BESKRUPULOZAN TIP

Načelnik Višnjana Angelo Mattich sebi i svojoj obitelji planira urbanizirati 16.000 kvadrata zemljišta. Neke od tih parcela kupovao je za EURO PO KVADRATU. U SLUČAJU URBANIZACIJE, VRIJEDNOST BI MOGLA SKOČITI 70 PUTA

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
Angelo Mattich (snimio M. MIJOŠEK)

Angelo Mattich (snimio M. MIJOŠEK)


Načelnik Višnjana Angelo Mattich kroz novi prijedlog općinskog Prostornog plana sam sebi, ali i članovima svoje uže obitelji, planira urbanizirati oko 16.000 kvadrata.

Iako od Općine, kao službenog tijela javne vlasti pa i samog načelnika, nismo dobili niti jedan jedini službeni odgovor na naša pitanja vezana uz novi val urbanizacije načelnikovih nekretnina, uvidom u zemljišne knjige i prijedlog novog Prostornog plana, vidljive su parcele kojima će se vrijednost nakon urbanizacije znatno povećati.

Upravo je u postupku svjež i još uvijek "vruć" novi prijedlog prostornog plana uređenja Općine Višnjan. Analizira se kome, koliko kvadrata, na kojoj poziciji, te koliko bi kvadrati ubuduće mogli vrijediti, ali i zašto je baš susjedu trava zelenija i urbanizirana veća parcela. Novim planom, kako je moguće iščitati iz priloženih mapa, agresivno se urbanizira većina mjesta u okolici Višnjana, a znatno se širi i obuhvat poslovne zone Milanezi.

Sretne dobitnike glavnih premija uglavnom nalazimo u užim interesnim krugovima oko aktualnog načelnika Angela Matticha. Tako se primjerice u Baškotima, rodnome mjestu Angela Matticha, namjerava urbanizirati nekoliko tisuća kvadratnih metara i to baš na Mattichevoj parceli i parcelama njegove rodbine. Kroz novi prostorni plan načelnik Angelo Mattich na lokaciji Baškoti sebi i svojoj obitelji urbanizira oko 7.500 kvadrata. U urbanizaciju ide zemljište koje Mattich ima u suvlasništvu sa svojom sestrom, a radi se o parceli od 1,36 hektara od čega dio od 3.500 kvadrata po novom planu planira prenamijeniti u građevinsko zemljište.

U Baškotima je i parcela u vlasništvu načelnikovog strica, gdje se urbanizira oko 553 kvadratnih metara. Na još jednoj stričevoj parceli u Baškotima, ovaj put u sklopu k.o. Sveti Vital, urbanizira se 1.120 kvadrata.

Nadalje, načelnik nije zaboravio ni na svoju drugu sestru, pa se i njoj, na lokaciji Deklevi, kroz nove planske izmjene na parceli čija je ukupna površina 8.974 kvadrata, urbanizira površina od 2.300 kvadrata. Na redu za urbanizaciju kroz nove planske izmjene je još jedna načelnikova parcela, sada na lokaciji Radoši.

Tamo se pak Mattich pojavljuje kao suvlasnik trećine parcele čija površina iznosi 17.216 kvadrata, dok dvije trećine pripadaju Republici Hrvatskoj. Radi se o oranici i vinogradu. Kroz novi plan, načelnik će urbanizirati 1.640 kvadrata oranice.

No pravi jack pot izvučen je u poslovnoj zoni Milanezi. Tamo je aktualni načelnik Angelo Mattich predvidio širenje građevinske zone upravo na svojim nekretninama kupljenima još 2010. godine po cijeni od jednog eura po kvadratnom metru. Radi se o poljoprivrednom zemljištu i šumi, a ubrzo bi, kroz novi plan, načelnik znatno povećao vrijednost tog zemljišta, jer u toj zoni planira urbanizaciju oko 6.500 četvornih metara.

Iz ugovora od ožujka 2010. kojeg imamo u posjedu, vidi se da Općina Višnjan na susjednoj parceli, u istoj zoni gdje Mattich sada urbanizira svoju parcelu, zamjenjuje pojedine općinske nekretnine s jednim privatnim vlasnikom. Iz drugog ugovora, sklopljenog par mjeseci kasnije te godine, Anđelo Maticch kao fizička osoba kupuje 22.568 kvadrata zemljišta od osobe s kojom je Općina ranije zamijenila nekretnine. Cijena je bila jedan euro po kvadratnom metru i s odgodom plaćanja od dvije godine.

Mještane brine i mogućnost urbaniziranja novih kvadrata u poslovnoj zoni Milanezi i to baš po potrebama buduće tvornice Frilite za proizvodnju perlita, a koju je Angelo Mattich predstavio kao buduću greenfield investiciju, oko koje se u javnosti lome koplja zbog sumnjivog ekološkog utjecaja.

Općina Višnjan do zaključenja ovog teksta nije odgovorila na naše službene upite vezane uz aktualnu urbanizaciju kao ni koja kvadratura ide u deurbanizaciju. Podsjetimo i to da su načelnik i direktorica Ivana Kmet prije objave ovog teksta pokušali zaustaviti cijelu priču, tražeći od glavnog urednika da priču istraži neki drugi novinar.

Međutim, dok se načelnik Mattich još javljao na telefon, u jednom je razgovoru potvrdio da je Općina Višnjan zaprimila 409 zahtjeva za urbanizaciju, ali nije želio otkriti tko ih je sve uputio. Tada je tek kratko naveo da nas ne trebaju zanimati njegovi privatni poslovi te da u tom kontekstu nije dužan odgovoriti je li uputio zahtjeve za urbanizaciju vlastitih parcela.

Kontaktirali smo i zagrebačku tvrtku Zona kvadrat koja je bila angažirana na izradi Prostornog plana. Direktorica te tvrtke Željka Kajfež potvrdila je da nam njihova tvrtka ne može ustupiti predane zahtjeve za urbanizaciju.

- Naš je zadatak da svako proširenje koje se predlaže bude sukladno svim zakonima. Dapače, sve treba biti transparentno, a mi kao izrađivači ne pretendiramo nikome pogodovati, niti za to imamo ikakvih mogućnosti. Svi zahtjevi za izmjenu se šalju isključivo Općini, ona ih filtrira i daje izrađivaču. Do 22 .veljače građani mogu uložiti sve zahtjeve i primjedbe, a javni uvid služi da se sve primjedbe obrazlože. Ako su primjedbe odbijene, mora se poslati obrazloženje vlasniku zašto su odbijene, navela je Kajfež.

Niti jedno zemljište u vlasništvu načelnika Angela Matticha, a koje smo otkrili isključivo provjerom zemljišnih knjiga, načelnik nije upisao u svoju imovinsku karticu iako je to, kao dužnosnik, po zakonu obvezan. Dakle, u imovinskoj kartici nije prikazao niti kvadrat zemljišta koje ima u vlasništvu.

Iako je načelnik već dugi niz godina, Angelo Mattich ispunio je samo jednu imovinsku karticu i to 2017. godine. Kada smo ga prije par dana pitali zašto nije prijavio zemljište, čak ni onih 22 tisuće kvadrata kupljenih prije 11 godina za jedan euro po kvadratu, rekao je da je to previdio i da će svakako upotpuniti podatke.

Angelo Mattich u imovinsku karticu nije upisao ni tvrtke s kojima je, prema podacima iz sudskog registra, i dalje povezan. Prema javno dostupnim podacima, povezan je sa šest poslovnih subjekata. Naveden je kao direktor i vlasnik tvrtke Viciunum Winery od 2014. godine, direktor je jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću za nakladničke djelatnosti Nezavisni Višnjan od 2015. godine, a u sudskom registru od 15. siječnja 2019. godine, upisan je i kao likvidator jedinstvenog društva s ograničenom odgovornošću Zabavni park.

Mattich je i vlasnik obrta Matini grupa registriranog za niz djelatnosti, između ostalog i za specijalizirane građevinske djelatnosti i gradnju vanjskih bazena. Iz javno dostupnih podataka, Matini Grupa je u 2019. godine imala troje zaposlenih te je u 2019. godini ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 656.921 kuna. Uz sve to, u sudskom registru Mattich je i dalje upisan kao zastupnik dječjeg vrtića Višnjan.

Sve ove podatke nije naveo u imovinskoj kartici. No zato je napisao da je vlasnik kuće s okućnicom od 180 kvadrata u Višnjanu koju je procijenio na 1,8 milijuna kuna. Kuću je kupio dijelom iz kredita, od samostalne djelatnosti i primitka ostvarenih od nesamostalnog rada. Načelnik je, naime, 2017. godine dignuo kredit u Raiffeisenbank Austria u iznosu od 188.500 kuna, a mjesečna rata mu je 1.303 kuna. Od nekretnina je naveo apartman od 38 kvadrata u Zagrebu, kupljen na isti način kao i što je kupio kuću. Apartman je u imovinskoj kartici procijenio na 375 tisuća kuna. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater