PROJEKT "MI PLUS"

U POTRAZI ZA IZGUBLJENIM PROSTOROM Putujuća izložba radova koji oživljavaju javne površine ZAVRŠAVA U ROVINJU

| Autor: Aleta BRATTONI
S otvorenja rovinjske izložbe

S otvorenja rovinjske izložbe


Izložba predstavlja osam autora/ica, kao i grupa autora/ica iz raznih disciplina, a izabrao ih je stručni žiri Labin Art Expressa XXI putem javnog natječaja na temu (ne)korištenja javnih prostora

"U potrazi za izgubljenim prostorom", putujuća izložba likovnih, književnih, filmskih i video-radova izabranih putem javnog natječaja stigla je i u Rovinj.

Izložba predstavlja osam autora/ica, kao i grupa autora/ica iz raznih disciplina, a izabrao ih je stručni žiri Labin Art Expressa XXI putem javnog natječaja na temu (ne)korištenja javnih prostora. Izabrani radovi oživljavaju javne površine i suprotstavljaju se trendu privatizacije.

"Izložba je nastala u sklopu projekta 'MI plus', kojega čini nekolicina autora iz Istre, među kojima i Faro11 koji nas je sada ovdje ugostio", kazao je Marino Jurcan, koordinator projekta i predsjednik Udruge Metamedij, na otvorenju izložbe u Rovinju.

Izložba je prvotno predstavljena pulskoj publici krajem lipnja, a turneja Istrom nastavljena je u Labinu. Svoje gostovanje završava upravo u rovinjskom MMC-u, gdje će biti izložena do 3. kolovoza, svakodnevno osim nedjelje od 10 do 12 te od od 20 do 22 sata.

Autore i njihova djela u opisu izložbe predstavio je Viktor Zahtila. On navodi da serija fotografija Ante Magzana "Paromlin – arhitektura u nestajanju", portretira zagrebački Paromlin, jedan od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske kulture građen od 1906. do 1908. godine, a danas u stanju raspada.

Nadalje, "Kontemplacija raspada" Areka Nizinskog fotografije su "koje slave nijemu ljepotu napuštenih tvornica i hotela koje su projektirali istaknuti arhitekti" zagrebačkog Paromlina i nekadašnje tvornice svile, takozvane Bubare, te već mitskog Haludova na Krku.

Zahtila piše kako u novoj seriji fotografija naziva "Izlozi", fotograf Darko Bavoljak prikazuje napuštene zagrebačke izloge, prostore propalih dućana i obrta te tako i sam stvara memorije prošlog, izgubljenog, možebitno i boljeg vremena na ovom našem prostoru poharanom tranzicijom, lošim gospodarenjem ili pak možda samo neizbježnom mijenom.

Književno-fotografski rad "Fantastični prostori" Denisa Peričića (tekstovi) i Srećka Lebinca (fotografije) koncipiran je, veli Zahtila, na temelju kreativne kombinacije/korelacije/simbioze fotografija i kraćih transžanrovskih književnih tekstova varaždinskih motiva.

U opisu izložbe također stoji kako je Đurica Ciganović splitski umjetnik čiji se performans "Ustav RH čitajte" poziva na obračunavanje s čitavom političkom i ekonomskom elitom koju smatra prvenstveno odgovornom za devastaciju i derutno stanje napuštenih prostora.

U kratkom filmu "Une espace, deux minute, trois temps" Erika Lončara i Ane Šurije Fundak kroz fragmentiranje pojedinih lokacija na određenom mjestu, razni predmeti, zgrade i ulice poprimaju oznaku memorabilije, koje upućuju na različita vremena, odnosno povijest te lokacije.

Filmski rad "Odjeci" Mateja Đuzela i Renate Šimić portretira Robnu kuću Pula kroz reminiscencije građana o njihovim osobnim interakcijama s ovim danas napuštenim prostorom.

Video-rad "Soft Buffers" Irene Bakić, Ive Jelinčić i Mirne Udovčić je screen recording urbanističkog i arhitektonskog rješenja za naselje Ždrijac pored Nina, nastalog 2020. godine u okviru međunarodnog arhitektonskog natječaja EUROPAN 15.

Navedeni su autori izabrani među 26 pristiglih prijava na natječaj, na kojega je bilo moguće prijaviti kratki film ili video uradak u trajanju do tri minute, fotografiju, te priču ili esej do deset kartica teksta.

"Nadam se da će ova izložba ostaviti trag. Njome smo pokušali istražiti neiskorištene prostore ili pak neadekvatno iskorištene prostore, ali i ujedno pronaći ideje što se sve s tim prostorima može ostvariti", izjavila je projektna asistentica, Ivana-Nataša Turković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum