KULTERRA:

Savičentini se obučavali u streličarstvu i mačevanju


Članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta prošlog su vikenda prolazili teorijsku i praktičnu obuku iz streličarstva koju su držala petorica članova Streličarskog kluba Dubovac iz Karlovca. Bila je to druga edukativno-stručna radionica u sklopu Integriranog razvojnog programa KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani i Petrapilosa, koji se sufinancira sredstvima Europskog strukturnog i investicijskog fonda.

Lukovi i strijele

Radionica za udruge održana je u kaštelu Morosini-Grimani, a polaznici su u teorijskom dijelu upoznali povijest streličarstva, vrste lukova i strijela, mjere sigurnosti pri rukovanju, stilove i tehnike gađanja lukom i strijelom, a potom se i sami okušali u korištenju luka i strijele te u gađanju s linije. Streličarski klub Dubovac usmjeren je na oživljavanje povijesti na području Karlovca, educiranje i prenošenje svojeg znanja na sve zainteresirane.

Na prvoj radionici za udruge, održanoj prethodnog vikenda, "Skolu Scherma" vodili su članovi viteške skupine Ursus iz Slovačke. Tada su sudionike i goste pozdravili Igor Macan, voditelj projekta KulTERRA, i Darvin Žufić, predsjednik Povijesne udruge Kaštel, a polaznici su potom prošli trening za kaskadere, bljuvače vatre i mačevaoce, a u teorijskom dijelu učili o kostimografiji i oružju korištenom u srednjem vijeku. Slovački "vitezovi" predstavili su im svoj performans mačevanja i fire-show, a riječ je o skupini koja još od 1998. godine oživljava srednjovjekovne manifestacije.

Očuvanje tradicije

Svojim djelovanjem teže očuvanju tradicijskih vrijednosti i kulturno-povijesne baštine Slovačke, a svoja znanja prenose i na mlade naraštaje.

Provedbom projektnih aktivnosti teži se razvoju edukativnih radionica koje pružaju nova znanja svim partnerima okupljenima na projektu KulTERRA. Umrežavanje udruga koje djeluju u sličnim područjima pridonosi cjelokupnom razvoju projekta, koji za svrhu ima razvoj novih turističkih proizvoda, manifestacija te living history programa, što će u konačnici unaprijediti razvoj kulturnih dobara cjelokupne destinacije. (D. PALIBRK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini