REVITALIZACIJA ISTARSKOG KRASA

ĆIĆARIJA: Na prodaju nekretnine u općinskom vlasništvu i suvlasništvu

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Lanišće (Manuel ANGELINI)

Lanišće (Manuel ANGELINI)


Promet nekretninama u laniškoj općini malo je živnuo, puno ih je na prodaju, ali su većinom u privatnom vlasništvu i tu su cijene puno veće, nego onih u općinskom. Ruševna se zdanja uglavnom kupuju za vikendice. Ima i onih koji su se na Ćićariju doselili za stalno, ali su takvi još uvijek u manjini

Laniška općina raspisala je javni natječaj za prodaju nekretnina u općinskom vlasništvu i suvlasništvu. Riječ je o sedam nekretnina, zgradama i zemljištu u katastarskim općinama Trstenik, Lanišće, Brgudac i Vodice. Ukupna procijenjena početna cijena nekretnina je 171.200 kuna, najniža je početna cijena 2.600 kuna za suvlasnički dio zgrade u K.O. Trstenik, a najviša 77.000 kuna za poljoprivredno zemljište od preko četiri tisuće četvornih metara površine u Brgudcu.

Nekretnine u vlasništvu i suvlasništvu Općine Lanišće prodaju se putem javnog natječaja javnim prikupljanjem ponuda, a iznimno neposrednom pogodbom. Ponude se predaju putem pošte ili osobno u Jedinstveni upravni odjel, a natječajna dokumentacija može se dostaviti do 21. siječnja. Kriterij za odabir ponude je najviša ponuđena ukupna cijena prihvatljive ponude, uz uvjet da ispunjava i druge uvjete javnog natječaja. U slučaju da nitko ne dostavi ponudu u postupku prikupljanja ponuda ili ponuditelji ne ponude niti početnu cijenu, javni natječaj ponavlja se još jednom s istom početnom cijenom.

Laniška načelnica Roberta Medica kaže kako je ovo drugi natječaj, prvi je proveden ljetos, a na ovom siječanjskom prodaju se nekretnine koje nisu prodane na prethodnom.

- Prodaja suvlasničkih dijelova nastavit će se i daljnjim natječajima da si mještani riješe imovinsko-pravna pitanja. Cilj je ujedno potaknuti obnovu ruševnih zdanja ili pak staviti u funkciju poljoprivredno zemljište. Interesa ima, ali takvih je nekretnina u općinskom vlasništvu ili suvlasništvu malo. Primjetno je, doduše, da je promet nekretninama u naseljima laniške općine malo živnuo, puno ih je na prodaju, ali su u privatnom vlasništvu i tu su cijene puno veće. Tako je primjerice stavka od poreza na promet nekretnina u prošlogodišnjem općinskom proračunu dosegnula iznos od 100.000 kuna. Stare kuće uglavnom se kupuju za vikendice. Ima i onih koji su se na Ćićariju doselili za stalno, ali su takvi još uvijek u manjini, kaže općinska načelnica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater