NOVA KAZALIŠNA I KONCERTNA SEZONA U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula  

SAMO NAJBOLJE "Muževi i žene" Woodyja Allena u režiji Antonija Cafiera - prva ovosezonska premijera u Puli

| Autor: Mladen RADIĆ
Dejan ŠTIFANIĆ

Dejan ŠTIFANIĆ


Predstava "Muževi i žene" iz produkcije INK-a, na programu je 17. listopada, a "Sliparija" Milana Rakovca u režiji Matije Debeljuha bit će izvedena u travnju * Premijera baleta "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Maura de Candije je 30. studenog, a riječ je o suradnji s Baletom HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke * Predstava "Tosca" Victoriena Sardoua u režiji Damira Zlatara Freya bit će izvedena početkom ožujka, a nastala je u suradnji s HNK u Varaždinu

 

U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula jučer je najavljena nova kazališna sezona naslovljena "Samo najbolje" koja uključuje četiri premijerna naslova, 11 gostovanja, predstave za djecu, koncerte i još nekoliko drugih programa.

Jedanaest gostovanja

Od premijernih naslova u produkciji INK-a prvo će za građanstvo biti izvedena predstava "Muževi i žene" Woodyja Allena u režiji francusko-talijanskog-švedskog redatelja Antonija Cafiera koja je na programu 17. listopada, zatim "Sliparija" Milana Rakovca u režiji Matije Debeljuha koja je na programu u travnju. Obje su predstave nastale u produkciji INK-a. Tu su i dva premijerna djela nastala u koprodukciji. "Tosca" Victoriena Sardoua koju će kao dramsko djelo režirati Damir Zlatar Frey, bit će izvedena u INK-u početkom ožujka, a nastala je u suradnji s HNK u Varaždinu. Balet "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog koji će u koreografiji Maura de Candije biti premijerno izveden u Puli 30. studenog, realiziran je u suradnji s Baletom HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Ovaj balet bit će izveden u dva termina za djecu i mlade i dva za građanstvo.

Od gostovanja tu je 11 naslova pa u Pulu u ovoj sezoni dolaze HNK Ivana pl. Zajca s predstavom "Efekt leptira/Effetto Farfalla" Chiare Boscaro i Marca Di Stefana, zatim HNK u Osijeku s predstavom "Ručni rad" Jeana-Claudea Danauda (red. Ivan Leo Lemo), HNK u Varaždinu predstavit će se klasikom Tennesseeja Williamsa "Tramvaj zvan žudnja" (red. Valentina Turcu), HNK Zadar s predstavom Roka Vilčnika "Tarzan" (red. Matjaž Latin), Gledališče Koper s predstavom "Ventilator" nastaloj po motivima Carla Goldonija (red. Jaka Ivanc), SNG Nova Gorica s predstavom "Realisti" (red. Tijana Zijanić), Teatar Exit s predstavom "Susret" autorice i redateljice Nine Mitrović, Kazalište Planet Art Zagreb s predstavom Juana Mayorge "Ljubavna pisma Staljinu" (red. Saša Broz), Zagrebačko gradsko kazalište Komedija s predstavom Paule Vogel "Najstariji zanat" (red. Nina Kleflin), Gradsko dramsko kazalište Gavella s Brechtovim "Pirom malograđana" (red. Paolo Magelli) i ZeKaeM iz Zagreba s predstavom "Črna mati zemla" (red. Dora Ruždjak Podolski).

Cijene pretplate su ove sezone niže i to za veći broj programa, a kreću se od 480 do 896 kuna.

Gordana Jeromela Kaić, ravnateljica INK-a, kazala je da su ove godine u kazalištu obilježili 70 godina od prve predstave na hrvatskom jeziku, a ove je godine tri desetljeća od rekonstrukcije kazališne zgrade što je obilježeno izložbom Alojza Orela, kao i 140 godina od polaganja kamena temeljca, a u pripremi je i jedan poludokumentarni film o tih 140 godina. Uz to, 4. listopada će biti 15 godina otkada je Kazališna kuća Pula počela raditi kao Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula.

Za djecu i mlade

U pripremi su i predstave za djecu i mlade, a prva će biti izvedena 30. rujna te 1. i 2. listopada, a riječ je o "Oluji u glavi" koju je na tekst Neda Glasiera, Emily Lim i Company Three iz Velike Britanije preveo, prilagodio i režirao Aleksandar Bančić. Predstava se izvorno zove "Brainstorm", namijenjena je uzrastu od 13 godina naviše, no Bančić je pozvao i roditelje da dođu. Kako kaže, svako izdanje predstave je drukčije, a tekst se temelji na novim neuroznanstvenim istraživanjima tinejdžerskog mozga te predstava, kako kaže Bančić, pokušava osvijetliti obraz tinejdžerima na koje su svi ljuti.

Luka Mihovilović govorio je o predstavi "Kraljević i prosjak" nastaloj na temelju teksta Marka Twaina, a koja će premijerno biti izvedena 6. prosinca, za Svetog Nikolu. Dramatizaciju potpisuje Dora Delbianco s kojom Mihovilović surađuje prvi put i suradnja je odlična. Dora Delbianco piše tekst koji će biti prilagođen djeci jer, napominje Mihovilović, priča "Kraljevića i prosjaka" koja se događa u Engleskoj u 17. stoljeću, je vrlo politička i socijalno jaka, i opisi su naturalistički tako da moraju biti prilagođeni djeci.

Tu su još za djecu i mlade "I tre porcellini / Tri praščića" autora i redatelja Zenonea Benedetta koja je na programu 13. veljače, a INK će obnoviti i "Malog princa" kojeg su prije nekoliko godina premijerno izveli u režiji Renate Carole Gatice. Poznato Saint-Exuperyjevo djelo radi se u suradnji INK-a s Talijanskom dramom riječkog HNK Ivana pl. Zajca i Riječkim kazalištem mladih "Kamov". U INK-u će predstava biti izvedena 3., 4. i 6. travnja i to na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Od 28. rujna u INK-u kreće i ciklus klasične glazbe "Samo najbolje" koji će biti otvoren koncertom pijanista Aljoše Jurinića što će biti prilika da se koncertno inaugurira klavir Steinway & Sons D-274, koji je jučer predstavljen na presici. U sklopu tog koncertnog programa 26. listopada nastupit će Martina Filjak, a prvu subotu nakon Uskrsa iduće godine Pavica Gvozdić. Kao što ističe ravnateljica INK-a, riječ je o vrhunskim pijanistima nagrađivanima u Hrvatskoj i inozemstvu.

        Uz sve ovo, podsjetimo i da je prije nekoliko dana najavljen 2. Backstage Live Pula 2019 festival u sklopu kojeg će biti održana četiri jazz koncerta, a prvi na redu je 21. rujna kada nastupa Somi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of