VEĆ U VELJAČI ZAPOČELE AKTIVNOSTI U PULSKOM ZALJEVU

Mali kruzer Arethusa otvorio sezonu dolazaka


U pripremi turističke sezone u pulskoj luci uvijek je interesantno vidjeti što nam nosi nova sezona dolazaka cruisera u Pulu. Stoga smo kontaktirali Lučku upravu Pula, u potrazi za informacijama što nas čeka u Pulskom zaljevu u narednim mjesecima, s obzirom da smo svjedoci da "de facto" sezona dolazaka brodova takvog tipa nije ni prestala, kada uzmemo u obzir činjenicu da smo tijekom veljače na Riječkom gatu mogli uočiti Arethusu.

Potvrđena tri broda

- Istina je, osim kroz mjesec siječanj, kada u Pulskom zaljevu nismo imali aktivnosti takvoga tipa, m/b Arethusa, možemo reći, započeo je turističku sezonu već tijekom veljače kada je luku Pula posjetio pet puta, a u subotu je ponovno došao u Pulu. Inače, najave brodova su i dalje u pristizanju, no ono što smo do sada zaprimili je dolazak tri broda koji će pulsku luku posjetiti kroz 22 ticanja. Uz spomenuti Arethusa, najave su do ovoga trenutka potvrđene za Lyrial, te za Ocean Mayesty. No, naravno, vjerujemo da će najava biti još, poručuju nam iz Lučke uprave Pula.

Inače, Arethusa je izgrađen 2007. godine kao mali cruiser u vlasništvu američkog Grand Circle Cruise Line-a, 2014. godine rangiran na 2. mjestu u Condé Nast Traveller-ovom "Top 20 malih brodova za krstarenje u svijetu". Ovaj brod sa 4 zvjezdice dizajniran je isključivo za dvije manje grupe od samo 25 putnika, od kojih svaka ima vlastiti određeni program putovanja. Uz omjer posade-putnika od gotovo jednog na dva, gost se tijekom krstarenja može osloniti na osobnu uslugu. Duljine je 58 metara, širine nešto više od 10,5 metara, a kapaciteta je 50 putnika, koji na raspolaganju, s posadom, imaju 26 kabina.

Postati "home port"

Iako kruzerima dolaze gosti koji na brodu imaju sve, od hrane pa do ponude izleta, te je njihova potrošnja na kopnu puno manja nego kod primjerice drugih gostiju, ipak u Puli kupe poneki suvenir ili popiju piće. Studija cruising turizma za Republiku Hrvatsku govori da svaki gost koji pristigne u bilo koju luku na hrvatskoj obali, na kopnu potroši oko 40-ak eura.

Pula zbog svog položaja i blizine autoceste i zračne luke ima mogućnosti značajno razviti kruzer turizam, što je pokazala i Studija isplativosti izgradnje putničkog terminala čime bi Pula postala "home port" srednje velikih kruzera, koji trenutno nemaju mogućnost pristati na obalu pulske luke. Na Rtu Guc, gdje im dubina to dozvoljava, mogla bi istovremeno pristati tri takva kruzera, što bi značajno povećalo broj dolazaka u sezoni. (G. ROJNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater