MEDULIN

JEDNOGLASNO PRIHVAĆENE SVE TOČKE: Vijećnici o planovima za Kanalić, Vinkuran i Premanturu

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Medulin (Arhiva)

Medulin (Arhiva)


Vijećnicima je tako predstavljena Prostorno-planska osnova zone ugostiteljsko-turističke namijene Kanalić u Banjolama što je osnova za kasniju izradu urbanističkih planova uređenja područja Kanalić zapad i Kanalić istok, a obuhvaća cjelovitu zonu ugostiteljsko turističke namijene

Na posljednjoj, 20. redovnoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u medulinskoj vijećnici, pred vijećnicima se našao pozamašan dnevni red od 26 točaka. Sjednice s ovolikim brojem planova i odluka koje valja izglasati nekada su znale biti maratonske i potrajati do kasno u noć, no ovaj put medulinski vijećnici, njih 13 od 15, bili su usuglašeni kao nikada do sada, barem od kada im je na čelu općine načelnik Goran Buić. Sve su odluke, nakon što su obrazložene i pojašnjene, izglasane jednoglasno, a sjednica je završila relativno brzo.

Daljnji razvoj općine

Možda je razlog za ovaj ugodni presedan bio taj što su se donosile uglavnom odluke koje će omogućiti daljnji razvoj različitih dijelova općine Medulin ili daljnji nastavak već započetih projekata. Tako je, između ostalog, vijećnicima predstavljena Prostorno planska osnova zone ugostiteljsko-turističke namijene Kanalić u Banjolama, koju je izradila tvrtka AD, arhitektura i dizajn d.o.o. iz Pule. Ovaj je plan osnova za kasniju izradu urbanističkih planova uređenja područja Kanalić zapad i Kanalić istok, a obuhvaća cjelovitu zonu ugostiteljsko turističke namijene kojom će se raspodijeliti kapaciteti i utvrditi cjelovito rješenje prometne i infrastrukturne mreže na tom području. Radi se o području površine 16 hektara s različitim ugostiteljsko turističkim sadržajima i sportskom lučicom površine nešto manjom od tri hektara. Prema Planu, na spomenutom su području predviđene T1, T2 i T3 zone, javne zelene površine, šetnica, plaža za pse i sportska lučica s 50 do 100 vezova, uz pontone za klubove koji se bave sportovima na vodi.

I kampovi u prvoj zoni

Vijeće je izglasalo i Odluke o izradi UPU Vinkuran - Zotta i zona sporta, te UPU Premantura zapad, a s druge strane moraju ponovo izraditi UPU Volme Jug s obzirom da taj plan nije dobio suglasnost ministarstva.

Pred vijećnicima su se na sjednici našle i Odluke o izmjeni odluke o komunalnoj naknadi i komunalnom doprinosu. Pročelnik za komunalnu izgradnju i održavanje Goran Peruško objasnio je vijećnicima da se u spomenutim Odlukama zapravo ništa ne mijenja što se tiče dosad postavljenih cijena, već je došlo do određenih nepoklapanja između tekstualnog i grafičkog dijela te je to trebalo uskladiti. Tako su sada u 1. zonu naplate komunalnog doprinosa i naknade uključeni i kampovi te sva područja koja se nalaze u zoni unutar sto metara od mora.

Šćuza - odlagalište otpada ili vrijedno područje?!

Na aktualnom satu vijećnik Claudio Zuccon upitao je može li se poduzeti nešto u vezi Šćuze i tamošnje šumice na način da se to uredi i očisti, da se postavi kakva klupa za sjedenje, a možda i kakva informativnim pločama o tom području i pticama koje se tamo mogu vidjeti, a ne da Šćuza bude odlagalište otpada kao sada. Zamjenik ravnatelja Javne ustanove Kamenjak Aljoša Ukotić složio se da postoje problemi s nesavjesnim građanima koji uporno tamo bacaju i odlažu smeće.

- Nije to mala stvar, oko kubik smeća iznesemo od tuda svaki dan. Moramo poduzeti nešto, educirati ljude i apelirati na njih da to ne čine, nego da uživaju u tom jedinstvenom području, i napraviti bilo što da se takva praksa zaustavi, rekao je Ukotić, a s njim složio i načelnik Goran Buić.

- Apsolutno se slažem da Šćuza treba postati jedno lijepo mjesto za odmor i uživanje u prirodi i da te šporkulje treba nekako zaustaviti. Znam što smo obećali i nećemo odustati od naših planova, jedino smo trebali odrediti granicu pomorskog dobra prije nego što krenemo s bilo kakvim projektom na tom području, posebice na Šćuzi i u auto-kampu Pomer. Sada je taj plan na ocjenjivanju u nadležnom ministarstvu i nadamo se da će uskoro biti odobren, a mogu vam reći da smo mi ucrtali granicu pomorskog dobra sve do prometnice, što je daleko više od zakonski propisanog minimuma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum