UVOĐENJE GRAĐANSKOG ODGOJA U ŠKOLE

Potrebno je obučit mlade da postanu odgovorni građani


Osnovna škola Šijana među deset je škola u Istarskoj županiji, a jedina u Puli, koja je dobila mogućnost sudjelovanja u pilot projektu i edukaciji vezano za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti u Istarskoj županiji. Time je Istarska županija postala druga županija, uz Primorsko-goransku, koja će u školskoj godini 2018. uvesti Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost. Stručno usavršavanje za odgojno obrazovne radnike koji su uključeni u pilot projekt započelo je jučer u samoj školi.

Pilot projekt u Istri

Riječ je o 5. modulu pilot projekta uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti.

- Pilot projekt Građanskog odgoja ušao je na velika vrata u Istarsku županiju, rekla je ravnateljica OŠ Šijana Alma Tomljanović na prigodnoj svečanosti te dodala kako je posebno veseli što je projekt dobio potporu Grada Pule kojemu se ujedno zahvalila, a zahvalu je uputila i edukatoricama iz Centra za mirovne studije.

- Uključivanje u različite programe i projekte važno je za svaku

osobu posebno jer uz svoj osobni rast i razvoj svakako nam to daje doprinos i u profesionalnom smislu. Vjerujem da će projekt građanskog odgoja, koji je krenuo kroz izvannastavnu aktivnost, daleko kvalitetnije uroditi plodom u radu s učenicima, tim više što je naša odgojna i obrazovna uloga da na neki način odgajamo i obrazujemo kvalitetne građane, naglasila je Tomljanović.

Otvaranju skupa prisustvovala je i dogradonačelnica Elena Puh Belci koja je prisutne pozdravila u svoje i ime gradonačelnika Borisa Miletića.

- Veseli me što je upravo Osnovna škola Šijana odabrana za ovaj pilot projekt. Smatram kako se premalo govori o građanskom

odgoju, a izazovi koji su pred djecom sve su veći, kazala je Puh Belci te dodala kako Grad Pula ima dječje Gradsko vijeće, dječji forum i sve varijante koje su identificirale nedostatke u

redovnim programima. - Neke teme se rješavaju kroz platforme, međutim to nije dovoljno. Potrebno je da projekti budu ovako sustavni jer jedino takvi mogu biti prihvaćeni i mogu opstati.

Tako iz pilot projekta prerastu u neki standard, zaključila je Puh Belci.

Potrebna znanja

Vlasta Radosavljević, jedna od dviju profesorica koja je poslala motivacijsko pismo za projekt, kaže da su odradili već nekoliko modula o ljudskim pravima, medijskoj i političkoj pismenosti,

volontiranju u radu s djecom i mladima, metodici, te dodala da im još preostaju za odraditi moduli u Žminju i Barbanu o Europskoj uniji i korupciji.

- Moduli traju po dva dana, a uz module se održavaju i radionice i teorijski dio, kaže Radosavljević te dodaje kako se neke naučene stvari primjenjuju odmah. - U talijanskoj školi predajem sociologiju i etiku. Smatram da sam kompetentna za teme građanskog odgoja jer sam po struci sociolog, stoga sam zajedno s

kolegicom i napisala motivacijsko pismo. Teme iz predmeta koje predajem mogu ući u teme Građanskog odgoja, a osim toga smatram da je to potrebno jer javnost nije dovoljno upoznata s tim pojmom, rekla je Radosavljević i pojasnila da javnost nije dovoljno informirana što je to građanski odgoj. - Potrebno je obučit mlade ljude jer će se, dok oni dođu na tržište rada, dogodit još jako puno promjena. Oni naprosto moraju biti u toku i postati odgovorni građani. Nisu im dovoljna znanja iz naših predmeta, potrebna su im znanja koja će dobiti kroz Građanski odgoj, a koja bi im bez toga mogla nedostajati, zaključuje Radosavljević. (Andrea LONČARIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini