika broda “Admiral Tegetthoff”, u mjerilu 1:40 rad maketara Željka Skomeršića, s kojim se posada uputila na polarnu ekspediciju.

Priča nas vraća u period 1872.-1874. godine u kojem je poznata austro-ugarska znanstveno- istraživačka ekspedicija išla u osvajanje Arktika. Od 24 člana posade sudjelovalo je i dvanaest mornara s Jadrana kojima su vođe ekspedicije Weyprecht i Peyer nadjenuli zajedničko ime Quarneroli. Bili su to hrvatski pomorci sa Hvara, Brača, Malog Lošinja i Cresa, te iz Plomina, Voloskog, Opatije, Lovrana,Bakra, Rijeke i Trsta, koji su dali svoj doprinos tom istraživanju.

Najspektakularnije otkriće ove ekspedicije je do tada nepoznati otočni arhipelag sa 191 otokom kojeg su nazvali "Zemlja Franje Josipa". Na tom arhipelagu od tada postoji Rt Fiume i mnogi drugi nama poznati toponimi.

Zbirka je u vlasništvu Lion kluba Quarneroli iz Lovrana, a postav izložbe čine 30 ilustracija koje opisuju cjelokupni događaj, među kojima su i fotografije naših mornara, te maketa već spomenutog broda i još tridesetak izvornih i vrijednih eksponata od kojih su i dvije knjige.

Prošireno izdanje pretiska knjige iz 1893. godine, autora Petra Kuničića "Hrvati na ledenom moru 1872.-1874." koja je tiskana povodom 150. obljetnice prve austrougarske polarne ekspedicije i knjiga “Strahote leda i tame” austrijskog pisca Cristopha Ransmayra koja je prevedena na hrvatski jezik.

Zanimljiv je podatak da je ovaj događaj uveden u austrijski školski sustav iako ni jedan član posade nije bio austrijanac, dok naših dvanaest pomoraca nije uspjelo izazvati veći interes u Hrvatskoj.

Izložba ostaje otvorena sve do 5. svibnja, a radnim danom se može posjetiti od 9 do 15 sati i subotom od 10 do 14 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom