ROVINJ

Sve bolji uvjeti boravka i rada djece u vrtićima i školama ZA OBRAZOVANJE OSIGURANO 24 MILIJUNA KUNA

| Autor: N. TODORIĆ

Važno je napomenuti da su osigurana sredstva i za projektnu dokumentaciju za dogradnju vrtića Mondelaco, ali i za dovršetak izgradnje i opremanje vrtića u Rovinjskom Selu

 

Grad Rovinj ove će godine uložiti gotovo 24 milijuna kuna u rad i program predškolskih i školskih ustanova kako bi se djeci i učenicima osigurali što bolji radni uvjeti. Svake godine ulažu se sredstva u svrhu poboljšanja obrazovnog standarda, a ove godine se izdvaja više od 15 milijuna kuna za predškolske ustanove te 8,9 milijuna kuna za školstvo. 

Potpore i stipendije

Grad Rovinj u 2020. godini osigurao je 14 pomoćnika u nastavi za petnaestoro djece s teškoćama u razvoju u tri rovinjske osnovne škole te izdvojio blizu 84 tisuće kuna. Početkom rujna 2019. godine potpisan je i Sporazum o suradnji kojim se Strukovnoj školi Eugena Kumičića pet godina osigurava kontinuirana podrška s ciljem podizanja standarda i osiguravanja optimalnih uvjeta rada, a ove godine je u tu svrhu osigurano 50 tisuća kuna.

Za potpore učenicima i studentima kojih ukupno ima 170 u 2020. godini, izdvojeno je 1,8 milijuna kuna. Studentska potpora iznosi 1.000 kuna mjesečno, a učenička 600 kuna. Studenti koji su ostvarili prosjek ocjena 4,00 i više, a učenici 4,6 i više, imaju pravo na dodatnih 20 posto iznosa mjesečno. Za potpore rovinjskim srednjim školama za aktivnosti koje se odvijaju već duži niz godina Grad izdvaja 60 tisuća kuna.

Od ove godine uvedene su i potpore učenicima i studentima za deficitarna zanimanja s obzirom na potrebe ustanova u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi na području grada, a odnose se na stručni kadar. Kako bi se mladim osobama omogućilo školovanje za tražena zanimanja osigurano je dodatnih 40 tisuća kuna. 

Dogradnja vrtića

U Talijanskom vrtiću "Naridola" obnoviti će se dotrajala i nefunkcionalna oprema odnosno pet izlaznih vrata s 85 tisuća kuna. Spomenutom vrtiću iz gradskog proračuna namijenjeno je i 115 tisuća kuna za tri pomoćnika djeci s teškoćama u razvoju u odgojnim skupinama, dok je za potrebe devetoro djece s teškoćama u razvoju u vrtiću "Neven" osigurano 155 tisuća kuna za pomagače u grupi. Planirano je uključivanje djece s teškoćama u razvoju u programe redovitih vrtića s ciljem lakše socijalizacije i kontakta s vršnjacima. Osigurana su i sredstva za projektnu dokumentaciju za dogradnju vrtića Mondelaco, ali i za dovršetak izgradnje i opremanje vrtića u Rovinjskom Selu.

U talijanskoj Osnovnoj školi Benarda Benussija s 30 tisuća kuna planiraju se podmiriti troškovi nabave novog namještaja za nekoliko učionica, tri klima uređaja i tri kamere za videonadzor, dok će se sa 60 tisuća kuna u Osnovnoj školi Vladimira Nazora nabaviti nove bijele školske ploče kako bi zamijenile postojeće zelene, ormari, knjige za školsku knjižnicu, komplet klupa i stolica kao i pametna ploča te jedno prijenosno računalo većeg formata za aktivnost građanskog odgoja. Zbog povećanja broja razrednih odjela kao i broja djece u njima, u Osnovnoj školi Vladimira Nazora razmišlja se kako zadržati dosadašnji rad u jednoj smjeni. Ove godine u planu je investicija od 107 tisuća kuna za povećanje prostora zbornice, a urediti će se, i površinom povećati, jedna učionica stranih jezika.

Za Osnovnu školu Jurja Dobrile izdvojiti će se 31 tisuća kuna za kupnju nove opreme za školsku kuhinju, dio zavjesa za blagovaonicu te knjige za školsku knjižnicu, a dodatnih 669 tisuća kuna predviđeno je za adaptaciju kuhinje koja priprema hranu za 350 učenika. Planirana je i obnovu kuhinjske opreme u visini od 160 tisuća kuna.

Osigurano je i 415 tisuća kuna za nabavu radnih bilježnica za učenike osnovnih škola. Za produženi boravak u sve tri škole izdvojeno je nešto više od 1,5 milijuna kuna, za pedagoga u Talijanskoj osnovnoj školi Bernarda Benussija osiguran je iznos od 66 tisuća kuna, za psihologa u osnovnim školama Jurja Dobrile i Vladimira Nazora 277 tisuće kuna, te 147 tisuća za logopeda. Grad Rovinj djelomično pokriva i troškove nastave tjelesne i zdravstvene kulture sa 164 tisuće kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater