NOVI POGON

Buzetska obiteljska tvrtka Delicia jedina u Hrvatskoj proizvodi zdrave domaće kekse bez šećera

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Delicia iz Buzeta, obiteljska tvrtka specijalizirana za proizvodnju domaćih keksa od prirodnih namirnica, otvorila je novi proizvodni pogon u staroj hali nekadašnjeg marketa u Naselju Baraka u Buzetu. Delicia je jedini domaći proizvođač keksa bez šećera i bio keksa bez šećera. U kategoriji zdravih keksa, konkurencija su joj samo inozemni brendovi.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Delicia Factory Shop (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Velika investicija

- Nakon 27 godina rada u adaptiranom prizemlju obiteljske kuće moje none i noneta, preselili smo u veći i funkcionalniji prostor, a na ovu nas je investiciju motivirala povećana proizvodnja i potražnja, naglasio je na otvaranju novog poslovnog prostora Vlatko Horvat, direktor buzetske tvrtke čiji su vlasnici njegovi roditelji Dorijana i Dražen. Novi proizvodni pogon, simbolično su presjecanjem vrpce otvorili njegova majka Dorijana i mlađi brat Marin.

Kupnju objekta i preuređenje financirali su dijelom vlastitim sredstvima, a dijelom kreditom Istarske kreditne banke i HAMAG BICRO-a. Zamjenjen je kompletan krov koji je propuštao na više mjesta, a novom fasadom objekt je dobio novi vizualni identitet i dodatnu izolaciju.

Vodilo se računa i o radnim uvjetima. Proizvodni pogon je klimatiziran, uređen je garderobni prostor kao i prostor za odmor djelatnika. Sve radove adaptacije izvršili su tvrtke i obrtnici iz Buzeta.

- U "starom" pogonu uspjelo se instalirati dio potrebne opreme za pakiranje, ali nije bilo mjesta za automatizaciju pakiranja keksa bez šećera dok se pakiranje bio proizvoda gotovo u cjelosti obavljalo ručno.

U novi pogon instalirane su obje nove linije: keksi bez šećera sada se mogu automatski vagati i pakirati, čak se i poruke Misli dana automatski dodaju na dno kompostabilne posudice.

Za pakiranje bio keksa nabavljena je linija za kartoniranje čime će se značajno ubrzati pakiranje. Uz to, nabavljena je i još jedna peć, novi, veći mikser za tijesto te je postavljen sustav za hlađenje keksa koji omogućava da se keksi jednako brzo hlade i ljeti i zimi.

To u "starom" pogonu nismo mogli postići pa smo ljeti imali zastoje jer kekse koji nisu dovoljno hladni nismo mogli pakirati, kazao je Vlatko Horvat. Iako je pakiranje keksa automatizirano, tijesto se radi kao i prije 27 godina, i dalje se miješa, oblikuje i peče na isti način, tako da kvaliteta ostaje na vrhunskoj razini.

Sva nova oprema nabavljena je velikim dijelom iz bespovratne potpore norveškog fonda "Innovation Norway", a ostatak su u ovoj buzetskoj firmi koja zapošljava petnaest djelatnika, financirali vlastitim sredstvima i kreditom Istarske kreditne banke. Zahvaljujući novoj opremi neki će procesi biti brži i efikasniji posebice procesi hlađenja keksa i pakiranja.

Na samom ulazu otvorena je trgovina Delicia Factory Shop gdje se keksi mogu kupiti, degustirati, a izložen je i cijeli asortiman koji uključuje i razna specijalna rješenja za hotele, robne marke, ugostiteljske objekte, poslovne partnere.

Delicia Factory Shop služi i kao mali muzej u kojem se kroz izložene fotografije i novinske članke može upoznati i dio povijesti tvrtke. Između trgovine i proizvodnog pogona dva su velika staklena prozora tako da posjetitelji mogu vidjeti cijeli proces proizvodnje keksa.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Nova oprema nabavljena je velikim dijelom iz bespovratne potpore norveškog fonda (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Eko-ambalaža

Radi se i na ekološkoj komponenti ambalaže. Nakon dugog testiranja, lani je probno počela zamjena kontaktne ambalaže za kekse bez šećera na način da se posudice od plastične mase u koje se pakiraju keksi zamijene istima od šećerne trske. Ta ambalaža je potpuno kompostabilna u kućnim uvjetima, ovisno o uvjetima, bakterije je razgrađuju u roku od nekoliko mjeseci.

