FAŽANA: Brzo je planula uskrsna marenda

Puna je riva raznih turista, PINCU OD 10 METARA POJELI U TREN OKA!

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA


Koliko god toga da se spremi za uskrsnu marendu u Fažani, sve s blagdanske trpeze na Trgu sv. Kuzme i Damjana brzo se pojede. Tako je bilo i na uskrsni ponedjeljak, na tradicionalnu marendu u organizaciji Turističke zajednice Fažane i Župe, koju je nakon jutarnje mise blagoslovio župnik Ilija Jakovljević.

Velika pinca, desetmetarska poslastica koju već godinama sprema Nelo iz Galižane, brzo je razgrabljena, a fritaja s kobasicama, mladom kapulom i pancetom, koju su spravljale Fažanke Luciana Debeljuh i Emilia Černac, nije se stigla toliko brzo frigati, koliko su brojni gosti željeli.

- Prva je tura fritaje nestala u 10 minuti, čekaju u redu, tako im je dobra. Ne znan ko je više turisti ili domaćih, stalno smo s glavom u pinjati, ne rivam viti kojih je više, rekla nam je vrijedna Luciana Debeljuh.

Da, Fažana je već sada puna turista, i gostiju i dnevnih posjetitelja, što je bitno drugačija slika od lanjskog Uskrsa u ožujku.

- Kamp Bi Village otvoren je već neko vrijeme, sutra (u utorak, op.n.) otvara se kamp Pineta, a iznenadilo nas je i da već ima dosta gostiju u privatnom smještaju. Posložilo se za početak sezone - prvo Uskrs, pa državni praznici u Sloveniji i Italiji i konačno Prvi maj, tako da su mnogi spojili ove dane u mali godišnji odmor, rekla nam je Melita Peroković, direktorica fažanskog TZ-a.

Naravno, brojni su gosti zapravo izletnici koji su lijepo vrijeme odlučili provesti u Nacionalnom parku Brijuni, o čemu je svjedočila stalna gužva na brionskom molu. I prije nego su se ukrcali na brod valjalo im je nešto prigristi na rivi - pincu, fritaju, kuhanu šunku, jaja, bakalar, rotkvice, mladu kapulu i druge blagdanska jela koja su spremali ugostiteljski objekti Stara konoba, MUP-a Valbandon i Vasianum. Za popodnevne je sate TZ pripremio radionicu pince i povetice, koju su vodile fažanske penzionerke, Sindikat umirovljenika vodio je kreativnu radionicu na temu Uskrsa, a djeca su mogla zaigrati stare igre kao što su guranje jaja u gnijezdo, pinjate i potraga za uskrsnim jajem u masliniku. Boćarski klub Fažana organizirao je turnir u pičenju jaja, a na rivi su se djeca mogla poigrati i s pravim zečićima i kokicama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum