gradska galerija labin

FOTOGALERIJA / Otvorena premijerna izložba u Hrvatskoj koja sintetizira jedno poglavlje velike karijere Dušana Džamonje

| Autor: Branko Biočić


Gradska galerija Labin otvorila je svoja vrata 16. ožujka izložbom jednog od najvećih nacionalnih kipara Dušana Džamonje naziva "Skulpture i projekti" kojom je ujedno započeo izložbeni program 25. obljetnice djelovanja ove galerijske ustanove.

Izložba Skulpture i projekti u koautorstvu Fedora Džamonje, umjetnikova sina, i Branka Franceschija, povjesničara umjetnosti i kustosa, premijerno je izložena 2018. godine u beogradskoj galeriji Arte te se upravo u prostoru labinske Gradske galerije prikazuje po prvi puta u Hrvatskoj. Izložba sintetizira jedno poglavlje Džamonjine karijere u kojem ostvaruje prijelaz iz skulpture u arhitekturu, ali i arhitektonska načela oblikovanja uvodi u skulpturu stvarajući rastvoren volumen geometriziranih formi.

Skulpture, modeli i izvedeni arhitektonski projekti predstavljeni su i posredno fotografijama nedavno preminulog Fedora Džamonje. Kustos i koautor izložbe Branko Franceschi rekao je na otvaranju kako je to istovremeno svečana, jedinstvena ali i tužna izložba te istaknuo kako izložene skulpture, fotografije skulptura, modela i izvedene arhitekture koje je snimio umjetnikov sin i suradnik Fedor Džamonja, demonstriraju organički razvoj Džamonjinih skulpturalnih formi u područje arhitektonskog oblikovanja.

- Osim što je ova izložba pozdrav Fedoru Džamonji ona je i sjećanja na jednog od naših najvećih kipara Dušana Džamonje iz druge polovice 20 stoljeća. Mi smo se bavili jednom širom temom što je kod umjetnika uvijek moguće a ja sam je nazvao kad skulptura postane arhitektura. Džamonja je rano osjetio i primijenio taj trend u svom radu a on je omogućen jednom genezom koja traje 50 godina jer je bio jedan od prvih umjetnika u svijetu koji su otvorili taj unutrašnji prostor skulpture i tako se dobije jedan omotač, kada se napravi u monumentalnim dimenzijama može postati arhitektura. Najbolji primjer za to imamo u Islamskom kulturnom centru, u Džamiji u Rijeci koja je izvorno formalno izvedena iz njegovih kružnih formi koje se razlistavaju u prostoru.

To je fantastičan primjer što se inače za većinu globalne arhitekture koja se danas pravi proizvodnjom lendmarka, posebnih veličanstvenih građevina koje će biti prepoznatljivi znakovi nekoga grada ne može reći bez obzira što tehnička i tehnološka rješenja, softveri i programi danas omogućuju da se prave razni oblici. Ali da bi to bilo kako treba potrebno je biti Dušan Džamonja a da bi vidjeli kako to jeste a da nismo tamo potreban je fotograf kakav Fedor Džamonja.

Zato je ovo obiteljska i povijesna izložba, rekao je Francesci te istaknuo da uvjerljivost i spontanost procesa u najvećoj je mjeri vidljiva po širokom zahvatu aplikacije skulpturalnih rješenja što obuhvaća projektirane funkcije građevina u rasponu od privatne vile, preko skladišnih i aerodromskih terminala, poslovnih zgrada i hotela do religijskog centra. Najbolji primjer transfera skulpturalne forme u arhitekturu je svakako 2001. projektiran, a 2015. godine otvoren Islamski religiozni i kulturni centar sa Džamijom u Rijeci.

Stoga je Franceschi pozvao cijelo društvo i lokalnu zajednicu da se brinu o očuvanju Džamije u Rijeci ali i parka u Vrsaru koji su obveza svih kako bi zajedno bili vječni spomen na Dušana i Fedora Džamonju. Izložbu je otvorio labinski gradonačelnik Valter Glavičić koji je istaknuo da je Gradska galerija otvorena 1999. a poveznicu je pronašao u preminulim osobama koje povezuju ovaj prostor i izložbe u njemu.

Dinu Persiju koji je donirao zgradu Gradu Labinu, nedavno preminulom arhitektu Slavku Bateliću koji je oblikovao ovaj galerijski prostor, tadašnjem gradonačelniku Marinu Brkariću koji je također preminuo prerano, velikom kiparu i umjetniku Dušanu Džamonji i njegovom sinu koje je iznenada preminuo u tjednu prije otvaranja ove izložbe koja je ujedno uz pristanak obitelji i homage njemu, kako je rekao Franceschi, Fedor bi to poželio kao najbolji ispraćaj.

-Tadašnja vremena u devedestima bila su teška ali je to ipak bilo i vrijeme dobrote, hrabrosti i mudrosti da se jedan tako vrijedan projekt realizira iako je bilo puno stvari koje je u gradu trebalo obnoviti nakon Domovinskog rata a proračun je bio skroman. Sada svi uživamo u ovom prostoru u koji dolazi puno ljudi kao i večeras. Ovo je velika izložba i mi smo počašćeni da smo je imali priliku organizirati i otvoriti ovdje u Labinu, rekao je Glavičić te pozvao sve prisutne da uživaju u umjetnosti i životu.

Prisutne su pozdravile i Stephanie Peršić, voditeljica Gradske galerije i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin Renata Kiršić Veselica a za glazbeni dio svečanog otvaranja pobrinuli su se maestro Robert Mikuljan sa trubom i Saša Zorkić na gitari. Izložba je otvorena do šestog travnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini