TEATAR NARANČA

Čaroban svijet mitologije i fantastike: U nedjelju premijera "Priča iz davnine"

| Autor: Vanesa Begić
Ekipa nove predstave (Foto: Teatar Naranča)

Ekipa nove predstave (Foto: Teatar Naranča)


Predstava "Priče iz davnine" premijerno će biti odigrana u nedjelju, 24. ožujka u 18 sati u dvorani narančastih stolica Dječjeg kreativnog centra u izvedbi Teatra Naranča i u režiji Majkla Mikolića, koji tu i glumi.

Ova se predstava temelji na nezaboravnim pričama književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Likovi iz priča "Sunce Djever i Neva Nevičica", "Kako je Potjeh tražio istinu" i "Šuma Striborova" vode gledatelje kroz čarobni svijet slavenske mitologije i fantastike. Kroz predstavu ističu se životne vrijednosti i prenose snažne poruke.

Autentičan stil

- Ideja o odabiru i realizaciji predstave prvenstveno je došla zbog 150. godišnjice rođenja naše cijenjene spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić. Djela koja je napisala za djecu predstavljaju jedno bogatstvo koje smo upravo kroz predstavu i naš rad u Naranči htjeli predstaviti djeci, ali i odraslima. "Priče iz davnine" predstava je koja prikazuje jedan prepoznatljiv i autentičan stil pisanja, kakav je sama Ivana imala, a brojne poruke i vrijednosti koje se promiču potakle su nas dodatno za rad na ovako velikim književnim djelima koje je stvarala za svog života.

S probama smo započeli prošlog mjeseca, kada su u tijeku bile prve čitače probe - upoznavanje s pričama koje nas očekuju, brojnim likovima koji se isprepliću te analiziranjem samog teksta i početnim dogovorima, a nakon toga, slijedilo je, naravno, postavljanje tog istog teksta na sceni kada je došlo zapravo do te glumačke slobode i igrivosti iz kojih su se razvijale daljnje zabavne i šaljive situacije zbog kojih su probe bile još veselije, kazao je Majkl Mikolić koji potpisuje režiju i glavni je glumac. Uz njega, glumački dio ekipe čine Mathilde Vukosavljević, Gordana Šimić i Lara Živolić Agaj, autorica teksta je Mathilde Vukosavljević, a tu su i Laura Reljan (kostimi), Bruno Krajcar (glazba), Vlatka Rubil (izrada scenografije) te Alessia Vodopia (dizajn plakata).

- Ono što predstavu čini drugačijom i ostavlja poseban dojam rezultat je rada cijelog autorskog i glumačkog tima koji su kroz svoj doprinos i predanost radu omogućili da "Priče iz davnine" u današnjem vremenu pokažu kako su ljudska dobrota i prave vrijednosti zapravo neprolazne, zaključuje Mikolić.

Mathilde Vukosavljević (autorica teksta i glumica) ističe pak: "Mislila sam da će mi odabir priča biti prepreka u startu zbog toga što sam na raspolaganju imala toliko priča i za svaku sam već u početku imala neku ideju, ali znala sam da ne mogu uključiti sve priče pa sam metodom eliminacije došla do priča koje su u predstavi, a to su: "Šuma Striborova", "Kako je Potjeh tražio istinu" i "Sunce djever i Neva Nevičica".

Smatram da svaka od njih prenosi vrlo snažne poruke. Ovo nije prvi put da se susrećem s pisanjem teksta, ali je prvi put da to radim samostalno. Mogu reći da sam puno toga naučila kroz ovaj proces obzirom na to da glumim u predstavi pa sam mogla odmah uvidjeti nekakve greške koje su mi se potkrale u tekstu ili recimo nelogičnosti koje nisam prepoznala dok nisam stala na scenu i izgovorila tekst. Tu sam, naravno, kao i u svemu imala pomoć kolega i hvala im na svakom savjetu. Svakako zabavno i lijepo iskustvo za koje sam sigurna da ću ga pamtiti za cijeli život, zaključuje Mathilde.

Autor glazbe Bruno Krajcar kaže nam da će "glazba u predstavi biti u duhu teksta i režije predstave, tj. spoj tradicije i suvremenosti, klasike i modernizma, od minimalističkih do orkestralnih dijelova".

- Scenografija za ovu predstavu će biti možda pomalo i neuobičajena u odnosu na dosadašnje scenografije koje su prepoznatljive po svojoj šarolikosti i bogatstvu boja. Za ovu se predstavu kroz crno-bijele i sivkaste tonove prikazuje mističnost mjesta gdje se pričaju priče, što ujedno doprinosi i cjelokupnom ugođaju i doživljaju. Osim toga, prisutna scenografija gledatelje će odvesti, kako i sam naslov kaže, u "... davnine", navodi Vlatka Rubil.

Tehnički jednostavno

Kostimografkinja Laura Reljan objašnjava da su kostimi rađeni s namjerom da budu tehnički jednostavni i prilagodljivi brzim promjenama.

"Međutim, to što kažem da su jednostavni ne znači da nisu detaljni i karakterizirani, ili da se radi te jednostavnosti kostima ne može očekivati nešto čudesno bas kao i same bajke. Sam proces dizajniranja, konstruiranja i šivanja kostima bio je izuzetno zabavan, ali i pomalo izazovan zbog mnogobrojnih likova i ciljeva koje sam si zadala.

Definitivno me natjerao da pomičem svoje granice i napredujem kao dizajnerica i umjetnica, za što sam izuzetno zahvalna. Ono što definitivno mogu reći jest da su detalji ti koji čine razliku, i vjerujem da ćete se i sami uvjeriti u to, ako dođete pogledati predstavu. Sam proces dizajniranja morao je biti vrlo brz. Inspiraciju sam crpila iz teksta i motiva iz prirode, te srednjovjekovnog stila odijevanja. Budući da je bilo puno likova, radila sam prema tablici koja mi je pomogla u organizaciji misli i stvari koje trebam obaviti, poput kupovine tkanina i materijala. Sami kostimi su krojeni i šivani u Osijeku".

Alessia Vodopia autorica je plakata.

- "Priče iz davnine" Ivane Brlić-Mažuranić, kad sam ih prvi put pročitala u osnovnoj školi, jako su me zainteresirale. Sjećam se kako su mi se na prvu svidjele jer su bile neobične i isprepletene različitim elementima koji nisu bili uobičajeni.

Kada sam se suočila s zadatkom stvaranja plakata za predstavu, odmah sam se prisjetila nekih motiva iz različitih priča koje sam željela inkorporirati na plakat, tako da ih i ostali mogu prepoznati. Počela sam s nekoliko osnovnih ideja i eksperimentirala s različitim izgledima, tražeći onaj koji će najbolje dočarati atmosferu priča. Dodavanjem detalja, poput simboličnih predmeta i likova iz priča kao Malik Tintilinić, Mokoš, Bijes... došla sam do finalnog crteža nadajući se da će plakat istovremeno privući pažnju i izazvati znatiželju kod publike, veli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater