gastro tradicija

Špaleta kraljica uskrsne manifestacije u Vodnjanu: Tisuće posjetitelja očekuju istarske delicije i bogat program

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


I ovog uskrsnog ponedjeljka na Stanciji Buršić održat će se tradicionalna gastronomska manifestacija "Vodnjanska špaleta". Pripreme za 12. izdanje u punom su zamahu, a bogat program i delicije koje i ove godine očekuju posjetitelje danas su predstavili Mikela Buršić Lisjak, vlasnica Pršutarne i stancije Buršić, Morena Smoljan, direktorica vodnjanske Turističke zajednice i Dragan Bilić, vlasnik tvrtke Istra Buggy.

Sportski dio manifestacije započet će u 10 sati utrkom koja se u sklopu Vodnjanske špalete odvija već devet godina, a potom se, s početkom u 11 sati, otvara i kuhinja.

Karavana "Teći, isti, piti"

- Cijela ova priča nastala je i dan-danas se održava zahvaljujući velikom trudu i angažmanu obitelji Buršić, a mi smo, rekla bih, samo mala podrška. Posebno nam je drago što smo od samog početka dio ove priče i što možemo pomoći u dijelu realizacije cijelog događaja, rekla je Smoljan.

- Erik Lukšić s nama organizira karavanu "Teći, isti, piti", koja započinje i završava u Vodnjanu. Bit će održano šest utrka, prva je Špaleta run, a zadnja Olive oil run u vodnjanskom masliniku Oio Vivo. Erik je pripremio neke novosti, trči se šest kilometara po maslinicima, makadamu, a sudionici se, ovisno o godinama, mogu prijaviti u pet kategorija, podsjetila je direktorica vodnjanskog TZ-a. Kotizacija za utrku iznosi 15 eura.

(Snimila Doria Mohorović)Prigodan meni prodavat će se po cijeni od 10 eura (Snimila Doria Mohorović)

Buršić Lisjak kazala je da je rijetkost da obitelji organiziraju manifestacije koje se temelje na tradiciji. Dodatnu snagu im daje i činjenica da ove godine slave trideset godina postojanja njihoovg obrta.

- Sve namirnice koje se taj dan konzumiraju su starinske, koje su se nekad jele. Pokušavamo da ta manifestacija bude priuštiva svim posjetiteljima i da taj dan stvarno može uživati cijela obitelj. Za Vazan smo svi skupa za ručkom, a drugi dan se nekako više posvećujemo društvu, druženju i zabavi, rekla je Buršić Lisjak.

Fritaja, kapuz, fuži i maneštra

Otkrila je da su špalete ocijenjene prošlog tjedna u Svetom Petru u Šumi, a šampion i ostali laureati bit će proglašeni na samoj manifestaciji.

- Špalete su ne jako dobre, nego odlične. Kupci sve više žele tu namirnicu imati za Uskrs na stolu, bilo doma, bilo u restoranima. Počeli su je stvarno voljeti i cijeniti, rekla je Buršić Lisjak i zahvalila TZ-u na kontinuiranoj podršci kroz godine, uz opasku da Grad Vodnjan još nije prepoznao značaj manifestacije.

U sklopu manifestacije u ponudi će meni po cijeni od deset eura, koji će činiti fritaja sa šparugama, palenta s travama i začinskim biljem, kapuz, špaleta, fuži sa šugom od špalete i neizostavna maneštra.

Kao i proteklih godina, bit će organiziran kutak za najmlađe za što je zadužena Zemlja zabave, organizirano je i jahanje s Rančem Barba Tone, a za muziku i dobru atmosferu pobrinut će se Alfa Time Band, kao i Serđo Valić i drugi lokalni izvođači. A za one koji su raspoloženi za malo avanture, na raspolaganju će biti vođene ture buggyjem po Vodnjanštini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini