GASTRO MANIFESTACIJA

VODNJANSKA ŠPALETA PO OSMI PUT: Na Uskrsni ponedjeljak svi putovi vode na Stanciju Buršić

| Autor: Z. STRAHINJA
(Z. STRAHINJA)

(Z. STRAHINJA)


Kuhinja se otvara u 13 sati, u to vrijeme počinje i turnir u pljočkanju, u 15 sati nastupat će DND Vodnjan i plesni studio Saltatrix, dok je službeno otvorenje u 16 sati * Razlog nešto kasnijem službenom otvorenju je taj što još očekuju hoće li na poziv odgovoriti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Na Uskrsni ponedjeljak svi putovi vode na Stanciju Buršić gdje se odvija osma Vodnjanska špaleta uz bogatu gastronomsku ponudu, zabavu, sport i rekreaciju. Manifestacija počinje u 10 sati startom utrke "Špaleta run" iz ciklusa "Teći, isti, piti", a cjelodnevni program najavili su organizatori i začetnici manifestacije Mikela Buršić, Darinka Buršić i Milan Buršić, organizator utrke Erik Lukšić te direktorica Turističke zajednice Vodnjana Morena Smoljan Makragić.

- Trčat će se po maslinicima ovog dijela Vodnjanštine dva kruga ili ukupno osam kilometara. Ove godine nema štafete, ali je moguće trčati i jedan krug od četiri kilometara. Prvoplasirane u ženskoj i muškoj konkurenciji očekuju vrijedni pokloni, a sve ostale dobra marenda za 20 kuna, rekao je Lukšić.

 

Navečer najavljen atraktivni vatromet

 

Kuhinja se otvara u 13 sati, u to vrijeme počinje i turnir u pljočkanju, u 15 sati nastupat će DND Vodnjan i plesni studio Saltatrix, dok je službeno otvorenje u 16 sati. Od tada će i "Zemlja zabave" organizirati razne aktivnosti za djecu, Ranč barba Tone na stanciju dovodi svoje konje, a vodnjanski Eko muzej mini farmu. Tijekom dana održavat će se sajam autohtonih proizvoda i tradicionalne uskrsne igre, a u 18 sati počinje gastronomsko natjecanje poznatih ličnosti, župana, gradonačelnika, novinara i ostalih. Za 20.30 sati najavljen je atraktivni vatromet.

- Razlog nešto kasnijem službenom otvorenju u 16 sati je taj što još očekujemo hoće li na naš poziv odgovoriti i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, objasnila je Mikela Buršić. Darinka Buršić podsjetila je da je u središtu gastronomske priče, naravno, špaleta ili plećka, kako se to književno kaže.

Kao i uvijek bit će izdašni pijati

- Cijena menija ostaje 50 kuna kao i prošlih godina, u što je uključena i naša neizbježna pinca. Radit će se špaleta giravolta, kuhana špaleta, fritaja sa šparugama, maneštra, pašta s gulašom od špalete… Kao i uvijek bit će izdašni pijati, domaći sastojci i vrsni kuhari, rekla je Darinka, a suprug Milan dopunio je da špaleta giravolta bez dobrog domaćeg ulja ne ide. "O špaleti se nekada nije puno znalo, koristila se za kobasice, a mi smo kao obitelj odlučili pokrenuti tu priču svim srcem i nakon toliko godina vide se dobri rezultati", rekao je pršutar Milan Buršić odgovoran za popularizaciju plećke. Lani je Vodnjansku špaletu, sada već tradicionalna obiteljska manifestacija, koja se odvija uz potporu lokalnog TZ-a i Istarske županije, posjetilo više od 2.000 ljudi!

- Svakega lita bilo je sve više ljudi. Ma glavno je da su ljudi zadovoljni. I srićan Vazan, zaključio je Milan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum