TRADICIONALNA MARENDA NA USKRSNI PONEDJELJAK 

Fažanci i turisti osladili se pincom dugom 20 metara


Pincu dugu 20 metara rasprostrli su danas prijepodne nakon mise ispred crkve svetog Kuzme i Damjana predstavnici Turističke zajednice Fažane pred mještane i brojne goste. I ne samo u pinci, koju je ispekla galižanska pekara Nello, već su Fažanci i turisti mogli guštati i u brojnim drugim delicijama koje je spremao kuhar, profesor Ljudevit Sabo, poput fritaje s kobasicama i mladim lukom, bakalara i šunke u tijestu. Spomenimo i da je uz nezaobilazne rotkvice i mladu kapulu, za ovaj tradicionalni doručak pripremljeno i 500 jaja!

- Da, puno je stranaca u Fažani, uglavnom Talijani i Nijemci. I drugdje u Istri ovog Uskrsa bilježe bolje rezultate u dolascima u odnosu na lani, iako je blagdan pao rano, a do prije par dana ni vremenske im prognoze nisu bile naklonjene. Dio turista smješteno je na području Fažane, a dio je na proputovanju za Brijune, rekla nam je direktorica općinskog TZ-a Melita Peroković

Doručkom na Uskrsni ponedjeljak, može se reći, priveden je kraju bogati višednevni program koji su u Fažani pripremili Općina i Turistička zajednica u suradnji sa Župom. Prigodne marende za mještane organizirane su u petak i u nedjelju, a sve dane su fažanski i valbandonski ugostitelji nudili janjetinu pripremljenu na razne načine. Pred crkvom su, kao što se to čini već godinama, bile izložene velike pisanice ukrašene lokalnim motivima.

Današnju je bogatu blagdansku trpezu, nakon prijepodnevne mise, kojoj je prisustvovao i biskup u miru Ivan Milovan, blagoslovio župnik Ilija Jakovljević.

- Hvala Turističkoj zajednici za danas te Općini za petak i nedjelju što su organizirali marende za Uskrsne blagdane da bi se ljudi, naši mještani, međusobno povezali u svakodnevnom blagovanju. Zajedništvo je ono najvažnije. Isus Krist je kruh, mi blagoslovimo pincu koja je simbol Isusa Krista sa željama da ljudi, napose naši mještani, uvijek imaju dovoljno tog kruha za vlastitu egzistenciju, poručio je fažanski župnik Jakovljević nakon mise.

Poslijepodne će se u Fažani održati i gastro-radionica izrade nonine pince, pletenice, povetice i štrudle, a kako su se od davnina radile pokazale su polaznicima Luciana Debeljuh i Emilia Černac. Kreativne radionice na temu Uskrsakoju će voditi članice KUD-a Ulika, a djeca će se odvažiti na natjecanje u pičenju i tucanju jaja te u ostalim tradicionalnim prigodnim igrama. (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater