NATJEČAJ ZA RAZVOJ MALIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA

Bespovratne potpore malim poljoprivrednicima


LAG "Sjeverna Istra" objavio je prvi LAG-natječaj iz svoje Lokalne razvojne strategije za tip operacije 6.3. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" čime je postao prvi istarski te peti hrvatski LAG koji ga je objavio. Rok za podnošenje prijava na natječaj započinje teći od 23. ožujka i završava 23. travnja. Ukupni iznos raspoloživih sredstava za natječaj iznosi 75.000 eura, a visina bespovratne potpore kojom se pokriva sto posto prihvatljivih troškova, po nositelju projektne prijave iznosi 15.000 eura, odnosno 111.678 kuna.

- Svrha natječaja je pružiti potporu opstanku i razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava kroz restrukturiranje i povećanje dodane vrijednosti. Ova operacija će pružiti pomoć malim potencijalno održivim farmama koje su orijentirane na tržišnu proizvodnju u skladu sa zahtjevima koje postavlja tržište, ali im nedostaju glavni resursi. Natječaj je namijenjen za one nositelje projekata koji imaju sjedište ili prebivalište unutar područja koje LAG obuhvaća te su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sukladno Zakonu o poljoprivredi ekonomske veličine iskazane u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 eura do 7.999 eura, napominje voditeljica LAG-a "Sjeverna Istra" Ana Žužić.

Prihvatljive aktivnosti unutar tip operacije 6.3. su kupnja domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnja, građenje, odnosno opremanje zatvorenih ili zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje, odnosno prerade proizvoda, kupnja ili zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnja poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje novih, odnosno restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, uređenje i poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda, stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda, i operativno poslovanje poljoprivrednog gospodarstva. Informacije o LAG-natječaju, uvjetima i rokovima prijave objavljeni su na mrežnim stranicama LAG-a. Svi zainteresirani s područja LAG-a "Sjeverna Istra" mogu se uključiti u radionice na kojima će se predstaviti detalji natječaja te pružiti savjeti za kvalitetnu pripremu i prijavu projekta. Prva radionica održana je u Buzetu, druga će se u ponedjeljak u 18 sati održati u vijećnici Općine Tar-Vabriga, a treća 20. ožujka u isto vrijeme u POU u Bujama. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater