GRAD POREČ POTPISAO UGOVORE O DODJELI FINANCIJSKIH SREDSTAVA UDRUGAMA CIVILNOG DRUŠTVA

Udrugama dodijeljeno 878 tisuća kuna


Grad Poreč upriličio je danas javno potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih sredstava iz proračuna kojima je udrugama za 16 projekata u području razvoja civilnog društva, kulture, zdravstva i socijalne skrbi te poljoprivrede dodijeljeno 878 tisuća kuna. Uvodno je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić napomenuo kako je u proračunu za projekte udruga rezervirano ukupno 1,3 milijuna kuna za ovu godinu, pa je stoga najavio uskoro raspisivanje još jednog ovakvog natječaja.

Naveo je da je Grad prvi put natječaj proveo u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva. Do ove je suradnje došlo radi povećanja transparentnosti, da se omogući jednaka pozicija za sve prilikom prijave na natječaj i da se unaprijedi cijeli proces zaprimanja, procjene i ocjene projektne prijave. Zaklada je odabrana kao najstručnija za područje civilnog društva u Istarskoj županiji.

- Suradnja s udrugama u našem gradu duga je i kvalitetna, a na ovaj smo se korak odlučili kako bismo građane upoznali s načinom trošenja javnog novca, kazao je gradonačelnik, podsjetivši da u Poreču djeluje oko 200 udruga raznih profila.

Jučer su ugovori potpisani s porečkim udrugama Društvo naša djeca, Društvo invalida, Centar za građanske inicijative, Društvo za zaštitu potrošača Istre, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, Društvo „Josip Broz Tito“, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata Republike Hrvatske, Klub Srba, Zajednica Talijana, Udruga umirovljenika „Klub Galija“, Centar za inkluziju i podršku u zajednici, Udruga Institut iz Pule i Agro Poreč i to za ukupno 16 projekata.

- Ne smijemo zaboraviti da Grad, uz financiranje svih ovih navedenih, financira i udruge u sportu i Sportsku zajednicu s oko osam milijuna kuna. Zbrojimo li sve, dolazimo do gotovo 10 milijuna kuna za porečke udruge u sportu, poljoprivredi i razvoju civilnog društva, kulture, zdravstva i socijalne skrbi. Uvijek može više i bolje i zato smo uvijek otvoreni za sve prijedloge, primjedbe i kritike, zaključio je Peršurić.

Upraviteljica Zaklade Helga Možé istaknula je Poreč kao primjer grada koji je pokazao spremnost da poveća razinu transparentnosti u ovakvim natječajnim postupcima i da prilikom dodjele može objektivno odlučiti.

- Svaki donator ima pravo reći pod kojim uvjetima želi dati sredstva udrugama, posebice ako se tu radi o javnom novcu. Natječaji zato moraju biti unaprijed definirani, a uvjeti moraju biti jednaki za sve prilikom prijave, što se ponekad čini rigoroznim, ali smo zato tu da, zajedno s Gradom pomognemo udrugama, sukladno vladinoj Uredbi o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge, kao i gradskim Statutom i Pravilnikom o financiranju programa i projekata koje provode organizacije civilnog društva, rekla je Možé. Naglasila je da se više javni novac iz proračuna ne može dobiti jednostavno kao nekad, niti se novac može subjektivno raspoređivati, jer sada svi trebaju ispuniti stroge uvjete a kasnije i pravdati trošenje sredstava.

Predstavnici pojedinih udruga nakon potpisivanja su istaknuli da je procedura apliciranja na natječaj komplicirana, te da nemaju svi dovoljan broj administrativnog osoblja koji bi se time mogli baviti. Stoga je Može s njima dogovorila da će se, kako bi im izašli u susret i pomogli, uskoro ponovno organizirati okrugli stol na kojem će se razgovarati što se može drukčije napraviti na idućem natječaju, što se može a što ne može promijeniti, jer prostora za poboljšanje sigurno ima. (T. KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater