Poznati stand-up komičar Ivan Šarić nasmijao Pulu

Ima razloga zašto ne bi trebalo legalizirati marihuanu u Hrvatskoj

| Autor: Petra Stefanović
Ivan Šarić (Snimio Sanjin Strukić / Pixsell)

Ivan Šarić (Snimio Sanjin Strukić / Pixsell)


Prije subotnjeg nastupa Ivana Šarića u pulskom Domu branitelja raspravljalo se da je pulska publika »teška« i da nam nije lako ugoditi po pitanju humora. Sudeći po mnogobrojnim reakcijama publike u potpuno rasprodanom Domu hrvatskih branitelja, ili je Šarić »prešao igricu« i došao do formule za uspjeh u Puli, ili mi stvarno nismo tako teški. Mislim da se s lakoćom da zaključiti da je Šarić svakako prešao igricu, ali i da mi stvarno nismo zahtjevna publika – samo trebaš biti smiješan.

(Ne)teme

Otvorivši nastup »Best of 1984-2023« i apelirajući na istarski lokalpatriotizam izjavom »kada pređem Učku, kao da sam došao u neku drugu državu« gdje Istrijani pričaju hrvatski »samo jer je on tu sad« te da zato i obožava doći u Pulu, publika je odmah znala da ih čeka prava stand-up poslastica. Inače, Ivan Šarić se stand-up komedijom bavi od daleke 2006. godine, ali to mu nije jedino zanimanje. On je još i marketinški stručnjak, televizijski voditelj, a bavi se i poslom kojeg Hrvati vole mrziti – influencer.

Možda se tajna Ivanovog uspjeha krije u tome da kao materijal koristi aktualnosti i događanja iz Hrvatske, regije i svog privatnog života što su teme s kojima se publika lako poistovjeti. Malo tko (ako itko) je mogao suspregnuti smijeh kada se odmah na početku nastupa dotaknuo kreme hrvatskog političkog života – »Velikog vođe« Andreja Plenkovića. Za njega se, kada je iz Bruxellesa došao u Zagreb, mislilo da je uglađeni gospodin iz Europe, a onda čuješ da svaka izjava započinje s nekom od varijacija na (ne)temu »čujte/gledajte/vidite« – »kao da si na sistematskom pregledu«. Nije ni njegova stranka ostala pošteđena – »mi nemamo ‘hrvatski’ san: djeci se kaže ‘sine, ako se budeš trudio – je*iga, ali ako se tata učlani u HDZ, možda, ali samo možda, ti riješimo posao u HEP-u«.

Zadranin nema koje teme se nije dotakao – od Plenkovića i HDZ-a, velike pljačke INA-e, do vrhovnog vođe hrvatskih supermarketa Ivice Todorića koji je ukrao 80 milijardi kuna i u Londonu se ne skrivao, već bio, jer »kada ukradeš par milijuna kuna bježiš u Hercegovinu, a kada ukradeš par milijardi odeš u London«. Bilo je tu i osvrta na financijsku nepismenost Hrvata, jer »zna li itko što je poziv na broj?«, a objasnio je i zašto ne bi legalizirao marihuanu u Lijepoj našoj – jer »sve što se u Hrvatskoj legalizira – propadne«.

Uhvatio se Šarić i regionalnih sličnosti i razlika s braćom Bosancima (»Bosna je naša Jamajka, opušteni su kao i njihov govor«), Slovencima (»da je Balkan ‘Gospodar prstenova’ oni bi bili vilenjaci«) i Srbima (»Beograd je kao naš Meksiko – lijepe žene, opasni muškarci«). Večer nije prošla ni bez spominjanja muško-ženskih odnosa i činjenice da ženama više znači kompliment druge žene, ali i kako one prepoznaju potencijal u muškarcima. Nije zaobišao ni povijest muško-ženskih odnosa i kako muškarci sve rade (i radili su) kako bi zadivili žene – od slijetanja na Mjesec do Trojanskog rata, ali i kako to na Balkanu nije slučaj jer »mislite li da bi išli u rat ‘91. da je Milošević ukrao Ankicu Tuđman kao Paris Helenu?«

New ageri

Bilo je, naravno, i šala na vlastiti račun – s publikom je podijelio da su se on i partnerica čak tri puta podvrgnuli umjetnoj oplodnji te da je pet godina radio na sinu – »kao i Pelješki most«. Osvrnuo se i na new age roditeljstvo, gdje se roditelji konstantno natječu u naprednosti djece (»Moj mali s godinu i pol dana broji do 5 na pet stranih jezika«; »Eh, ali moj zato ima bolje facijalne ekspresije«), ali i da je život s bebama poprilično – sje*an.

U nešto više od sat i pol vremena na pozornici u Velikoj dvorani DHB-a, lepezom ljudskih tema s kojima se uspio povezati s publikom, Šarić je višestruko opravdao svoj status kao jednog od najpoznatijih hrvatskih komičara, što su i aplauzi svakih nekoliko minuta i potvrđivali.

Čini se da je o »ovoj državi« Šarićev humor itekako dobrodošao.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini