DVODNEVNA MANIFESTACIJA

Kulturno-povijesni podsjetnik: Ovog vikenda Titovi dani u Fažani 

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U petak i subotu se održava 19. izdanje manifestacije "Titovi dani u Fažani" kako bi se očuvala uspomena na Josipa Broza Tita, predsjednika Jugoslavije koji je u ovom malom ribarskom mjestu često boravio za svog života.

Tradicionalna je to manifestacija koju u suradnji s Općinom Fažana i fažanskom Turističkom zajednicom, organiziraju Zajednica društva "Josip Broz Tito" Istarske županije i Udruga antifašističkih boraca i antifašista Tito Fažana, a jučer je u dvorani MMC-a Fažana, gdje je postavljena i tematska izložba, održana konferencija za novinare.

Predsjednik Zajednice Josip Hrvatin istaknuo je da ovogodišnji prošireni program, koji se održava kroz dva dana, donosi brojna događanja u Fažanu, kao i da se očekuje velik broj posjetitelja. Tako će se, naime, glavni program odvijati u subotu s početkom u 11 sati u Multimedijalnom centru Fažana.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Ondje će se od 11 do 12 održati otvorenje izložbe uz kratki program, dok će se u 12.30 sati u parku uz fažansku obalu održati kulturno umjetnički program uz Narodni zbor. Po završetku govora i zbora, bit će podijeljen grah i zabava na otvorenom uz glazbeni program. Dan ranije, u petak s početkom u 18 sati, Oleg Mandić u prostoru MMC-ja pričat će o doživljajima iz koncetracijskog logora Auschwitz, kojeg je, nakon njegova oslobođenja, napustio s 12 godina.

Prezentirat će svoju knjigu "Život obilježen Auscwitzom", a prikazat će se i kratki dokumentarni film. Hrvatin je istaknuo da sve više ljudi uviđa značaj Tita, a da je njegova najveća vrijednost bila organizacija Pokreta nesvrstanih zemalja.

Kulturno povijesni podsjetnik

Fažanski načelnik Radomir Korać istaknuo je da je riječ o manifestaciji koja ovjekovječuje jednu povijesnu osobu zapamćenu u cijelom svijetu - Josipa Broza Tita. Poželio je pritom velik broj posjetitelja na ovogodišnjem izdanju i proslavu u najboljem ozračju.

Zahvalivši se turističkoj zajednici i Općini na kontinuiranoj podršci, Hrvatin je istaknuo da manifestacija iz godine u godinu sve više raste, a da ih iduće godine očekuje njeno jubilarno 20. izdanje.

"Da su rezultati sve bolji i bolji potvrđuje i činjenica što se prije 6 - 7 godina ovdje okupljalo tristotinjak ljudi, a lani nas je, prema našoj procjeni, bilo oko 1.100. Osim brojčanog pokazatelja, na neki se način širimo i teritorijalno.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Ove nam godine dolaze AMPI, antifašisti iz Italije, nekoliko autobusa iz Slovenije, dolaze nam gosti iz zapadne Hrvatske, iz Srbije i iz Bosne i Hercegovine", rekao je Hrvatin.

Kako se moglo čuti, manifestaciju je pokrenula fažanska Turistička zajednica, a danas ju i dalje podržava kao suorganizator.

"Fažana i Tito bili su višestruko povezani tijekom 30 godina prošlog stoljeća, bilo time što je u tom periodu velika većina Fažanaca prvenstveno radila na otočju Brijuni, a i sama je Fažana u nekoliko navrata ugostila Tita. Tijekom tog razdoblja ostavio je velik trag u identitetu Fažane.

Danas Titovi dani služe kao kulturno povijesni podsjetnik, ali potiču i dijalog te razumijevanje među generacijama, rekla je Peroković dodajući da je Titov nekadašnji boravak na Brijunima i u Fažani ujedno i motiv dolaska brojnih turista u destinaciju.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Antifašizam kao temelj

Pričajući o važnosti održavanja ove manifestacije, koordinator za kulturu i sport Općine Fažana Mitar Gavočanov istaknuo je da je sve počelo i završava s antifašizmom.
"Cijela Europa, naša zemlja, kao i sve naše bivše zemlje, izgrađene su na temeljima antifašizma.

Mi to i dalje propagiramo, a tko god to negira, negira sam sebe, rekao je Gavočanov dodajući da je njegovo negiranje, što se često čuje u političkim redovima, velika sramota. Ocijenio je žalosnim to što jedino Fažana i Kumrovec u Hrvatskoj, koji je s Fažanom pobratimljen, održava manifestacije u čast Titu.

S riječima da se u "Istri prvi istaknuo antifašizam, kao i prvi pokreti protiv najezde fašizma", nadovezao se Lovro Sangaletti u ime Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule.

"Dužni smo da čuvamo i slijedimo povijesne činjenice koje su vezane za Istru, a Tito je tu, iznad svega, ličnost koja je živjela, živi danas i dalje mora živjeti u našim razmišljanjima i našem svakodnevnom životu", naglasio je Sangaletti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom