KRŠAN

Općinsko vijeće izglasalo sporazum s općinom Alconchel: SAMONIKLO BILJE ZBLIŽILO KRŠANCE I ŠPANJOLCE

| Autor: Branko BIOČIĆ
Festival samoniklog bilja održava se u travnju (Arhiva)

Festival samoniklog bilja održava se u travnju (Arhiva)


Silvanu Uraviću iz SDP-a nije bilo jasno kakvu će korist od sporazuma sa Španjolcima imati mještani Čepića, Šušnjevice, Potpićna ili Plomina

Općinsko vijeće Kršana izglasalo je sporazum kojim se uspostavljaju posebni odnosi sa španjolskom općinom Alconchel, a eventualno bratimljenje još će malo pričekati. Inicijativa je stigla od   Španjolaca putem labinskog Udruženja obrtnika, a ove dvije udaljene općine približio je tradicionalni Festival samoniklog bilja u Kršanu i veliki Sajam šparoga i tangerine, biljke koja sliči na kaktus, a raste u tim španjolskim krajevima.

Rano za bratimljenje

- Španjolska općina Alconchel otprilike je naše veličine, a za nas su čuli putem Festivala samoniklog bilja koji je prvi i jedini takve vrste u Hrvatskoj pa su putem Udruženja obrtnika Labin pokazali zanimanje za suradnjom i približavanjem ovih manifestacija, ali i općina. Predlagali su odmah i bratimljenje, ali je za to još prerano, rekao je općinski pročelnik i zamjenik načelnika Roman Carić, koji će predvoditi labinsko izaslanstvo tijekom službenog posjeta španjolskoj općini i tamošnjem sajmu šparoga i tangerine idućeg vikenda.

Vijećnik Esad Huskić podsjetio je na njegovu neuspjelu inicijativu od prije godinu i pol za suradnjom s općinom Gradačac koja je udaljena 453, a ne 2.519 kilometara pa je predsjednik vijeća Zdravko Vidak zamolio Huskića da pokrene inicijativu za bratimljenje Kršana i Gradačca. Silvanu Uraviću iz SDP-a nije bilo jasno kakvu će korist od sporazuma sa Španjolcima imati mještani Čepića, Šušnjevice, Potpićna ili Plomina.

Vijećnici su prihvatili i izvješće o ostvarenju općinskog proračuna u prošloj godini. Općina je ostvarila 2,15 milijuna kuna viška prihoda nad rashodima pa je manjak iz prethodnih godina, zbog zastoja Plominskih termoelektrana, smanjen na sedam milijuna kuna. Načelnik Valdi Runko istaknuo je da se općina financijski oporavlja jer je u siječnju i veljači prihodovano 4,2 milijuna, a potrošeno 1,7 milijuna kuna čime je minus smanjen za dodatnih 2,5 milijuna kuna.

Usvojen prvi rebalans

Vijećnici su donijeli i prve izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna pa se u prihodima predviđa 27,7 milijuna, a u rashodima 23,7 milijuna kuna. Razlikom od oko četiri milijuna pokrio bi se manjak prenesen iz prošle godine, a preostalih 2,8 milijuna kuna pokrit će se iduće godine. U prvom ovogodišnjem rebalansu proračuna smanjeni su prihodi od kapitalnih pomoći EU-a za groblje u Kršanu u iznosu od 1,1 milijun kuna, uvrštena je nova stavka kapitalne pomoći EU-a LAG od 150 tisuća kuna za financiranje izgradnje dječjeg igrališta u Potpićnu i povećana je stavka prihoda od TE Plomin za 70 tisuća kuna. Smanjeni su rashodi za proširenje groblja u Kršanu za 1,4 milijuna, a uvedena je nova stavka za uređenje dječjeg igrališta u visini 370 tisuća kuna. S po sto tisuća kuna povećani su rashodi za izmjene i dopune UPU-a Potpićan i Prostornog plana uređenja općine Kršan. Za privez čamaca u Plomin luci čeka se uporabna dozvola, a za dovršetak Društvenog doma u Kršanu nije bilo novaca zbog štednje, ali postoji mogućnost njegova dovršetka do kraja godine, odgovorio je načelnik Runko na pitanje vijećnika.

Vijećnici su prihvatili i izvješće o radu Trgovačkog društva 1. maj iz Labina za prošlu godinu koje je podnijela Sandra Višković Marković s posebnim naglaskom na općinu Kršan koja ima najmanje zelenih otoka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater