UVOĐENJE GRAĐANSKOG ODGOJA U DESET ISTARSKIH OSNOVNIH ŠKOLA

Građanski odgoj preuzimaju najpropulzivniji dijelovi Hrvatske


U pazinskom sjedištu Istarske županije potpisan je Sporazum o suradnji između Grada Rijeke te Istarske županije i pet istarskih gradova kao osnivača deset istarskih osnovnih škola u koje će se u školskoj godini 2018./2019. eksperimentalno uvesti građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost. U ovaj će se program uključiti osnovne škole Šijana u Puli, Vladimira Nazora u Rovinju, Vladimira Nazora u Pazinu, Marije i Line u Umagu te talijanska osnovna škola Bernardo Parentin u Poreču od škola kojima su osnivači gradovi, i još pet škola kojima je osnivač Istarska županija: Vodnjan (s nastavom na hrvatskom i talijanskom jeziku), te Barban, Krnica, Potpićan i Žminj.

U ovoj eksperimentalnoj godini program građanskog odgoja bit će namijenjen učenicima petih razreda. Kako je riječ o dobrovoljnoj izvannastavnoj aktivnosti, još se ne može znati broj polaznika, no populacija kojoj je namijenjen broji oko 500 učenika.

Riječki materijali

Potpisnici sporazuma okupili su se u Pazinu na svečanom potpisivanju sporazuma, čijim je odredbama regulirano besplatno ustupanje svih materijala koje je Grad Rijeka razvio (nastavni program, udžbenici za učenike i radni materijali za nastavnike), primjenjujući u prvoj eksperimentalnoj godini građanski odgoj u šest osnovnih škola na svom području. Istarski župan Valter Flego pritom je naglasio da se ovim nastavnim programom na mlađe naraštaje ne samo prenose društvene vrijednosti, već se njime odgovara i potrebama suvremenog društva. Flego je podsjetio kako je lani formirao radnu skupinu za pripremu uvođenja građanskog odgoja u istarske škole, na čelu s Tanjom Carić iz pulske gimnazije. Radna skupina bila je zadužena pripremiti stručne i tehničke pretpostavke za uvođenje građanskog odgoja, pri čemu je, kako je izvijestila pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan, više od pedeset škola izrazilo interes za ovaj program. Kako su planirana sredstva omogućavala osposobljavanje svega 20 nastavnika za ovaj program, po dvoje za svaku školu, dodatnom selekcijom broj je sveden na deset odabranih škola, koje su izrazile posebnu motivaciju.

"Zadovoljan sam i ponosan što program građanskog odgoja širimo Hrvatskom", rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, naglasivši da je Istarska županija među prvima pokazala interes za njegovo preuzimanje, a u tijeku su razgovori i s primorsko-goranskom županijom te gradovima Siskom i Čakovcem. "Vidi se da građanski odgoj preuzimaju najpropulzivniji dijelovi Hrvatske, a nadam se da će i ostatak zemlje uvidjeti kako je ovaj školski program neophodan, jer se njime bez ikakve ideologije djecu poučava vrijednostima demokratskog društva, ljudskim pravima, solidarnosti, uči ih se što to znači pomagati drugima i razumjeti različitosti, a to su sve društvene vrijednosti koje su danas pomalo zaboravljene", dodao je Obersnel. Nakon prve eksperimentalne godine u Rijeci, izvršeni program prošao je temeljitu evaluaciju tijekom koje je nepodijeljeno oduševljeno ocijenjen i među djecom, i među roditeljima i među nastavnicima, te je ove godine proširen na 15-ak novih riječkih škola.

Dobar prijem

"Volio bih da oni koji vode obrazovnu politiku u Hrvatskoj shvate da građanski odgoj treba biti obavezni dio nastavnog programa", zaključio je Obersnel, a istarski župan Flego je na to dodao da se "znanje dijeljenjem množi", te da istarska županija nakon pozitivnih iskustava sa zavičajnom nastavom očekuje dobar prijem i građanskog odgoja u osnovnim školama. Kao domaćin, uzvanike je pozdravio pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, i izvijestio da će na pazinskom području građanski odgoj biti uveden u matičnoj osnovnoj školi Vladimira Nazora u Pazinu, te u njenim područnim školama u Karojbi i Motovunu.

Tijekom priprema za uvođenje građanskog odgoja najprije će se, od ožujka do lipnja, provesti edukacija budućih predavača, a edukaciju će provesti stručnjaci iz Foruma za slobodu odgoja, Centra za mirovne studije te GONG-a. Iz Grada Rijeke će, temeljem u Pazinu potpisanog sporazuma, Istarskoj županiji biti proslijeđen udžbenik Učenik građanin, smjernice za učitelje i drugi materijali u vidu gotove digitalne pripreme za tisak. Materijale će istarska županija sama tiskati u okviru svojih potreba, a radna skupina će utvrditi treba li postojeći sadržaj udžbenika i drugih materijala dopuniti još nekim sadržajima. Spomenuti udžbenik namijenjen je učenicima petih i šestih razreda, objavljen je na hrvatskom i talijanskom jeziku, a u Rijeci se paralelno radi i na udžbeniku za sedme i osme razrede, koji će također biti predani na korištenje korisnicima koji u međuvremenu uvedu građanski odgoj u svoje škole. (Davor ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of