IZLOŽBA U PULSKOJ KNJIŽNICI

FOTOGALERIJA / Ukrajinska tradicijska baština kroz glazbene instrumente, tradicijski vez, igračke i ukrajinsku kuhinju

| Autor: Vanesa Begić


Voditeljica Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca Katarina Todorcev Hlača otvorila je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u suradnji s radnom grupom za manjinske knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva i u suradnji sa Središnjom knjižnicom Rusina i Ukrajinaca RH izložbu "Ukrajinska tradicijska baština".

Ova izložba predstavlja tradiciju Ukrajinaca kroz glazbene instrumente, tradicijski vez, igračke i ukrajinsku kuhinju, a upriličena je u povodu nadolazeće 30. obljetnice Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca u RH.

- Posebno mi je drago da otvaramo ovu izložbu u pulskoj knjižnici i što se na taj način široj publici predstavlja dio bogate kulture Ukrajinaca i Rusina, koja je vrlo zanimljiva, posebna i mogu se vidjeti i neke paralele s kulturom i umjetnošću iz ovih krajeva. Djeci će ta izložba biti zanimljiva jer prikazuje povijest ovih naroda, tih krajeva i kroz igračke, koje su i estetski vrlo lijepe i dojmljive. Što se pak tiče veza, svaka regija je imala svoj uzorak, pa i u tome leži raznovrsnost i specifičnost. Tu su izložene i kuharice jer gastronomska je ponuda tu itekako važna, kazala je Todorcev Hlača.

Povijest svakog naroda može se proučavati prema svakodnevnom životu običnih ljudi, a igračke-životinje su bile stalni pratitelj lutaka. Tako se može primjerice saznati da je derkač valjak s ručkom koji se okreće i stvara zvukove, a lutka je poput amajlije djetetu, čuvarice. Od instrumenata tu su surma, truba, rižok, duda ili pak varijante trube nazvane rig i trembita

O važnosti ove izložbe govorila je i Liana Diković iz pulske knjižnice, spomenuvši važnost manjinskih knjižnica, a pozdravne je riječi uputila i ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nadia Bužleta.

Učenica Milana Scherbakova iz 4.c razreda OŠ Veruda pod mentorstvom učiteljice Šejle Ikić recitirala je jednu pjesmu na ukrajinskom, a otvorenju izložbe prisustvovali su i učenici iz Ukrajine koji pohađaju pulsku Tehničku školu.

Izložbu je moguće razgledati do konca ožujka 2024. u radno vrijeme knjižnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of