HUMANOST

Odred izviđača "Tino Lorenzetto" čini svijet boljim: PRIKUPLJANJEM ČEPOVA DO SKUPIH LIJEKOVA

Rovinjski izviđači u proteklih nekoliko godina prikupili čak pedesetak vreća čepova

| Autor: Aleta BRATTONI
Rovinjski izviđači sa sakupljenim čepovima (Snimila Aleta Brattoni)

Rovinjski izviđači sa sakupljenim čepovima (Snimila Aleta Brattoni)


Odred izviđača "Tino Lorenzetto" Rovinj već je petu godinu za redom pokazao koji je pravi smisao i duh blagdana. Naime, rovinjski izviđači, predvođeni Davorom Čabranom, čitavu godinu prikupljaju čepove plastičnih boca kako bi ih zatim, u ovo vrijeme, mogli unovčiti i tim sredstvima pomoći oboljelima od leukemije i limfoma, čije se sjedište nalazi u Čakovcu.

Ova je izuzetno hvalevrijedna inicijativa nastala nakon što su na stranicama Udruge oboljelih od leukemije i limfoma naišli na akciju "plastičnim čepovima do skupih lijekova". Uvidjevši kako se radi o akciji kojoj se i oni mogu pridružiti, priča nam Čabran, kontaktirali su udrugu i započeli s marljivim skupljanjem čepova.

No, nisu stali samo na prikupljanju istih, već su glas o akciji proširili diljem Rovinja, pa su im tako čepovi pristizali i od građana koji su ih nosili u prostorije izviđača i time im pomogli u njihovom naumu. Dodajmo i kako su s akcijom upoznali i Ceh ugostitelja, te ih zamolili da ne bacaju čepove. Vijest se ubrzo proširila pa su tako već prve godine prikupili čak oko četrnaest vreća čepova.

Istaknimo kako se radi o zaista domišljatom i zanimljivom načinu prikupljanja sredstva, što ponovno dokazuje kako se, gdje ima volje, uvijek pronađe i način. Čepovi plastičnih boca, koji bi inače završili u otpadu, mladi izviđači prikupljaju, te ih preprodaju austrijskoj tvrtki koja iste otkupljuje kako bi ih reciklirala. Sredstvima koje dobiju zauzvrat financiraju se lijekovi za oboljele, kao i daljnja medicinska istraživanja. Spomenimo kako su do sada rovinjski izviđači prikupili čak pedesetak vreća. U početku su vreću po vreću slali autobusom, no posljednje tri godine odlučili su sami dostaviti prikupljeno do Čakovca.

- Sudjelovanjem mladih izviđača u ovakvim akcijama učimo ih kako smo svi jednaki u nejednakosti. Učimo ih, između ostalog, da budu dobri, pošteni i da se uvijek trude činiti svijet boljim mjestom. Također, pri svakodnevnom radu trudimo se ukazati im kako je u životu puno lakše nešto postići kada "udružimo snage", te kada smo okruženi prijateljima, zaključio je Davor Čabran.

Rovinjski izviđači koji se vode motom "izviđači čine svijet boljim" od samih početaka upravo to i rade. Naime, kako saznajemo od Čabrana, koji je njihov voditelj od 2014. godine, oni volontiraju, pomažu kad god se za to ukaže prilika, te su uvijek tu na poziv rovinjskog Crvenog križa. Ovi su mladi Rovinjci u svojoj dobroti i nesebičnosti svijetli primjer, te smo sigurni kako će svojim dobrim djelima još mnogima pomoći, jer su u svom naumu ustrajni i nepokolebljivi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini