nastavak kazališne sezone

Koncerti, reprize, i gostovanja: Bogat siječanjski repertoar Istarskog narodnog kazališta u Puli

| Autor: Vanesa BEGIĆ
"Beskrilci", predstava pulske kazališne kuće (Foto INK)

"Beskrilci", predstava pulske kazališne kuće (Foto INK)


Nastavak kazališne sezone 2023./2024. u Istarskom narodnom kazalištu u Puli počinje 12. siječnja cjelovečernjim koncertom mladog i renomiranog pijanista Aljoše Jurinića, o kojem smo već pisali.

Predstava »Španjolski komad« na programu je pak dan kasnije, 13. siječnja. »Španjolski komad« prati sudbinu majke Pilar u koju je zaljubljen udovac Fernan, upravitelj zgrada, te njezinih kćeri Aurelije i Nurie, obje glumice. Doduše, jedna je slavna filmska glumica koja osvaja nagrade na crvenom tepihu, a druga igra u opskurnim kazalištima izvan grada. Uz Mariana, Aurelijina muža koji se pod teškim teretom života odao alkoholu i letargiji, ni druga lica ove sapunice nisu neopterećena životom svagdašnjim. I iako im se ne događaju ne znamo kakve grandiozne stvari, oni svoje osobne drame shvaćaju jako ozbiljno, iz čega proizlazi sva komika, potkrijepljena vrsnom glumačkom igrom ovog ansambla.

Glume Alma Prica, Sreten Mokrović, Sara Stanić Blažević, Ana Vučak Veljača i Matija Čigir. Riječ je o gostovanju FAKin Teatra.

Predstava »[Ne]prilagođen« na programu 16. siječnja nastala je kao autorski projekt glumca i redatelja Luke Mihovilovića u suradnji s glumicom i redateljicom Geom Gojak. Kroz formu monodrame ispričat će se priča o različitosti, prikazujući život osobe od njegove najranije dobi pa do sazrijevanja. Na tom životnom putu publika će biti svjedok njegovom odrastanju i građenju identiteta u odnosu na društvene i moralne vrijednosti. Predstava se bavi problemom diskriminacije i predrasuda. Kao glavni motiv i pokretač neprilagođenosti istaknuta je seksualna orijentacija koja dovodi u pitanje socijalnu determiniranost lika čiji životni put pratimo kroz predstavu. Riječ je o reprizi ove nagrađivane predstave u produkciji pulske kazališne kuće.

»Beskrilci u oblacima« je repriza predstave također iz pulske kazališne kuće. Glume Lena Devedžić, Mark Marić, Noa Pavlinović,

Petra Mohorović, Rina Renier i Zora Cvijanović.

- To je plesna predstava za djecu i odrasle snažnog vizualnog i zvukovnog doživljaja koja publiku uvodi u unutarnji mikrosvijet. U tom mikrosvijetu upoznajemo život, kretanje i habitus kukaca. Promatrajući taj svijet kukaca i transformacijom toga svijeta u ljudsko tijelo svjedočimo zanimljivom i izazovnom tjelesnom vokabularu, navedeno je u najavi.

»I je i nije« na programu je 23. siječnja, a riječ je o predstavi de facto i Teatra Exit. Glume Jelena Miholjević i Livio Badurina.

- Osjećate se usamljeno, napušteno i tjeskobno u intimi vlastitog doma? U mislima ste na nekom ugodnijem mjestu, puno primjerenijem i skrojenom po vašoj mjeri? Jednako tako osjećaju se i lica u novoj predstavi Teatra Exit i de facta, koja pokušavaju sumornu svakodnevicu nadograditi vlastitom zaigranošću. Je li za takav obrat potrebno i otputovati iz samoće vlastitog doma?, navode u najavi.

»Cvit samoće« naziv je koncerta na programu 25. siječnja. Sudjeluju: Vadim Erudaçi (gitara), Tomislav Parmać (piano), Hrvoje Rupčić/Borna Šercar (perkusije) i Matej Milošev (čelo).

Koncertna predstava »Cvit samoće« glazbeno-poetična je priča o zaljubljivanju čovjeka u samog sebe.

»Azbestni krovovi« je naziv koncerta na programu 27. siječnja, gdje sudjeluju Nenad Sinkauz, Alen Sinkauz i Marco Quarantotto. Roj Osa je novi bend Nenada Sinkauza, Alena Sinkauza i Marca Quarantotta. Svoju suradnju vide kao jedinstveni prostor autorskih ideja, koncepata, ali i intuicije i slobode.

»Predikat« naziv je predavanja Željke Matijašević na programu 30. siječnja. Podnaslov glasi »Sebstvo kao izvedba: narcis nesvjestan svoje glume«. Predavanje će se baviti pitanjem u kojoj mjeri možemo reći da narcis »izvodi« (acts out) svoje sebstvo, u svakom svojem činu, a da je pritom nesvjestan ili minimalno svjestan činjenice da glumi, odnosno da je njegovo sebstvo lažno, falsificirano i fabricirano.

I na samome kraju mjeseca, 31. siječnja na rasporedu je »Striptease«, Centra za kulturu KNAP - predstava koja je trebala biti održana u rujnu prošle godine, no zbog bolesti izvođača bivala je odgođena.

Polazeći od impulsa za otkrivanjem slojeva vlastitog identiteta i želje za njegovim ogoljenjem, Dora Brkarić i Iva Katarinčić sirovim eksponiranjem izazivaju šablone ženskog identiteta pronađene u vlastitim tijelima.

Svi programi počinju u 20 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini