muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca 

Predstavljanje knjige "Život i stvaralaštvo Antonija Smareglie" u Puli 

| Autor: Glas Istre
(Foto: Sveta Srca)

(Foto: Sveta Srca)


Predstavljanje knjige "Život i stvaralaštvo Antonija Smareglie" iz pera Ariberta Smareglie, sina poznatog maestra u hrvatskom prijevodu, upriličit će se u ponedjeljak, 8. travnja u 18 sati u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca.

Nakladnik je Društvo Smaregliana, knjigu je na hrvatski prevela Vanesa Begić (prva dva poglavlja Maša Jerin), a urednica je muzikologinja Ivana Paula Gortan-Carlin. Oblikovanje naslovnice te prijelom potpisuje Mario Rosanda Ros.

O knjizi će govoriti urednica Ivana Paula Gortan-Carlin, muzikologinja Julijana Ličinić van Walstijn, povjesničar Milan Radošević, prevoditeljica Vanesa Begić i povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner, dok je za glazbeni intermezzo zadužen pijanist Sandro Vešligaj.

Knjiga se sastoji od tri dijela, povjesničar Mihovil Dabo daje povijesni prikaz Pule u Smareglino doba, Ivana Paula Gortan Carlin donosi sažetu maestrovu biografiju, a Milan Radošević s osvrtom na okolnosti pisanja otvorenog pisma, uvodi čitatelja u kontekst budućeg sadržaja.

Radi se o prijevodu drugog, dopunjenog izdanja knjige iz 1936. godine gdje Ariberto piše o životu i stvaralaštvu svoga oca te progovara o problemu umjetnikova glazbenog jezika s obzirom na nacionalnost, identitet i kompleksnost multikulturalnog istarskog čovjeka te ga, kako navodi Gortan Carlin, definira sinom Istre.

Fotografije iz arhive ustupio je Povijesni i pomorski muzej Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a lektorica je Samanta Paronić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of