ZA VELIKE I MALE, VESELJE I ZDRAVLJE

KAMO ZA VIKEND / PARK ŠUMA ZLATNI RT – PUNTA CORRENTE: Nije gužva, ali nije baš ni pusto

| Autor: Enes SEFERAGIĆ - ENKI


Rovinj je turistički grad. To svi jako dobro znamo - i to ne baš bilo kakav. Ali da ću u četvrtak 28. listopada otišavši na penjanje na najpopularnije penjalište u Istri koje se nalazi na Zlatnom Rtu - Punta Corrente u Rovinju naići na tako veliki broj šetača, penjača, biciklista i svih ostalih - iskreno me iznenadilo.

Ipak nije vikend, ali neka. Prekrasan dan, prekrasan park, draga nam aktivnost, htio sam zapravo reći - treba znati i uživati, a u tome smo velemajstori, a Zlatni rt volimo posebno van ljetne vreve i gužve.

Kako to izgleda ljeti u jutarnjim satima - možete pogledati u priloženom filmu:

Što napisati o ovoj park šumi? Uvijek se sjetim rečenice Johna Ruskina koja me neodoljivo podsjeća na ovo lijepo, uređeno i pitomo mjesto - sunce je ukusno, kiša je osvježavajuća, vjetar nas osnažuje, snijeg ushićuje; stvarno, ne postoji loše vrijeme, nego samo različite forme dobrog vremena. Vrijeme za posjet Zlatnom rtu je uvijek dobro, jednako je lijep u svim godišnjim dobima, a sadržaji - svakome prema njegovim željama ili vještinama.

(Snimio Enes Seferagić Enki)

"Zlatni rt" u Rovinju je najznačajnija, najveća i svakako najljepša perivojna površina to jest park šuma u Istri. Nalazi se tako reći u samom gradu te je lako dostupna cestom za Škarabu gdje se prolaskom pored hotela Eden, nakon par stotina metara nalazi veliki parking na samom ulasku u šumu koja je zatvorena za prometovanje motornim vozilima.

Zlatni rt je već duže vrijeme omiljena destinacija mnogobrojnim rekreativcima, sportašima i zaljubljenicima u prirodu, a što i kako započeti, granica je vaša mašta. Uživate li slagati kamenje, napravite veliki čuljak pored već stotine podignutih na obali. Gdje je? Teško da ćete je mimoići ili ne uočiti.

(Snimio Enes Seferagić Enki)

Prošećite šumom ili uživajte u laganoj vožnji biciklom. Krenuti možete uz more pored novouređenih plaža ili uživajući u dubokoj tihoj hladovini glavne staze koja park šumu presijeca po sredini. U šumi ćete naći do tisuću domaćih i udomaćenih biljnih vrsta, kao što su zajednice crnike i alpskog bora. Većina vrsta označena je pločicama s natpisom o kojoj se vrsti radi.

Kroz povijest nastanka park šume unesene su i mnoge strane vrste poput cedra, pinija, desetak vrsta čempresa koje sve pridonose njenom sredozemnom ugođaju.

(Snimio Enes Seferagić Enki)

Posebno pozornost privlači "zvjezdasta skupina" himalajskih cedrova sa interpoliranim duglazijama, jelama i raznim vrstama čempresa, koja se nalazi u samom srcu park šume i velikom livadom idealnom za razne igre loptom, badminton, trčanje sa djecom, hodanje po sve popularnijem i prisutnijem slackliningu.

Zlatni rt površine od 52 hektara od čega su 4,5 hektara livada, ima skoro pet kilometara obalne linije, prošaran je šetnicama i pješačkim stazama sa tvrdom podlogom i šumskim stazama te vas ova šuma sama zove u obilazak, pješice ili biciklom.

(Snimio Enes Seferagić Enki)

Na području Zlatnog rta nalazi se i stari kamenolom na čijim je stijenama uređeno preko stotinu penjačkih uspona pa ćete ili uživati u pogledu na skladno gibanje penjača po vertikalnim stijenama ili im se pridružiti, ali za to je već potrebna posebna obuka uz stručno ili vodstvo. Možda se i iznenadite koliko može biti lako, uzbudljivo i zabavno.

Idealno vrijeme za posjet Zlatnom rtu je zapravo uvijek. Zato krenite!

Malo povijesti

Park šuma Zlatni rt nastala je u razdoblju od 1890. do 1910. godine. Grof Georg Hütteroth uredio je agrikulturni krajolik u park slobodnog krajobraznog stila. Pred kraj uređenja parka grof Hütteroth je javno obznanio projekt klimatsko kupališnog centra Cap Aureo "Sunčane obale Istre", koji je trebao postati ekskluzivno ljetovalište. Vile za smještaj gostiju trebale su se sagraditi u uvali lone, na livadi kod Škarabe, uvali kod Punte i na Montauru.

(Snimio Enes Seferagić Enki)

Zlatni Rt je još 1961. godine rješenjem Republičkog zavoda za zaštitu prirode postao park šuma i zaštićeni objekt prirode.

Za kraj i za one željne samo malo odmora i mira, citat Johna Lubbocka:

"Odmaranje nije nepokretnost. Ležati ponekad na travi ispod drveća uz pjev ptica, opuštati se na toplim stijenama uz more po lijepom danu slušajući šum valova ili gledajući kako oblaci plove nebom, ni u kom se slučaju ne može smatrati izgubljenim vremenom".

(Snimio Enes Seferagić Enki)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater