Nagrada BOOKtiga

"Ljeta s Marijom" autorice Olje Savičević Ivančević najčitaniji je roman u istarskim knjižnicama

| Autor: Vanesa Begić
Olja Savičević Ivančević (Snimio Mladen Jergović)

Olja Savičević Ivančević (Snimio Mladen Jergović)


"Ljeta s Marijom" najčitaniji je roman u istarskim knjižnicama, a njegova autorica Olja Savičević Ivančević ovogodišnja je dobitnica Nagrade BOOKtiga 2024.

Marijeta, Meri, Maša, Marijola i Mara, pet Marija koje u romanu "Ljeta s Marijom", u izdanju Frakture, pričaju svaka svoju priču. One dijele ime, ali njihovi su životi slični samo po tome što progovaraju o zapostavljenom ženskom iskustvu iz različitih vremenskih perioda.

"Ljeta s Marijom" ispisuju sjećanja utkana u stogodišnjoj staroj kamenoj kući, prije svega ljeti, a Marije nam otvaraju slike povijesti i promjena, obiteljskih okupljanja, ratnih godina, zaljubljivanja, prijateljevanja, radosti, tragedija, putovanja i nerazumijevanja, snažno ukazujući na snagu ženskoga, moć i nemoć u patrijarhalnom svijetu, ali nadasve ljubav koja kroz generacije žena raste, čime ovaj roman postaje roman svake naše obitelji s posvetom ženama, sustavno prešućivanih i zanemarivanih, a koje su oblikovale naše živote.

Olja Savičević Ivančević bit će gošća porečke Knjižnice, u petak, 19. travnja, kada će joj biti uručena Nagrada, čime će i biti otvoren ovogodišnji Festival pročitanih knjiga BOOKtiga i sajam rabljenih knjiga BOOKtižin, omiljena manifestacija brojnih ljubitelja čitanja.

Nagrada BOOKtiga dodjeljuje se od 2010. godine autoru najčitanije knjige u svim istarskim narodnim knjižnicama. Postupak odabira i vrednovanja najčitanijeg književnog djela provodi se statističkom obradom podataka prikupljenih putem skupnog elektroničkog kataloga narodnih knjižnica u Istarskoj županiji.

Tročlano Povjerenstvo za provedbu postupka dodjele Nagrade BOOKtiga, koje odlukom imenuje župan Istarske županije, u sastavu: Iva Ciceran, Neven Ušumović i Irides Zović, provodi postupak analize pristiglih kandidatura iz svih narodnih knjižnica Istarske županije te županu dostavlja pismeni prijedlog o laureatu, autoru najčitanije knjige u devet narodnih knjižnica Istre: Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pula, Pazin, Poreč, Rovinj i Umag. Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Istarske županije.

Ovogodišnjoj dobitnici bit će uručeno priznanje – primjerak najčitanije knjige u narodnim knjižnicama Istarske županije, koja je, u duhu festivala, rabljena i ispisana osvrtima samih čitatelja.

Zatvorit će se tako veliki krug koji čine autorica – čitatelji i nanovo – autorica. Njezina će joj se knjiga vratiti u ruke, ispisana dojmovima čitatelja i donijeti ono što najviše priželjkuje: odgovor na pitanje kako je utjecala na živote čitatelja. Osim prigodnog priznanja, sedmodnevnog boravka u Kući za pisce/Hiži od besid u Pazinu, autorica najčitanije knjige dobiva i novčanu nagradu.

Dosadašnji dobitnici Nagrade BOOKtiga su: Igor Mandić, Hrvoje Hitrec, Mirjana Krizmanić, Ante Tomić, Slavenka Drakulić, Drago Pilsel, Ivica Prtenjača, Mani Gotovac, Slavenka Drakulić, Kristian Novak, Marina Vujčić, Ivana Bodrožić i Marilena Dužman.

O autorici

Olja Savičević Ivančević, spisateljica i pjesnikinja, rođena je 1974. u Splitu. Živi i radi u Zagrebu i na Korčuli. Osim proze i poezije, piše književne kolumne, dramske tekstove za djecu i mlade, uređuje knjige te vodi radionice kreativnog pisanja. Knjige su joj prevedene na trinaest svjetskih jezika, objavljene u petnaest zemalja u Europi te u SAD-u. Pojedinačne pjesme i priče prevedene su i objavljene na četrdesetak jezika.

Za rukopis "Nasmijati psa" nagrađena je Prozakom, dobitnica je prve nagrade "Ranko Marinković" Večernjeg lista za kratku priču te nagrade Kiklop za zbirku poezije "Kućna pravila". Roman "Adio kauboju" nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman u Hrvatskoj 2011., nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost "Jure Kaštelan" te francuskom Prix du premiere roman u međunarodnoj konkurenciji.

Prema romanu je postavljen istoimeni kazališni komad. Roman "Pjevač u noći" dobio je nagradu "Libar za vajk" Pulskog sajma knjige, kao i English Pen Award. Za roman "Ljeta s Marijom" dodijeljena joj je Nagrada Grada Zagreba 2023., kao i nagrada "Štefica Cvek" za feminističku i angažiranu književnost. Dobitnica je i regionalne nagrade festivala "Druga prikazna" iz Skopja 2018. Za zbirku pjesama "Divlje i tvoje" nagrađena je regionalnom nagradom "Risto Ratković" 2020. Dobitnica je nagrada i međunarodnih priznanja za izvorne dramske tekstove, a prema njezinim pričama snimljeni su nagrađivani kratkometražni igrani filmovi.

Za adaptaciju lutkarske predstave Čudnovate zgode Šegrta Hlapića dobila je nagradu Mali Marulić. Ovu nagradu dobila je i za izvorne dramske tekstove "Moj prijatelj Mačkodlak" i "Som na cilome svitu". Njezina slikovnica "Moj prijatelj Mačkodlak" nosi ugledno međunarodno priznanje za književnost za djecu White Raven.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini