Ovogodišnje velike obljetnice

Chandler, Marquez, Doyle...

| Autor: Vanesa Begić
William Shakespeare / Sto godina od smrti Franza Kafke

William Shakespeare / Sto godina od smrti Franza Kafke


I tijekom 2024. godine obilježavaju se brojne literarne godišnjice, odnosno godišnjice rođenja i smrti poznatih književnika. Neke od tih godišnjica su visoke i »okrugle«, neke samo »okrugle« i ne toliko visoke, no posljednjih godina sve više prevladava tendencija obilježavanja raznih godišnjica nizom kulturno-umjetničkih i književnih programa.

U ožujku se obilježava 30. godišnjica smrti Johna Williamsa, koji možda i nije bio tako popularan i poznat širem krugu čitatelja, no koji je ostavio značajan trag.

Doyle, Shakespeare, Marquez

John Williams (1922.–1994.) rođen je i odrastao u sjeveroistočnom Teksasu. Premda nadaren za pisanje i glumu, nakon prve godine studija morao se ispisati s fakulteta zbog loših ocjena. Tijekom rata nevoljko se pridružio zračnim oružanim snagama i u vojsci je uspio napisati prvu verziju svojega prvog romana. Vrativši se kući, pronašao je malu nakladničku kuću koja mu je objavila roman te se upisao na Sveučilište u Denveru, gdje je diplomirao i magistrirao, a 1954. na istom je sveučilištu počeo predavati pisanje. Sve do umirovljenja 1985. ondje je radio kao nastavnik. Objavio je dvije zbirke poezije i tri romana: »Krvnikov Prijelaz«, »Stoner« i »Augustus« za koji je dobio književnu nagradu National Book Award. Neki književni kritičari njegov prozni opus smatraju među najboljima što se tiče američkog romana.

Istoga se mjeseca obilježava i 65. godišnjica smrti Raymonda Chandlera. Njegov junak Philip Marlowe sinonim je za »privatnog detektiva«. Svi njegovi romani kinematografski su adaptirani, od kojih se ističe »Veliki san« (1946.) Howarda Hawksa, s Humphreyjem Bogartom u ulozi Philipa Marlowea; a njegov rad na scenarijima i adaptaciji svojih romana imao je dokazan utjecaj na žanr američkog film noir.

U travnju se obilježava 430. obljetnica smrti Williama Shakespearea, a tijekom prošle godine obilježavala se njegova godišnjica smrti, no prigoda za obilježavanje i odavanje počasti stvaralaštvu ovoga velikana uvijek ima.

Deset je godina prošlo od smrti Gabrielea Garcie Marqueza, koji je preminuo 17. travnja 2014. Ovaj kolumbijski je pisac, novinar, izdavač i politički aktivist dobio Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine.

Prva uspješna knjiga bila mu je »Pukovniku nema tko pisati«, objavljena 1961., a slijedio je »Pogreb velike mame« godinu dana kasnije. Za najslavniju knjigu »Sto godina samoće« govorio je da je jednostavno dobio inspiraciju dok je išao prema Acapulcu i da nije imao mira sve dok nije tu knjigu napisao.

U svibnju se obilježava i 165 godina od rođenja Arthura Conana Doylea, »oca« Sherlocka Holmesa uz koji su odrasle generacije i generacije, a i 175. godišnjica smrti najmanje poznate sestre Bronte, Anne. Annine pjesme izdane su, zajedno s onima njenih sestara, 1846. pod pseudonimom »Acton Bell«.

Jedna velika okrugla godišnjica obilježava se u lipnju, sto godina smrti Franza Kafke. Bio je to jedan je od najznačajnijih predstavnika modernizma u književnosti. Najpoznatija su mu djela romani »Proces« i »Dvorac« te svima dobro znana duža pripovijetka »Preobrazba«.

Huxley, Saint-Exupéry, Voltaire

U srpnju su 130. obljetnica rođenja Aldousa Huxleyja, najpoznatijeg po romanu »Vrli novi svijet«, ali i 80. obljetnica smrti nezaboravnog »oca« »Malog princa« Antoinea de Saint-Exupéryja.

U kolovozu se obilježava sto godina od smrti Josepha Conrada. Posebno je poznat znamenitoj noveli »Srce tame«.

Istoga mjeseca je i 70. obljetnica smrti Colette, francuske spisateljice, te 50. obljetnica smrti Alda Palazzeschija, talijanskog pjesnika poznatog po sasvim, za ono doba inovativnom i posebnom pjesničkom opusu.

Listopad donosi 170. obljetnicu smrti autora »Slike Doriana Graya«, Oscara Wildea, a u studenom se obilježava 330. godišnjica smrti Francoisa-Mariea Voltairea, poznatog enciklopedista.

U srpnju se obilježava i 130. godišnjica smrti Roberta Louisa Stevensona.

Bio je to škotski romanopisac, esejist i pjesnik, koji je svjetskoj književnosti pridonio s nekoliko klasika književnosti za mlade, a i dan-danas su njegova djela rado čitana među mlađom publikom, posebice »Otok s blagom«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of