Vidljivo i nevidljivo u kulturi

Kulturna se sezona konzistentno produžuje, a smiješi nam se ljeto kao nikad dosad

| Autor: Vanesa Begić
Ilustracija (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Ilustracija (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Dok se priprema "prava", ljetna kulturna sezona, u tijeku su i brojna druga zbivanja, kao da nema više pauze u kulturnim zbivanjima, osim eventualno nekoliko dana odmah nakon Nove godine.

Tijekom zimskih i ranih proljetnih mjeseci, najveći je fokus interesa usmjeren na programe zaštite i očuvanja kulturne i povijesne baštine, na pripremanje dokumentacije za apliciranje na razne fondove i projekte te na pripremanje knjiga, kataloga, ali i programa za bogatu ljetnu sezonu.

Ova će, sudeći po najavama, biti bogatija i raznovrsnija nego ikad ranije, prepuna koncerata, karte su već u prodaji i mnogi se konzumenti kulturnih događanja pripremaju što će im sve želja, mogućnost te "proračun" dozvoliti da prate tijekom ljeta.

No, u kulturi je i puno "nevidljivog" posla - nije jednostavno organizirati velike koncerte, festivale i zbivanja s velikim brojem posjetitelja. Koliko je pak rada i truda - istraživanja, potrebno za restauriranje fresaka, crkava, koliko znanja, vještina, specifičnosti. A tek dokumentacije. Papirologije sve više i više. No, na kraju sve se to zaboravlja kada se vidi novo ruho kulturno-povijesne baštine, rezultate restauracije, obnavljanja, očuvanja..., kada se odsluša briljantan koncert. Zadnjih je godina po tom pitanju bilo puno pozitivnih akcija i pomaka.

Sve više se govori i o potrebi "edukacije" publike, koja je, na koncertima klasične glazbe sve bolja i bolja, iako se ponekad i dalje desi neki "kiks" aplaudiranja u nezgodnom trenutku. No, ipak znatno bolja, možda i zahvaljujući nizu kvalitetnih koncerata nego ranije.

Što se izložbi tiče, umjetnici, čast izuzecima, sve manje idu kolegama na izložbe. Možda će se sa sve dužim danima situacija promijeniti, pa će tijekom večernjeg đira biti i više umjetnika na izložbama, kao nekada. Kolegijalno.

Objavljeno je i dosta novih knjiga, stručnih, muzikoloških, povijesnih, iza kojih stoji neizmjerno puno rada, truda.

Kultura 365, kultura non-stop ili kakogod već zbilja traje kroz cijelu godinu. Kroz široj javnosti nevidljivu i kroz svima vidljivu fazu; glavno da su rezultati vidljivi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum