U ZAŠTIĆENOM PODRUČJU ZLATNOG RTA I ŠKARABE

DIVLJAČ NEĆE U LOVIŠTE: Lovci pronašli čak jedanaest divljih svinja u rovinjskoj park šumi

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Na zaštićeno područje ušli su lovci sa psima i bez pušaka kako bi divlje svinje protjerali prema zajedničkom lovištu gdje su ih sačekali drugi lovci. No, do toga nije došlo, tako da se divljač ubrzo i vratila. Zaključili su da bi sličnu akciju trebalo ponoviti

Na području Park šume Zlatni rt i Škarabe u subotu su 43 okupljena lovca sudjelovala u izgonu divljih svinja. Kod kamenoloma pronađene su dvije krmače, jedna s troje, a druga sa šest mladunčadi te jedan vepar i jedna lisica. Divljač je protjerana do Škarabe gdje se okrenula i zatim vratila u zaštićeno područje, tako da pucnjave nije ni bilo. Ovom smo akcijom ustanovili kako divlje svinje zaista nastanjuju područje Zlatnog Rta, rekao je o ishodu dogovorene akcije izgona divljači predsjednik Lovačkog društva Rovinj Franko Udovičić.

Nakon dugogodišnjih neuspješnih dogovora i propalih pokušaja, sastanak koji je održan 7. siječnja u Policijskoj postaji Rovinj urodio je plodom. Dogovorena je akcija protjerivanja divljači, točnije divljih svinja sa područja Zlatnog rta i Škarabe.

Područje zabranjeno za lov

- Mnogi su građani primijetili devastaciju zemljišta osobito u zaštićenom području. Već dugo radimo na pronalasku rješenja. Govorimo o području na kojemu je zabranjen lov. Navedena se akcija poduzima kako bi se smanjio broj divljih svinja, a nadamo se da će se nešto takvo u bliskoj budućnosti organizirati i na Paludu, izjavio je gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga kada je ispratio lovce.

Prije samog polaska lovci su dobili jasne upute kako bi sve proteklo prema planu, uz naglasak na sigurnost, a pod budnim ih je okom pratila i inspekcija. Na zaštićeno područje ušli su lovci s psima i bez pušaka kako bi divlje svinje protjerali prema zajedničkom lovištu. Na takozvanoj "vatrenoj liniji" čekalo je sedmero lovaca koji su dobili dopuštenje Lovačkog društva za pucanje isključivo na divlje svinje, ne i na ostalu divljač. Cilj akcije je smanjiti broj divljih svinja. Ipak, divlje svinje nisu prešle na nezaštićen dio, odnosno zajedničko lovište, pa do pucnjave nije niti došlo. - Odaziv čak 43 lovaca govori o tome kako svi shvaćaju ozbiljnost situacije. Glavni je cilj ove akcije bio tjeranje divljači, a tek je na drugome mjestu, na zamolbu grada, cilj bio razrijediti broj divljih svinja, objašnjava Udovičić. (Aleta BRATTONI, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD NEDJELJE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of