- Prema dostupnim informacijama, jedini smo proizvođač u široj okolici koji koristi kompostabilnu ambalažu za pakiranje. Nastojimo pratiti sve trendove. U posljednje četiri godine, tri smo puta bili na najvećem svjetskom sajmu organske hrane, BIOFACH-u u Nurnbergu, od toga dva puta kao izlagači.

U potrazi smo za kvalitetnim folijama od kompostabilnog materijala i za kekse za ugostiteljstvo. Nažalost, još nije dostupna dovoljno kvalitetna folija koja treba biti kompostabilna, ali istovremeno i zaštititi proizvod od vlage, sačuvati sve karakteristike proizvoda te biti dovoljno fleksibilna da je možemo koristiti za pakiranje, prenio je Horvat.

Poduzetnik koji je stasao u obiteljskoj proizvodnji, naglasio je također da je od samih početaka, a tako je i danas, želja bila pružiti maksimalno zdravu, vrhunsku slasticu, svojevrsne mrvice zdravlja na stolu. Svi proizvodi, keksi bez šećera, bio keksi, kao i keksi za uz kavu, sto posto su prirodni, većina potpuno biljnog podrijetla, a imaju i zdravstvene dobrobiti.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Pakiranje keksa je automatizirano (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Hit keksi

Godinama su najveći hitovi Chocolix i Kokosix u kategoriji keksa bez šećera, a bio keksi bez šećera jedinstveni na tržištu, iz godine u godinu pokazuju značajan rast. Lani su plasirana tri nova proizvoda. Chocolix-Pir je modifikacija Chocolix-a, ali ima pirovo brašno, a osim čokolade sadrži i koricu organske naranče.

Vitalix Black je unaprijeđena verzija jednog od prvih keksa bez šećera. Osim oligofruktoze koja blagotvorno djeluje na probavu, sadrži i kakao. Također, napravljen je i novi bio keks bez šećera - Bio Kokos, od pirovog brašna, koji uz prirodnu zamjenu za šećer, sadrži puno kokosa.

Gdje pronaći Deliciju?

Keksi bez šećera i bio keksi u ponudi su boljih trgovačkih lanaca, kao i specijaliziranih trgovina sa zdravom hranom. Izvoze se u Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te Češku. Pojedinačno pakirani keksi mogu se degustirati uz kavu u Hrvatskoj, Sloveniji, Beču i Grazu te sjevernoj Italiji.

Osim s kafićima, Delicia surađuje s vodećim hotelskim lancima, kao i s Jadrolinijinim brodovima. Posebno se ističe odlična sinergija s hotelijerima, tako da osim uz kavu, gosti imaju kekse uz doručak, u lunch paketima, kao i u specijalnim brendiranim pakiranjima pri dolasku u sobu.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Vlatko, Dražen, Marin i Dorijana Horvat (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povjesnica tvrtke

Malu obiteljsku tvrtku pokrenuli su supružnici Dorijana i Dražen Horvat, ekonomist i učiteljica. Od otvaranja Delicie, 1997. godine, proizvodnja, komercijala, računovodstvo i logistika odvijali su se u Štrpedu, u preuređenom prizemlju obiteljske kuće na svega 120 kvadrata. Prizemlje je 2008. godine prošireno na 270 kvadrata.

Početni asortiman činilo je nekoliko proizvoda za maloprodaju. Od 2000. godine asortiman se širi na kekse bez šećera i od tada počinje rast prihoda i zaposlenosti. Danas se za maloprodaju proizvode samo keksi bez šećera, trenutno je sedam takvih proizvoda. Od 2006. godine počinje proizvodnja proizvoda za ugostiteljstvo.

Današnji asortiman obuhvaća šest takvih proizvoda u raznim pakiranjima, za ugostiteljstvo i za hotele. U 2020. godini završen je razvoj prvih bio proizvoda. Delicia danas proizvodi četiri bio proizvoda od kojih su tri bez šećera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater