LANIŠĆE: PROGRAM "AKTIVNI U ZAJEDNICI"

Žitelji Ćićarije najbolje znaju svoje prioritete


U organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Općine Lanišće, u laniškoj vijećnici predstavljen je program "Aktivni u zajednici". Općina Lanišće je za provedbu ovog programa odabrana temeljem javnog poziva, a cilj je povećati društveni kapital. U suradnji s građanima, organizacijama, poduzetnicima i drugim dionicima iz lokalne zajednice, namjera je riješiti konkretne probleme koje će sudionici istaknuti kao prioritetne za njihovu zajednicu te potaknuti zainteresirane na suradnju, kreativnost i zajedničko djelovanje. Ovo je tek prva od niza aktivnosti koje će se provoditi na području laniške općine. Odlična je to prilika da se stanovnici Ćićarije potaknu na uključivanje u zajednicu.

Iskoristiti potencijale

- Općina Lanišće ima puno izazova koje bi trebalo riješiti. Jedna je to od manje razvijenih i slabije naseljenih općina u Istri s velikim potencijalom i na njenom razvoju treba raditi, izjavila je Helga Možé Glavan, upraviteljica Zaklade. Program se provodi uz financijsku podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Teritorijalno najveća istarska općina na čija 144 četvorna kilometra živi svega 329 stanovnika, pretežito treće životne dobi, sa skromnim proračunskim sredstvima nije u mogućnosti sama financirati projekte koji bi doveli do znatnijeg gospodarskog, turističkog, kulturnog razvitka te se nalazi na začelju. Izmjenama Zakona o regionalnom razvoju jedina je u Istarskoj županiji po indeksu razvijenosti svrstana u III. skupinu jedinica lokalne samouprave koje se prema vrijednostima indeksa nalaze u drugoj četvrtini ispodprosječno rangiranih.

- Laniška općina godinama je suočena s nizom problema, a među gorućim posebno ističem lošu prometnu infrastrukturu, neriješene imovinsko-pravne odnose, nedostatak financijskih sredstava za izradu strateških i razvojnih dokumenata i projektne dokumentacije, nabrojat će načelnica Roberta Medica.

Žitelja malo, potrebe velike

Potrebe u zajednici su velike, a iako općina nema velik broj stanovnika, u Lanišću, Podgaćama, Prapoćama, Račjoj Vasi zadržali su se mladi koji iskazuju potrebe za uređenjem dva manja igrališta za djecu, postavljanje oglasnih ploča i klupica, održavanje edukativnih radionica radi bolje informiranosti žitelja. Sudjelovanje u programu "Aktivni u zajednici", jedan je od načina, mišljenja je Medica, da se potakne razvoj demografski i gospodarski devastiranog kraja koji obiluje prirodnim i kulturnim ljepotama i baštinom te zaslužuje priliku za razvoj. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of