ZDRAV ŽIVOT

DANAS i SUTRA DESETI FESTIVAL SAMONIKLOG BILJA: Kršan postaje centar aromatičnog i ljekovitog bilja

| Autor: Branko BIOČIĆ

Već desetu godinu Kršan je domaćin zanimljivog Festivala samoniklog bilja kojega pohode ljubitelji prirode i zdravog načina života iz cijele Iste pa i preko Učke.

Festival je otvorio općinski načelnik Valdi Runko koji je zahvalio svim pojedincima, tvrtkama i institucijama koji su dali dio sebe u ovaj projekt i pomogli da on doživi deseti rođendan što je proslavljeno prigodnom tortom.

- Ovaj dio poljoprivrede, branje ljekovitog i aromatičnog bilja bilježi posljednjih godina veliki uspon. Kršan se profilirao kao istarski centar na tom području pa bi se u budućnosti ovdje trebao otvoriti i Centar za preradu i proizvodnju aromatičnog bilja. Sve je više posjtitelja i izlagača, a mi godinama podupiremo ovaj festival pa namjeravamo osnovati i Udrugu proizvođača aromatičnog bilja poput Udruge proizvođača istarskog crvenog češnjaka, rekao je Ezio Pinzan pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu.

Pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić čestitajući domaćinima na uspješnoj organizaciji i desetom jubilarnom festivalu istaknula je kako je već postala tradicija okupljanja svake godine u ovo vrijeme u Kršanu.

- Svake godine vidi se pomak a ova manifestacija postala je dodatna vrijednost u predsezoni u našem ruralnom području. Kršanci su pokazali da znaju brati bilje, ali uz pomoć Supetaraca, rekla je Udovičić u šali aludirajući na Franka Zgrablića iz Svetog Petra u Šumi koji godinama u Kršanu vodi radionicu pokaznog branja bilja, a na svom štandu nudi razne proizvode od ljekovitog i samoniklog bilja. Franko je samo jedan od 50-ak izlagača na Sajmu kojeg je prošle godine posjetilo oko pet tisuća ljudi, a ista brojka očekuje se i ove godine. Zanimljivi predavači, radionice i gastro iznenađenja i ove su godine bile mamac posjetiteljima. Donatella Vrbanac stručnjakinja za prehranu, poznati hrvatski arhitekt Ante Vrban, prof. Višnja Bartolović, predavači sa zagrebačkog PMF-a, brojni fitoaromaterapeuti   u radionicama i predavanjima otkrili su manje poznate zanimljivosti o biljkama i zdravlju. Marija Kolarović iz Udruge Verbena podučit će u nedjelju o izradi uljnog seruma i kreme za lice, a Svjetlana Duić o samoniklom bilju kao dekoraciji u domu. Pojedinosti o ljekovitom bilju i začinima sv. Hildegarde ispričala je u subotu prof. Višnja Bartolović. Žaklina Stroligo, fitoaaromaterapeutkinja govorila je o koži i kako je pravilno njegovati. Posebni festivalski gosti stigli su iz novog partnera festivala, španjolskog grada Alconchele, a njihov kuhar Tomas Carbonero Caraballo pripremao je tapase od biljke tagarnin i šparuga. Sve su to u subotu u 14 i 16 sati začinili i zvuci flamenga.

Sutra, u nedjelju na rasporedu je cooking show, prezentacijska radionicu chefa Davida Skoka koji će pripremiti 100 degustacijskih porcija jela od samoniklog bilja iz mora i s obale. Show će se održati od 12 do 14 sati. Šator je za sve posjetitelje otvoren oba festivalska dana do 19 sati. Organizatori i ovogodišnje manifestacije su Općina Kršan i Turistička zajednica te Poljoprivredna zadruga Čepić polje. Pokroviteljica 10. Festivala je predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of