ZAGREB

Ukrajinska violinistica i orkestar Opere HNK otvaraju Zagreb Classic

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagreb Classic održat će se od 23. do 29. lipnja na Trgu kralja Tomislava, a ovogodišnje izdanje otvorit će koncert ukrajinske solistice na violini Anastasiye Petryshak i orkestra Opere HNK u Zagrebu.

Tijekom sedam dana, Zagrepčani će moći uživati u izvedbama klasične glazbe na otvorenom, s početkom u 21 sat. Osim izvođača iz Hrvatske i Ukrajine, nastupit će francuski i talijanski glazbenici.

''Svi programi su besplatni te očekujem da će privući brojnu publiku, kako zbog pažljivo biranih sadržaja domaćeg i međunarodnog karaktera, tako i zbog divnog ambijenta i ugođaja Trga kralja Tomislava'', kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld na konferenciji za novinare.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je da Grad Zagreb tijekom ljetnih mjeseci priprema kulturne događaje na brojnim drugim lokacijama poput Ljetne pozornice Tuškanac, Klovićevih dvora do Ljeta u Muzeju suvremene umjetnosti.

"Veseli me što ćemo umjetnicima vratiti publiku koja im je protekle dvije godine nedostajala", rekao je te izrazio zadovoljstvo što će, uz Tomislavac, kultura opet živjeti i na brojnim otvorenim gradskim prostorima.

Na ovogodišnjem Zagreb Classic festivalu nastupiti će Zagrebačka filharmonija, solisti i zbor Gradskog kazališta Komedija, Jazz orkestar Hrvatske vojske te dirigenti Marcello Rota, Paolo Spadara Munitta i Davor Dropuljić, sopranistica Cristina Mosca i drugi. Festival će 29. lipnja zatvoriti koncert komornog orkestra Cameristi della Scala, kojeg čine glazbenici orkestra Teatro alla Scala iz Milana.

U programu Zagreb Classica sudjelovat će i francuska kantautorica Joyce Jonathan, u organizaciji Francuskog instituta. Ona će, uz prve pjesme koje su je učinile poznatom u Francuskoj i svijetu, predstaviti skladbe s posljednjeg albuma „Les p'tites jolies choses“.

Kako bi potaknuo učenje živih jezika, čija je raznolikost jedno od bogatstava koja obilježavaju Europu, Francuski institut u Hrvatskoj organizirao je veliko nacionalno višejezično natjecanje glazbenih spotova namijenjeno mladeži u Hrvatskoj. Natjecanje će završiti Praznikom glazbe 26. lipnja, kada će se, upravo na pozornici festivala Zagreb Classic, dodijeliti nagrade pobjednicima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater