Memorijal posvećen Petru Stankoviću

BARBAN U SRCU. O Stankovićevom životu i djelu te o barbanskim temama

| Autor: Priredila Vanesa BEGIĆ
Memorijal posvećen Petru Stankoviću

Memorijal posvećen Petru Stankoviću


Memorijal posvećen Petru Stankoviću "Barban u srcu", odnosno XI. znanstveno-stručni skup "Barban i Barbanština od prapovijesti do danas" održava se već dvanaest godina. Prije dvije godine, krajem veljače 2020. održan je netom prije pandemije i lockdowna, a prošle je godine održan u hibridnom obliku.

Ove se godine vratio, iako u nešto kasnijem terminu, u odnosu na tradicionalni krajem veljače, 28. i 29. travnja, ali u cijelosti uživo. Započelo je predstavljanjem 9. svezak "Barbanskih zapisa", zbornika radova sa znanstveno-stručnoga skupa održanoga koncem veljače 2020. Zbornik su predstavili načelnik Općine Barban prof. Dalibor Paus, voditelj Sveučilišne knjižnice u Puli dr. sc. Bruno Dobrić, predsjednica Katedre Čakavskog sabora Barban Iva Kolić i glavni urednik zbornika prof. dr. sc. Slaven Bertoša, a posjetiteljima se obratila i ravnateljica Državnog arhiva u Pazinu Mirela Mrak Kliman.

Svako izdanje skupa prati i zbornik radova koji objedinjuje sve radove s prethodnog izdanja. Potom su uslijedila izlaganja, gdje su razni sudionici, povjesničari, književnici te stručnjaci iz raznih područja govorili o raznim aspektima života i rada Petra Stankovića, ali i o širem kontekstu tema iz povijesti i sadašnjosti Barbana i Barbanštine.

Denis Kontošić, mag. educ., govorio je o Petru Stankoviću, odnosno tragovima u prostoru i vremenu 170 godina nakon smrti. Mr. sc. Kristina Džin i dr. sc. Vesna Lalošević imale su izlaganje o antičkome Nezakciju iz perspektive promišljanja Petra Stankovića, a prof. dr. sc. Slaven Bertoša u svome se izlaganju osvrnuo na djelovanje Domenica Cernecce i njegov doprinos proučavanju ličnosti i djela Petra Stankovića.

Izlaganje prof. Branislava Ostojića govorilo je o kulturnom životu Barbana, odnosno nekadašnjem pjevačkom zboru. O neobjavljenim glagoljskim grafitima u crkvici sv. Margarete na Prnjanima govorio je Anton Meden. Izlaganje dr. sc. Marka Jelenića bilo je o smrtnosti u barbanskoj župi između 1841. i 1860.

Drugi je dan skupa započeo izlaganjem prof. Ive Kolić o rođenju i krštenju u Barbanu u razdoblju od 1860. do 1870. Uslijedilo je izlaganje dr. sc. Samante Paronić na temu "Obavijest o tuberkuloznoj pošasti: usporedba barbanske i labinske župe u drugoj polovini XIX. stoljeća".

O barbanskim temama s početka XX. stoljeća na stranicama "Naše sloge" govorila je Svjetlana Milotić. Slavica Porubić Kukal, imala je izlaganje o demografiji smrtnosti i kulturi smrti na Barbanštini od 1909. do 1918., a Gordana Kliman Grabar izlagala je o ranjenim i zarobljenim vojnicima s područja Barbanštine u redovima austro-ugarske vojske tijekom Prvoga svjetskog rata. O poljoprivrednom stanovništvu Barbana prema službenim popisima od 1960. do 2020. govorio je Josip Šiklić, a vlč. dr. sc. Bernard Jurjević o toleranciji ili poštovanju.

Organizator skupa, prof. dr. sc. Slaven Bertoša izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim skupom, već s mislima u pripremanju zbornika i organizaciji skupa za 2023. godinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum