TJEDAN SUVREMENOG CIRKUSA

U Istarskom narodnom kazalištu "Moja smrt i ja" i "Obaveza", u La Resistanceu "Trio La La La"

| Autor: Mladen Radić
Petra Najman u predstavi "Moja smrt i ja"

Petra Najman u predstavi "Moja smrt i ja"


U sklopu Tjedna suvremenog cirkusa danas i sutra u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula bit će izvedene dvije domaće predstave suvremenog cirkusa od kojih svaka u svom izričaju predstavlja recentna dostignuća hrvatskih autora, a u nedjelju na Noć cirkusa program se seli u caffe bar La Resistance (iznad Arene).

Cirkus i groteska

Večeras se u INK-u održala predstava "Moja smrt i ja" u izvedbi Petre Najman i produkciji Cirkorame za uzrast 8+. Potaknuta ozljedom koja ju je privremeno zaustavila u radu, Najman kreira izvedbeni materijal kojim istražuje percepciju smrtnosti očima cirkuske umjetnice. Umjetnica uspostavlja vrlo prisan odnos sa svojim partnerom na sceni — smrću, i na taj način publici pokušava prenijeti vrlo jasnu emociju s ciljem prikazivanja smrti kao nužnosti — sastavnog dijela života, poigravajući se pri tom s groteskom, elementima horora, drame, komedije i parodije uz svoju cirkusku tehniku na rekvizitu – trapezu. Želja za upoznavanjem smrti, strah, strast i ljutnja, samo su neke od emocija koje se kroz cirkusku i lutkarsku tehniku prepliću u predstavi gradeći jedinstveni izvedbeni narativ bez riječi.

Sutra u 20 sati u INK stiže predstava "Obaveza", autorski projekt Lee Delong i Nikoline Majdak u produkciji Cirk Pozora, za uzrast 8+. Ovo je neverbalna fantazija koja koristi klauniranje, ples, pokret i manipulaciju predmetima u maniri novog cirkusa. Inspirirana vizionarskom dramom Jeana Giraudouxa "Luđakinja iz Chaillota", "Obaveza" postavlja jednu usamljenu ženu protiv masovnog zla. Junakinja predstave je utjelovljenje nevinosti: krhka, naopaka, djetinjasta, čista. Ona čini sve što je moguće ne bi li pobjegla vanjskoj sili koja je počinje progoniti, rušeći polako ali sigurno dijelove svijeta koji je sebi stvorila i u kojem je dotad sretno živjela. Bori se s neumoljivom silom bez ijedne izgovorene riječi - pokret je njen jezik i njeno oružje. Sukob je to koji se s vanjskog plana prenosi i na unutarnji život.

Putujući cirkusanti

U nedjelju se slavi Noć cirkusa, međunarodni događaj koji se paralelno održava u desetak europskih zemalja, u organizaciji 160 postava s dvjestotinjak različitih programa. U sklopu Noći cirkusa u Puli, u caffe baru La Resistance iznad Arene, u nedjelju u 18 sati može se pogledati predstavu "Trio La La La" Triko cirkus teatra iz Zagreba. Ulaz na ovu predstavu koja je posebno namijenjena djeci i mladima je besplatan.

- Veseli putujući cirkuski cabaret na sklapanje i rasklapanje, za djecu i odrasle. Uigrani, zaigrani i preigrani trio nudi svojoj miloj publici pregršt vratolomija, akrobacija, žongliranja, muziciranja, plesa i pretumbacija, nudi joj smijeh i veselje, i boje slavlja i radosti. Tu imamo Spretnu, Nespretnu i Smotanog; Sretnu, Veselu i Pametnog, te Žutu, Zelenu i Crvenog. Naravno, ima tu ponekad i komplikacija, no njima je komplikacija vokacija - trude se da se u svemu dobro slažu i da nikad jedno drugoga ne lažu. Jer Triole se vole!, poručuju organizatori. Autori i izvođači »Trio La La La« su Iva Peter Dragan, Nikolina Majdak i Mario Miličić.

Noć cirkusa u Hrvatskoj odvija se u sklopu aktivnosti Nacionalne cirkuske platformeTjedan suvremenog cirkusa u Puli održava se u sklopu programa »Opčini me novim cirkusom!« kojeg sufinancira Grad Pula. Organizator je Udruga Čarobnjakov šešir u suradnji s INK-om.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of