ROVINJ

OTVORENI RADOVI U DVORIŠTU SVETE EUFEMIJE: Uređuje se južni plato, a stiže i atraktivna rasvjeta

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Radove nadgledaju konzervatori

Radove nadgledaju konzervatori


Zbog rekonstrukcije i radova, pješački je prolaz iz i s kraja Ulice Grisia, onemogućen zaštitnom mrežom

Početkom tjedna grad Rovinj otvorio je još jedno vrijedno gradilište. Riječ je o dvorištu, odnosno kamenom platou južnog dijela najpoznatije rovinjske znamenitosti - crkve svete Eufemije. Započeti radovi na teren su "prizvali" i konzervatore, a zbog postavljanja zaštitne metalne ograde, onemogućit će se pješački prilaz iz starogradske Ulice Grisia u južni dio dvorišta crkve.

Radovi do kraja godine

Kako doznajemo, uređenje druge faze dvorišta crkve, što je prostor od oko 550 četvornih metara, trebao bi se okončati do kraja godine. Ujedno, u ovoj se fazi radova paralelno izvode i pripreme za elektrifikaciju sakralnog zdanja koje bi slijedeće godine, i u posljednjoj fazi obnove, trebalo zasjati novim sjajem, odnosno rasvjetom koju je osmislio "mag od svjetla" Dean Skira.

Podsjetimo i da su radovi na uređenju okoliša najznačajnijeg spomenika kulture, svete Fume, zaštitnice Grada i građana, započeli prije dvije godine obnovom zapadnog platoa. Financijski je izdatak iznosio 3,5 milijuna kuna, od kojih je oko 600 tisuća pribavljeno iz Ministarstva kulture, dok je preostala svota namaknuta iz gradskog proračuna. Već se tada, znajući da je riječ o zahtjevnom i delikatnom poslu koji iziskuje prisustvo i rad više stručnjaka iz različitih branši, kao i samih izvođača - licenciranih za tu vrstu gradnje, odlučilo krenuti fazno. I ne samo zbog financija, već i obimnog posla.

Konkretno, što se tiče izvedbe druge faze koja se odnosi na južnu stranu (s koje puca pogled na otok sv. Katarina) znalo se da je zahtjevna. Jer, iako je riječ o manjoj površini, u odnosu na već izvedenu zapadnu stranu, valjalo je voditi računa o grobnicama koje se dobrim dijelom nalaze upravo ispod kamenih blokova južne strane.

Važne kamene grobnice

- Sanacija južne strane, koja je ujedno i najzahtjevnija s obzirom da se na platou nalaze i kamene grobnice, iznimno važne za povijest i za naše potomke, odvijat će se pod velikom skrbi konzervatora, pojasnio je gradonačelnik dr. Marko Paliaga, navevši i da je projektnom dokumentacijom, uz smjernice Konzervatorskog odjela u Puli, utvrđena kronologija radova, kojima je planirana statička sanacija potpornih zidova i grobnica, odnosno provođenje arheoloških i konzervatorskih istraživanja unutar zone obuhvata, kao i sanacija i realizacija novog rješenja partera.

Inače, u trećoj fazi, koja bi trebala uslijediti slijedeće godine, gradskoj ljepotici trebalo bi ugraditi adekvatnu rasvjetu 60-metarskog zvonika i same crkve. Ukupna vrijednost investicije, koju u potpunosti snosi Grad Rovinj, procijenjena je na oko sedam milijuna kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini