OSIJEK

Koncertna dvorana u Osijeku bit će završena do kraja 2024. godine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Koncertna dvorana u osječkom Kulturnom centru, u čije će se uređenje i opremanje uložiti 1,7 milijuna eura, bit će završena do kraja 2024. godine, a u svibnju ove godine u Osijeku će se prvi put organizirati Panonski festival knjige.  

Izvijestili su to u četvrtak ministrica kulture i medije Nina Obuljen Koržinek i osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Nakon sastanka s gradonačelnikom Radićem, Obuljen Koržinek rekla je kako je projekt koncertne dvorane u Osijeku najveća ovogodišnja pojedinačna investicija Ministarstva i sigurna je da će završetkom projekta Osijek dobiti sjajan koncertni prostor, koji će služiti i za druge kulturne namjene.

Kada dvorana bude završena, Osijek će imati dobar temelj za uspostavu redovitog, kvalitetnog i visokoprofesionalnog koncertnog života, a tako zaokružujemo temeljnu kulturnu infrastrukturu na temelju naše politike decentralizacije i ravnomjernog regionalnog razvoja, ocijenila je ministrica.

Dodala je da se razgovaralo o inicijativi Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore da se, nakon zagrebačkog Interlibera te Mediteranskog festivala knjige u Splitu, takva manifestacija pokrene i u ovome dijelu Hrvatske, pa će se u svibnju održati prvo izadnje Panonskog festivala knjige.

To je na tragu svih naših napora da poboljšamo status knjige i promoviramo kulturu čitanja, a na taj način omogućit ćemo Osijeku još jedan iznimno kvalitetan kulturni sadržaj, kazala je Obuljen Koržinek.

Potvrdilla bih da smo prepoznali sve dobro što se u gradu Osijeku događa, jer se Ministarstvo može uključiti tamo gdje postoji lokalna inicijativa, a gradonačelnik i suradnici pokazali su veliki interes ne samo za razvoj kulturne infrastrukture, nego i programa u različitim kulturnim djelatnostima, poručila je ministrica.

Gradonačelnik Radić rekao je da je grad Osijek za koncertnu dvoranu od Ministarstva kulture dobio 929 tisuća eura, što su najveća sredstva za investicije na godišnjoj razini, koje je Ministarstvo ikada odobrilo.

Prije smo od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova za taj projekt dobili 770 tisuća eura, i tako osigurali 1,7 milijuna eura, koji su nam potrebni za završetak koncertne dvorane, a koja zahvaljujući ova dva Ministarstva građane Osijeka neće ništa koštati, istaknuo je Radić.

Napominje kako će Osijek prvi put dobiti pravu koncertnu dvoranu, čime će se podići kvaliteta kulturne scene, i pokazati da je ovaj grad istinska slavonska metropola.

Radić ističe da će dvorana imati 417 sjedećih mjesta, i nakon zagrebačke koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski", biti najveća u Hrvatskoj, ali i najsuvremenija.

Na upit novinara o situaciji u osječkom HNK-u, koje još uvijek nema Kazališno vijeće, ministrica je rekla da je sve pripremljeno za izbor članova Vijeća te podsjetila kako je jučer u saborskoj proceduri bilo drugo čitanje Zakona o kazalištima.

Očekujem da bi taj zakon mogao biti izglasan u iduća dva tjedna, i mislim da će se onda steći uvjeti da se na novi način imenuju članovi Kazališnog vijeća, objasnila je Obuljen Koržinek.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini