predstavila knjigu

Uspješna umjetnička interakcija s učenicima: Tatjana Pokrajac Papucci gostovala u pulskoj OŠ Tone Peruška

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Foto OŠ Tone Peruško)

(Foto OŠ Tone Peruško)


Poznata književnica iz Rovinjskog Sela Tatjana Pokrajac Papucci, jedna od autorica koja najviše piše za djecu u Istri, za što je dobila brojne nagrade i priznanja - a njezina su djela prevedena i na nekoliko jezika, gostovala je jučer u Osnovnoj školi Tone Peruška, gdje je učenicima Produženog boravka predstavila svoju recentnu knjigu »Karakol je gol«.

Uz školsku knjižničarku Mirjanu Vukšinić, te učiteljice produženog Aldu Bastiančić Škrinjar, Alidu Vareško, Antoniu Molnar Višković i Ester Richter Kontošić, djeca su u izvrsnoj atmosferi postavljala pitanja autorici, te stvorila simpatičnu i uvijek zanimljivu interakciju.

Kroz knjigu se prožimaju razne didaktičke poruke, nenametljivo, ležerno, a djeca na taj način putem književnosti, štoviše, putem zavičajne književnosti uče o općeljudskim vrijednostima kao što su dobrota, altruizam, poštovanje prema svim živim bićima.

Za crteže je zaslužan David Ivić, a knjiga je objavljena pri Istarskom ogranku Društva hrvatskih književnika. Tekst je 2018. godine nagrađen prvom nagradom na međunarodnom 4. Festivalu dječje umjetnosti u Sarajevu kao najbolja bajka.

Slikovnica, kao što je to dobro poznato, je žanr dječje književnosti par excellence, namijenjen djeci, kako vele pedagozi, do osme godine života. Ta vrsta knjiga likovnim i jezičnim načinom predstavlja stvarnost jer to nije čista književna vrsta, već kombinacija slikovnog i književnog izraza.

Puž Karakol se odmah pokazuje kao simpatičan lik, koji se dopao djeci, a Pokrajac Papucci je čitala na vrlo zanimljiv način, dopadljivo i nadahnuto.

Poznato je da boje u knjigama za djecu privlače svojim skladom i intenzitetom, tom svojom sasvim posebnom harmonijom. Ovdje prevladavaju plava, nijanse ljubičaste, ali i žuta boja.

Tatjana Pokrajac-Papucci objavila je desetak knjiga za djecu, dobitnica je nagrada i priznanja za svoj rad, a živi i radi u Rovinjskom Selu. David Ivić živi na relaciji Gologorica-Zagreb a bavi se slikanjem, crtanjem, fotografijom i dizajnom.


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum