"SKULPTURE I PROJEKTI"

Izložba kao hommage netom preminulom Fedoru Džamonji u Gradskoj galeriji Labin

| Autor: Branko Biočić
Fedor Džamonja i Branko Franceschi prošle godine u Labinu (Foto Branko Biočić)

Fedor Džamonja i Branko Franceschi prošle godine u Labinu (Foto Branko Biočić)


Bez obzira na tužnu vijest kako nas je iznenada, u 69. godini, napustio akademski umjetnik Fedor Džamonja, izložba njegova oca, istaknutog umjetnika i kipara Dušana Džamonje "Skulpture i projekti" planirana za 16. ožujka u 19 sati održat će se prema zakazanom terminu u Gradskoj galeriji Labin.

Suradnja Gradske galerije Labin i Fedora Džamonje započela je pripremama i realizacijom njegove izložbe naziva "Fotografije" održane u proljeće 2023. pod kustosom Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti gdje se izložba ranije održala.

Upravo je tada iniciran nastavak suradnje prikazivanjem segmenta iz bogatog opusa Dušana Džamonje (Strumica, 1928. - Zagreb, 2009.), umjetnikova oca, problemskom izložbom Skulpture i projekti, po prvi puta izložene u Hrvatskoj. Skulpture i bozzette Dušana Džamonje prate umjetničke fotografije njegovih izvedenih i nerealiziranih projekata u autorstvu Fedora Džamonje. Fedor Džamonja ujedno je autor izložbe i kustos uz stručnu podršku Branka Franceschija. Uoči otvorenja labinske izložbe, napustio nas je Fedor Džamonja, ostavivši pripremljen projekt, prema kojem će postav prilagoditi koautor izložbe kustos Branko Franceschi. Prema želji obitelji, otvorenje izložbe će se ipak desiti, na čemu im je uz izraze sućuti Gradska galerija Labin zahvalila na ustrajanju u nastavku realizacije izložbe kao hommage Fedoru Džamonji.

Povodom izložbe "Fotografije" Fedora Džamonje, kustos Branko Franceschi zapisao je prošle godine:

"Za prezentaciju izabranih fotografija iz fotografskog opusa Fedora Džamonje u Gradskoj galeriji Labin ključne su izvjesne netipične autorske osobine koje su konstanta njegovog odnosa prema samom mediju i čine ga specifičnom pojavom unutar danas uobičajenog fotografskog diskursa. Najprije valja istaknuti da Fedorov opus nije obiman, te je čak tematski svediv na tipične fotografske i likovne žanrove kao što su pejzaž i portret. Namjerno smo zaobišli onaj segment opusa s motivom očevih skulptura, jer je intencija izložbe predstaviti Fedorove samostalne likovne interese i njegovu stvaralačku posebnost u korpusu suvremene hrvatske fotografije."

Fedor Džamonja (Split, 1955. – Vrsar, 2024.) Studirao je povijest umjetnosti u Zagrebu, arhitekturu u Londonu, gdje je diplomirao slikarstvo na likovnoj akademiji Byam Shaw 198o-ih. Tijekom studija se počeo baviti fotografijom, koja je postala njegov primarni medij stvaralaštva. Živio je i stvarao u europskim gradovima (Firenza, London, Bruxelles), a 1985. se vraća u Zagreb otkad je djelovao na relaciji Zagreb – Bruxelles (od 2020. i Vrsara). Bavio se grafičkim dizajnom i osnovao studio za reklamnu fotografiju i grafički dizajn "P.E.R. sprl." u Bruxellesu i potom u Zagrebu. Po očevoj smrti nastavio je voditi atelijer Džamonja u Zagrebu i Park skulptura uz obiteljsku kuću u Vrsaru te osnovao Zakladu Džamonja.

In memoriam Fedor Džamonja

Rođen u Splitu, 1955. godine, preminuo je prije nekoliko dana u Vrsaru gdje je bio nastanjen. Studirao je povijest umjetnosti u Zagrebu, arhitekturu u Londonu, gdje je diplomirao slikarstvo na likovnoj akademiji Byam Shaw 198o-ih. Tijekom studija se počeo baviti fotografijom, koja je postala njegov primarni medij stvaralaštva. Živio je i stvarao u europskim gradovima (Firenza, London, Bruxelles), a 1985. se vraća u Zagreb otkad je djelovao na relaciji Zagreb – Bruxelles (od 2020. i Vrsara). Bavio se grafičkim dizajnom i osnovao studio za reklamnu fotografiju i grafički dizajn »P.E.R. sprl.« u Bruxellesu i potom u Zagrebu. Po očevoj smrti nastavio je voditi atelijer Džamonja u Zagrebu i Park skulptura uz obiteljsku kuću u Vrsaru te osnovao Zakladu Džamonja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini