NIMALO BEZAZLEN ČIN

Pritiskom na novinarku Glasa Istre načelnik Višnjana Angelo Mattich je NA RUBU KAZNENOG DJELA

| Autor: Glas Istre
Angelo Mattich

Angelo Mattich


Pokušaj pritiska Angela Matticha na našu novinarku i Glas Istre nije nimalo bezazlen. Naime, prema Zakonu o medijima, u svom poslu novinar pribavlja informacije od tijela javne vlasti, među koje spadaju i općine. To je njegovo, novinarsko pravo.

Pravo izražavanja novinarske misli je i ustavna kategorija, što se između ostalog štiti člankom 127. Kaznenog zakona. Ne može netko, pa ni načelnik neke općine kojem ne odgovara kako novinar piše, tražiti ograničavanje njegovog pisanja. Sam zakon kaže da će se kazniti onaj tko naredi ili provodi cenzuru, ili novinaru protupravno uskrati ili ograniči slobodu izvještavanja. Upravo to je napravio načelnik Višnjana koji novinaru uskraćuje informaciju na koju on u svojem poslu, a sve u cilju objektivnog izvješćivanja javnosti, ima pravo. I još komitetski traži da se novinara - makne!

Mattich pleše na opasnom rubu. Jedan krivi pokret i izgubit će balans. Je li Mattich pritiskom na novinarku i Glas Istre već počinio kazneno djelo?

Podsjetimo, Mattich je preko odvjetnika poslao glavnom uredniku Glasa Istre zahtijev da se promijeni novinarku jer nije bio zadovoljan načinom na kojim mu je postavljala pitanja. Pritom je dva puta završavao telefonski razgovor s njom tako što je poklopio slušalicu.

Novinarka Danijela Bašić Palković istražuje urbanizaciju zemljišta u općini Višnjan. Među parcelama za koje se očekuje urbanizacija su i one u vlasništvu načelnika Matticha.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum