Lokalni razvoj

LAG SJEVERNA ISTRA Poljoprivrednim gospodarstvima dodijeljeno 2,87 milijuna kuna. To je vjetar u leđa ruralnom razvoju

Ovaj LAG zauzeo je peto mjesto među najuspješnijim hrvatskim LAG-ovima te mu je odlukom o primjeni sustava nagrađivanja Ministarstva poljoprivrede, omogućeno financiranje većeg broja projekata * Uz poljoprivrednike, korisnici LAG natječaja su i jedinice lokalne samouprave na području njihova obuhvata

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
LAG SJEVERNA ISTRA -radinica za kuharsko osoblje AZZRI

LAG SJEVERNA ISTRA -radinica za kuharsko osoblje AZZRI


Ruralnim krajevima sjeverozapadne Istre smiješi se vedra budućnost kad je u pitanju lokalni razvoj kroz projekte iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, uvjerene su voditeljica LAG-a "Sjeverna Istra" Isabela Knežević i stručna suradnica Iva Juranović.

- Od svih fondova dostupnih Hrvatskoj članstvom u Europskoj uniji, iskorištenost sredstava najizraženija je kod Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj koji se u našoj zemlji provodi putem Programa ruralnog razvoja. U tome valja posebno istaknuti ulogu lokalnih akcijskih grupa čiji je rad fokusiran na usmjeravanje sredstava iz alokacije ovog fonda na krajnje korisnike u ruralnim sredinama. LAG-ovi djeluju putem usvojenih lokalnih razvojnih strategija temeljem kojih raspisuju LAG-natječaje sukladno potrebama stanovništva na području svojeg obuhvata, a ujedno provode i vlastite projekte, samostalno ili u partnerstvu, s ciljem podupiranja gospodarskog, ekološkog, socijalnog i kulturnog razvoja na svojem području, napominje Isabela Knežević.

Hrvatska broji 56 LAG-ova čiji rad nadzire Ministarstvo poljoprivrede. Ono je lani, provevši prethodno javne konzultacije s odabranim LAG-ovima i temeljem definiranih kriterija odabira, donijelo odluku o primjeni sustava nagrađivanja za naknadnu dodjelu sredstava, čime je odabranim LAG-ovima dodijeljeno dodatnih 33,2 milijuna kuna.

Općine dobivaju novac za igrališta i domove

Među odabranim se LAG-ovima nalazi i LAG "Sjeverna Istra" koji je tijekom prošle godine, pandemiji unatoč, održao izuzetno visoku razinu produktivnosti, kao i aktivno prisustvo u lokalnoj zajednici kroz svoje projekte. Kvalitetu rada ovog LAG-a potvrdilo je i Ministarstvo poljoprivrede dodijelivši mu dodatnih 1,62 milijuna kuna za provedbu Lokalne razvojne strategije, čime mu je omogućeno financiranje većeg broja projekata u odnosu na prvotnu alokaciju.

U sklopu LAG-natječaja "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" LAG je poljoprivrednicima lani dodijelio ukupno 2,87 milijuna kuna. Administrativnom obradom pozitivno je ocijenio ukupno 26 projekata malih poljoprivrednika. Nositeljima projekata, malim OPG-ovima i obrtima u sektoru poljoprivrede, odobrene su nepovratne potpore u visini od 110 tisuća kuna za ulaganja u nabavu poljoprivredne mehanizacije, strojeva i alata; ulaganja u izgradnju i adaptaciju prostora za prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda te ulaganja u sustave navodnjavanja i obnovljive izvore energije na gospodarstvima. Zahvaljujući naknadnoj dodijeli sredstava omogućeno je financiranje svih kvalitetnih projekata prijavljenih na ovaj LAG-natječaj.

Uz poljoprivrednike, korisnici LAG natječaja su i jedinice lokalne samouprave na području njihova obuhvata, odnosno gradovi Umag, Novigrad, Buzet i Buje te općine Brtonigla, Grožnjan, Oprtalj, Lanišće, Tar-Vabriga, Vižinada i Kaštelir-Labinci. Njima je krajem 2019. godine dodijeljeno ukupno 1,43 milijuna kuna unutar LAG natječaja "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu". Gradovi i općine započeli su s provedbom svojih projekata tijekom 2020. godine. Najviše će sredstava biti uloženo u izgradnju i opremanje dječjih igrališta, javnih zelenih površina - fitness parka , u rekonstrukciju društvenih domova/kulturnih centara te vatrogasnih spremišta.

"Domaće od malih nogu" za vrtiće i škole

Osim raspisivanja i obrade natječaja LAG "Sjeverna Istra" sudjeluje i u provedbi projekta "Domaće od malih nogu" - zajedničkog projekta suradnje istarskih LAG-ova. Nositelj ovog projekta je LAG "Središnja Istra" dok je LAG "Sjeverna Istra" partner u projektu zajedno uz LAG "Istočna Istra" te LAG "Južna Istra".

- Cilj je ovog dvogodišnjeg projekta stvaranje preduvjeta za uvođenje svježih lokalnih poljoprivrednih proizvoda u odgojno-obrazovne ustanove Istarske županije, poticanje djece školskog i predškolskog uzrasta na konzumaciju lokalnih poljoprivrednih proizvoda te stvaranje zdravih prehrambenih navika kod najmlađe populacije, a svaki od uključenih LAG-ova ovaj cilj ostvaruje specifičnim aktivnostima, navodi Iva Juranović.

U sklopu ovog projekta, LAG "Sjeverna Istra" uključio je sve škole i vrtiće na području svojeg obuhvata, odnosno osnovne škole Marije i Line Umag, Rivarela Novigrad, Mate Balote Buje, Milana Šorga Oprtalj, OŠ Tar-Vabriga, PŠ Jože Šurana Višnjan i OŠ Vazmoslava Gržalje Buzet, te dječje vrtiće: "Duga-Arcobaleno" Umag, "Tičići" Novigrad, vrtić "Buje", vrtić "Kalimero" Brtonigla, vrtić pri OŠ Milana Šorga Oprtalj, vrtić "Morski konjić" Tar, "Radost" Kaštelir-Labinci i Vižinada te "Grdelin" Buzet, u inovativne aktivnosti edukacije različitih ciljnih skupina, školske i vrtićke djece, učitelja, odgajatelja, kuharskog osoblja. Cilj je jačanje kapaciteta ustanova i podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane i prednostima konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda prema konceptu "0 kilometara".

Među provedenim aktivnostima ističe se organizacija edukativnih radionica za kuharsko osoblje škola i vrtića održanih tijekom ožujka i lipnja prošle godine u Edukacijsko-gastronomskom centru Agencije za ruralni razvoj Istre u Pazinu pod vodstvom renomiranih chefova Roberta Perića i Davida Skoka.

Priča o lokalnim poljoprivrednim proizvodima 

Kroz četiri radionice, djelatnici školskih i vrtićkih kuhinja upućeni su u pripremu zdravih i inovativnih recepata prilagođenih nutritivnim potrebama najmlađe populacije te su imali priliku osvježiti svoja stručna znanja i vještine kao i razmijeniti iskustva sa kolegama iz drugih ustanova.

Aktivnost je upotpunjena provedbom mentorstva kuharskom osoblju školskih i vrtićkih kuhinja suradnjom s chefom Ivanom Ergovićem, koji je putem edukativnih video-uradaka u studenom prošle godine kuharskom osoblju prenio zanimljive recepte i zdrave načine pripreme jela od lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Održan je potom radni sastanak putem Zoom aplikacije gdje su sudionici imali priliku raspraviti izazove primjene pojedinih novih kuharskih koncepta u svojoj svakodnevici.

U sklopu projekta je provedena i edukacija pedagoškog osoblja predškolskih ustanova pod vodstvom Marize Kovačević, ravnateljice Dječjeg vrtića Pula te vanjske suradnice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Puli, s ciljem jačanja kapaciteta odgajatelja dječjih vrtića za provedbu aktivnosti s djecom unutar projekta "Domaće od malih nogu". U sklopu ove edukacije odgajatelji su razradili programe unutar kojih će s vrtićkom djecom provoditi aktivnosti podizanja svijesti o važnosti zdrave prehrane temeljene na domaćim namirnicama.

Opremanje i adaptacija gospodarskih objekata

Iako je projekt prvotno predviđao posjet vrtićke djece pojedinim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kako bi djeca upoznala odakle dolaze pojedini poljoprivredni proizvodi, ova je aktivnost zbog pandemije preoblikovana u video posjet. OPG-ove je tako posjetila filmska ekipa te je priča o lokalnim poljoprivrednim proizvodima - medu, maslinovom ulju, domaćim džemovima i drugim - prenesena dječici na zabavan način, putem filmića.

LAG je sredinom studenog prošle godine objavio natječaj "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" ukupnog iznosa raspoloživih sredstava od 568 tisuća kuna. Potpore se kreću u rasponu od 5.000 do 25.000 eura, a namijenjene su ulaganjima u izgradnju, opremanje i adaptaciju gospodarskih objekata u sklopu primarne poljoprivredne proizvodnje, ulaganjima u kupnju poljoprivredne mehanizacije i gospodarskih vozila, ulaganjima u navodnjavanje, ulaganjima u restrukturiranje postojećih i/ili podizanje novih višegodišnjih nasada i drugo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum