VRSNA POEZIJA

Novo djelo Tatjane Gromača

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Mateo Levak)

(Snimio Mateo Levak)


Tatjana Gromača debitirala je početkom ovoga tisućljeća vrlo kvalitetnom pjesničkom zbirkom "Nešto nije u redu", i upravo je tom zbirkom postala popularna, ta je zbirka bila prekretnica u njezinoj karijeri. Iako su nakon te zbirke uslijedile razne prozne knjige, brojne nagrade, priznanja, novi uspjesi, razna gostovanja, prijevodi diljem svijeta, poezija je neko vrijeme bila po strani, no sada se vratila žanru koji ju je proslavio s pjesničkom zbirkom naslovljenom "Ivan Bezdomnik i njegove pjesme" u izdanju Sandorfa. Mnogi kritičari vele da je najuspješnija upravo u poeziji, da je u tome žanru najjača, najbolja i najmoćnija, da je poezija sredstvo kojim najlakše iskazuje svoje misli, a i najbolje.

Ovoga puta ponovno snažno, u svojoj maniri, prepoznatljivo, izravno, ulazi u razne tematske i interesne sfere, lirski, epski, pripovjedno, introspektivno, filozofski, ne uvijek lako za čitanje zbog gustog, aluzivnog tkiva koji ponekad zahtijeva i pažljivijeg čitatelja u stanju prodrijeti u razne slojeve duše.

Njezina je poezija bliska i prozi, gusto poetsko tkanje, gdje je prvenstveni poetski prosede utemeljen na nabrajanju, a gdje sve ima svoju logiku, misao, ritam, ima tu duhovitosti, misaonosti, refleksije, stapanja poetskog i proznog tkiva u cjelinu koja je, u biti, prije svega poetska, a ima tu i društvene analize.

Iako će biti teško nadmašiti njezin poetski prvijenac, svakako je pozitiva činjenica da se vratila poeziji, i to kvalitetno, a ujedno i vrlo dobro primljeno kod čitatelja i kod kritike.

Tatjana Gromača (1971., Sisak),na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila je studij komparativne književnosti i filozofije. Od godine 2000. živi u Puli. Knjige su joj prevođene na brojne jezike, predstavljala je hrvatsku književnost diljem Evrope. Do sada je objavila: "Nešto nije u redu?", pjesme; "Crnac", kratak roman; "Bijele vrane – priče iz Istre", reportažni zapisi; "Božanska dječica", roman; "Ushiti", zamjeranja, opčinjenosti, proze; "Bolest svijeta", roman; "Carstvo nemoći", roman; "Mrtav rukavac rijeke Save", proze; "Početnica za luđake", roman; "Berlin, Pula, Varšava", putopisne proze; "Ivan Bezdomnik i njegove pjesme".


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum