GIMNAZIJALKA

Anamarija Guzijan, vlasnica Cambridge Certificate of Proficiency: ZNA ENGLESKI POPUT ENGLEZA

Profesorica Pincan i maturantica Anamarija Guzijan (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Profesorica Pincan i maturantica Anamarija Guzijan (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Anamarija se odlučila samoinicijativno testirati u Zagrebu te je s najvišom ocjenom položila ispit kojim se provjerava najzahtjevnija razina znanja engleskoga jezika prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike, C2 razina znanja izvornih govornika

"Od srca čestitamo našoj maturantici Anamariji Guzijan, ponosnoj vlasnici kvalifikacije Cambridge Certificate of Proficiency in English. Anamarija je s najvišom ocjenom položila ispit kojim se provjerava najzahtjevnija razina znanja engleskoga jezika prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike, C2 razina znanja izvornih govornika. Jako smo ponosni na našu učenicu" pohvalili su se na Facebook i Internet stranici Srednje škole Buzet.

Znanje profesora i izvornih govornika

Posve opravdano jer ova je buzetska gimnazijalka postigla 228 od 230 bodova i dobila najvišu ocjenu C2 razine, a kažu da je to razina educiranog Engleza.

Anamarija se samoinicijativno odlučila testirati u Zagrebu, a posebno je na nju ponosna njena profesorica engleskoga jezika Sanja Pincan i to opravdano jer CPE - Certificate of Proficiency in English je test engleskog jezika kojim, onaj tko ga prođe, dokazuje da je usavršio engleski jezik te da se njime tečno može služiti u zahtjevnom istraživačkom, akademskom i poslovnom okruženju najviše razine. Najviša je to Cambridgeova kvalifikacija poznavanja engleskog jezika. Odgovara razini C2 Europskog referentnog okvira.

- Rijetkost je da netko njenih godina odluči pristupiti takvom ispitu jer je to izrazito zahtjevna razina. Smatra se da su na toj razini profesori engleskog jezika i izvorni govornici. Treba dosta vremena da se postigne tečnost i znanje jezika da bi se doseglo tu razinu, komentar je profesorice Pincan koja za Anamariju kaže da je izrazito talentirana za strane jezike.

Upis na Filozofski fakultet

- U slobodno vrijeme jako puno čita literaturu na engleskom jeziku pa čak i klasike poput Kafke. Ispite rješava vrlo brzo i ima nevjerojatnu sposobnost čitanja s razumijevanjem.

Rezultati CPE testa engleskog jezika nemaju rok trajanja za razliku od većine ostalih testova. Anamarija je ispit položila u Zagrebu. Trajao je više od tri sata, sastojao se od pet kategorija, čitanja i razumijevanja, slušanja, pisanja i govora. Buzetska maturantica kaže da je željela testirati svoje znanje jer je imala osjećaj da je dostigla potrebnu razinu.

- Znala sam da sam na toj razini i htjela sam dobiti certifikat, a sada mi je bilo pravo vrijeme prije mature dok sam još u srednjoj školi jer na fakultetu vjerojatno neću imati toliko vremena. Pripremala sam se otprilike mjesec, dva. Rješavala sam zadatke po knjizi da vidim kakav me tip zadataka očekuje na ispitu, rekla nam je Anamarija i skromno dodala kako ima osjećaj da je ovo postignuće svima važnije nego njoj, kao da su svi ushićeniji od nje.

Povjerila nam je da joj je želja upisati dvopredmetni studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, komparativnu književnost i još neki strani jezik, vjerojatno švedski ili portugalski, jer joj se ti jezici čine najzanimljiviji. "Zašto ne engleski", pitamo. "Zato što njega već znam pa bolje je naučiti još jedan novi", odgovorila je Anamarija.

Mladu Buzećanku sada očekuju pripreme za maturu, ali i natjecanje iz engleskog jezika. Na školskom natjecanju bodovno dijeli prvo mjesto s jednim srednjoškolcem iz Labina te je pozvana na županijsko. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom