ČITANOST U LISTAMA

Knjižničari umaške Gradske knjižnice inventarizirali su knjige objavljene kroz 2023. godinu: Godina izvrsnih knjiga o sjevernom Jadranu i uzbudljivih knjiga o knjižnicama

| Autor: Vanesa Begić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Knjižničari Gradske knjižnice Umag - Suzana, Tihana, Ivana, Sunčana i Neven - inventarizirali su 2023. godinu.

- Bila je to godina izvrsnih knjiga o sjevernom Jadranu i uzbudljivih knjiga o knjižnicama: Natka Badurina objavila je nezaobilaznu i vrlo aktualnu knjigu o književnosti i sjevernom Jadranu; Lorena Monica Kmet prevela je roman Federice Marzi koji povezuje Buje, Trst, Bosnu i Australiju; Susan Orlean svojom knjigom o požaru u knjižnici u Los Angelesu (Knjiga o knjižnici) uključila se u spašavanje knjižničarske struke i afirmaciju našeg životnog poziva, dok nas je Irene Vallejo vratila na same početke čitanja i knjižničarskih projekcija… I dobili smo nekoliko moćnih hrvatskih romana o kojima će se tek pričati iduće godine, hvala Kristianu Novaku, Tei Tulić i Slobodanu Šnajderu, ističu ovi knjižničari.

Knjiga godine

Što se tiče beletristike, po njima je najbolji naslov onaj Kristiana Novaka »Slučaj vlastite pogibelji«, koji je s vrlo velikim uspjehom predstavljen na Sa(n)jmu knjiga u Istri. Knjiga je objavljena u izdanju nakladnika OceanMore. Drugoplasirana je Tea Tulić s knjigom »Strvinari starog svijeta«, također objavljenoj kod istoga nakladnika, dok je trećeplasirana knjiga »Anđeo nestajanja« Slobodana Šnajdera, u izdanju Frakture. Slijede knjige »Listanje kupusa« Igor Beleša (Hena com); »Obranite nas od sebe« Jasne Grubješić (V.B.Z.); »Plan savršenog neuspjeha« Emira Imamovića Pirkea (V.B.Z.); »Divno nam je s nama« Borivoj Radakovića (V.B.Z.); »Potop« Damira Karakaša (Naklada OceanMore); »Tvornica Hrvata« Nebojše Lujanovića (V.B.Z.) i »Početnici« Igora Ivka (Disput).

Najčitanije knjigeNajčitanije knjige

Knjiga godine su po mišljenju umaških knjižničara: »Slučaj vlastite pogibelji« (Ivana), »Strvinari starog svijeta« (Tihana, Neven), »Anđeo nestajanja« (Sunčana) i »Obranite nas od sebe« (Suzana).

Ocjene knjižničara

Što se beletristike tiče, top lista prijevoda je sljedeća. Prvoplasirana je knjiga »Moj dom negdje drugdje« Federice Marzi (s talijanskoga prevela Lorena Monica Kmet, Sandorf); zatim je tu »Čiope« Fernanda Aramburija, koju je prevela s španjolskog Željka Somun (Fraktura); »Jutro i večer« Jona Fossea, s norveškog prevela Vesna Salomonsen (Naklada Ljevak); »Druga zemlja« Jamesa Baldwina, s engleskoga prevela Karmela Cindrić (Sandorf); »Umijeće gubljenja« /Alice Zeniter, s francuskog prevela Ita Kovač (Naklada Ljevak); »Bračni portret« Maggie O’Farrell, s engleskog preveo Damir Biličić (Profil knjiga); »Idiot«/Fjodor Mihajlovič Dostojevski, prevela s ruskog Ivana Peruško (Bodoni); »Obiteljski rječnik«/Natalia Ginzburg, prevela s talijanskog Ana Badurina (Bodoni); »Neobično pametna stvorenja«/Shelby Van Pelt, s engleskoga prevela Mirna Čubranić (Sonatina) te »Jezerska voda nikad nije slatka«/Giulia Caminito, prevela s talijanskog Alja Gudžević.

Umaška knjižnica je uvijek dobro posjećenaUmaška knjižnica je uvijek dobro posjećena

Prijevod godine su, po ocjenama knjižničara »Moj dom negdje drugdje« (Neven), »Čiope« (Suzana), »Jutro i večer« (Sunčana), »Druga zemlja« (Tihana) te »Ne, ne i ne«/Nina Lykke, s norveškog prevela Željka Černok, Naklada Ljevak (Ivana).

Najbolje djelo što se tiče publicistike bilo je, po mišljenju ovih knjižničara »Strah od pamćenja: književnost i sjeverni Jadran na ruševinama dvadesetog stoljeća« Natka Badurine (Disput), a nakon njega »Kronika sretnih trenutaka: odlomci iz ludih osamdesetih« Snježane Banović (Fraktura). Tu je i knjiga »Uvod u Jugoslaviju« Dejana Jovića (Fraktura) te »Tijelo nacije: uvod u japanski budo« Lea Rafolta (Institut za etnologiju).

S jednog od susreta u Knjižnici Umag (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)S jednog od susreta u Knjižnici Umag (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

»Mance: tajna starog hrasta«, knjiga je koju je uredio Kornel Šeper (Dan, Mrak), a »Rasprizorenja« je ostvarenje Puljanke sa zagrebačkom adresom Leonide Kovač (Sandorf).

Još jedan Puljanin je na ovoj listi s knjigom »Kolos Jadrana: industrijski film i brodogradilište Uljanik u drugoj polovici XX. stoljeća« Andree Matoševića (Srednja Europa). Potom je tu »Povijesni revizionizam i neoustaštvo: Hrvatska 1989. - 2022.« Ive Goldsteina (Fraktura); »Moja domovina - SSSR«: književnost i pamćenje u suvremenom romanu u Rusiji Danijele Lugarić Vukas (Disput) i »Kralj hrbata« uredili Zoran Grozdanov, Karlo Ilić i dr. (Ex libris, Rijeka).

Susan Orlean gostovala je na 29. Sajmu knjige (Snimio Matija Šćulac)Susan Orlean gostovala je na 29. Sajmu knjige (Snimio Matija Šćulac)

Knjiga godine je, po ocjenama knjižničara »Strah od pamćenja« (Suzana, Neven), »Uvod u Jugoslaviju« (Sunčana), »Mance« (Ivana), »Moja domovina – SSSR« (Tihana).

Prijevodi najbolje publicistike imaju kao prvoplasiranu »Knjigu o knjižnici« Susan Orlean, s engleskoga prevela Karmela Cindrić (Sandorf).

Knjiga o knjižnici

Slijede »Poezija iz budućnosti«/Srećko Horvat, s engleskoga prevela Dora Held (V.B.Z.); »Jezici bolji od drugih?«/R. M. W. Dixon, s engleskoga preveo Damjan Lalović (Disput); »Dvanaest minuta ljubavi: priča o tangu«/Kapka Kassabova, s engleskoga prevela Magdalena Vračarić (Naklada OceanMore); »Podzemstvo: putovanje kroz duboko vrijeme«/Robert Macfarlane; s engleskoga prevela Vlatka Valentić (Vuković & Runjić); »Plan B: pioniri borbe s klimatskom krizom i budućnost mobilnosti«/Boštjan Videmšek, prevela sa slovenskog Anita Peti-Stantić (Naklada Ljevak); »Beskraj u trsci: velika avantura knjige u antičkome svijetu«/Irene Vallejo, sa španjolskoga prevela Silvana Roglić (V.B.Z.); »Fizika i filozofija: revolucija u modernoj znanosti«/Werner Heisenberg, s engleskog preveo Stipe Kutleša (Školska knjiga); »O želji da se bude beskoristan: sjećanja i razmišljanja«/Hugo Pratt, prevela s francuskoga Ursula Burger (Vuković & Runjić) te »Klimatska kriza i globalni Zeleni New Deal: politička ekonomija spašavanja planeta«/Noam Chomsky, preveo s engleskoga Damir Biličić (Naklada Ljevak).

Knjiga o knjižnici (Foto: Naklada Ljevak)Knjiga o knjižnici (Foto: Naklada Ljevak)

Prijevod godine, su po mišljenju knjižničara: »Knjiga o knjižnici« (Neven), »Poezija iz budućnosti« (Suzana), »Jezici bolji od drugih« (Tihana), »O želji da se bude beskoristan« (Ivana) te »Klimatska kriza i globalni Zeleni New Deal« (Sunčana).

Top 10 domaće publicistike

1. Strah od pamćenja: književnost i sjeverni Jadran na ruševinama dvadesetog stoljeća/Natka Badurina (Disput)

2. Kronika sretnih trenutaka: odlomci iz ludih osamdesetih /Snježana Banović (Fraktura)

3. Uvod u Jugoslaviju/Dejan Jović (Fraktura)

4. Tijelo nacije: uvod u japanski budo/Leo Rafolt (Institut za etnologiju)

5. Mance: tajna starog hrasta/urednik Kornel Šeper (Dan, Mrak)

6. Rasprizorenja/Leonida Kovač (Sandorf)

7. Kolos Jadrana: industrijski film i brodogradilište Uljanik u drugoj polovici XX. stoljeća/Andrea Matošević (Srednja Europa)

8. Povijesni revizionizam i neoustaštvo: Hrvatska 1989. - 2022./Ivo Goldstein (Fraktura)

9. Moja domovina - SSSR: književnost i pamćenje u suvremenom romanu u Rusiji/Danijela Lugarić Vukas (Disput)

10. Kralj hrbata/uredili Zoran Grozdanov, Karlo Ilić i dr. (Ex libris, Rijeka)

Top 10 prijevoda publicistike

1. Knjiga o knjižnici/Susan Orlean, s engleskoga prevela Karmela Cindrić (Sandorf)

2. Poezija iz budućnosti/Srećko Horvat, s engleskoga prevela Dora Held (V.B.Z.)

3. Jezici bolji od drugih?/R. M. W. Dixon, s engleskoga preveo Damjan Lalović (Disput)

4. Dvanaest minuta ljubavi: priča o tangu/Kapka Kassabova, s engleskoga prevela Magdalena Vračarić (Naklada OceanMore)

5. Podzemstvo: putovanje kroz duboko vrijeme/Robert Macfarlane; s engleskoga prevela Vlatka Valentić (Vuković & Runjić)

6. Plan B: pioniri borbe s klimatskom krizom i budućnost mobilnosti/Boštjan Videmšek, prevela sa slovenskog Anita Peti-Stantić (Naklada Ljevak)

7. Beskraj u trsci: velika avantura knjige u antičkome svijetu/Irene Vallejo, sa španjolskoga prevela Silvana Roglić (V.B.Z.)

8. Fizika i filozofija: revolucija u modernoj znanosti/Werner Heisenberg, s engleskog preveo Stipe Kutleša (Školska knjiga)

9. O želji da se bude beskoristan: sjećanja i razmišljanja/Hugo Pratt, prevela s francuskoga Ursula Burger (Vuković & Runjić)

10. Klimatska kriza i globalni Zeleni New Deal: politička ekonomija spašavanja planeta/Noam Chomsky, preveo s engleskoga Damir Biličić (Naklada Ljevak)

Top 10 domaće beletristike

1. Slučaj vlastite pogibelji/Kristian Novak (Naklada OceanMore)

2. Strvinari starog svijeta/Tea Tulić (Naklada OceanMore)

3. Anđeo nestajanja/Slobodan Šnajder (Fraktura)

4. Listanje kupusa/Igor Beleš (Hena com)

5. Obranite nas od sebe/Jasna Grubješić (V.B.Z.)

6. Plan savršenog neuspjeha/Emir Imamović Pirke (V.B.Z.)

7. Divno nam je s nama/Borivoj Radaković (V.B.Z.)

8. Potop/Damir Karakaš (Naklada OceanMore)

9. Tvornica Hrvata/Nebojša Lujanović (V.B.Z.)

10. Početnici/Igor Ivko (Disput)

Top 10 prijevoda beletristike

1. Moj dom negdje drugdje/Federica Marzi, s talijanskoga prevela Lorena Monica Kmet (Sandorf)

2. Čiope/Fernando Aramburu, prevela s španjolskog Željka Somun (Fraktura)

3. Jutro i večer/Jon Fosse, s norveškog prevela Vesna Salomonsen (Naklada Ljevak)

4. Druga zemlja/James Baldwin, s engleskoga prevela Karmela Cindrić (Sandorf)

5. Umijeće gubljenja/Alice Zeniter, s francuskog prevela Ita Kovač (Naklada Ljevak)

6. Bračni portret/Maggie O’Farrell, s engleskog preveo Damir Biličić (Profil knjiga)

7. Idiot/Fjodor Mihajlovič Dostojevski, prevela s ruskog Ivana Peruško (Bodoni)

8. Obiteljski rječnik/Natalia Ginzburg, prevela s talijanskog Ana Badurina (Bodoni)

9. Neobično pametna stvorenja/Shelby Van Pelt, s engleskoga prevela Mirna Čubranić (Sonatina)

10. Jezerska voda nikad nije slatka/Giulia Caminito, prevela s talijanskog Alja Gudžević.

Top 10 najboljih slikovnica

1. Dom usred šume/Eliza Wheeler, prevela Anda Bukvić Pažin (Ibis grafika)

2. Djevojčica i grad/Vane Kosturanov, s makedonskog prevela Magdalena Kukić (Ibis grafika)

3. Klupa prijateljstva/Wendy Meddour, Daniel Egnéus, prevela s engleskoga Ana Vukasović (Mozaik knjiga)

4. Lola Kola/Andrea Debak, Ana Kadoić (Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade)

5. Tia i cvjetići/Wendy Meddour, Daniel Egnéus, prevela s engleskoga Ana Vukasović (Mozaik knjiga)

6. Lisztovi/napisala Kyo Maclear, ilustrirala Julia Sarda, prevela Andrea Bagović (Profil knjiga)

7. Kuhar i kralj/Julia Donaldson, David Roberts, preveo Krešimir Krnic (Ibis grafika)

8. Ti, moj predivni dječače/Nataša Ozmec, oslikala Jasmina Kosanović (Planetopija)

9. Sam i Julija/osmislila Karina Schaapman, fotografirao Ton Bouwer, s nizozemskog prevela Josipa Dvoraček Užarević (Bodoni)

10. Dino meditacija/napisala Lorena Pajalunga, ilustracije Anna Lang, s engleskog prevela Ivona Širol (Mozaik knjiga)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of