PRVI PUT

U Carel Adriaticu potpisan kolektivni ugovor, stižu i veće plaće

| Autor: Branko BIOČIĆ
Najvažnije novosti odnose se na radna mjesta u proizvodnji (Foto Carel Adriatic)

Najvažnije novosti odnose se na radna mjesta u proizvodnji (Foto Carel Adriatic)


U društvu Carel Adriatic, u talijanskom vlasništvu, koje posluje u Poslovnoj zoni Vinež, potpisan je prvi Kolektivni ugovor. U ime Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, ugovor je potpisao sindikalni povjerenik Aris Horozović, a u ime Carel Adriatica član Uprave i voditelj operacija Raffaele Rossi.

Bolji uvjeti

Potpisivanjem ugovora, Carel Adriatic i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije pokazali su posvećenost radničkim pravima i dobrobiti te osiguravaju daljnji napredak i prosperitet za sve zaposlene. Ovaj ugovor donosi niz pogodnosti za zaposlene te će dodatno unaprijediti njihovo radno iskustvo u smislu povećanja plaća, uvjeta rada i dobrobiti.

Najvažnije novosti odnose se na radna mjesta u proizvodnji. Kolektivni ugovor regulira povećanje mjesečnog bonusa, dodatak na plaću za lokalno stanovništvo, povećanje naknade za prehranu, povećanje dana plaćenog dopusta za važne osobne potrebe, uvođenje jubilarnih nagrada kao priznanje za lojalnost i predanost, uvođenje otpremnina za odlazak u mirovinu i druge.

- Potreba za sindikalnim organiziranjem radnika proizlazi iz potrebe radnika za poboljšanjem materijalnih prava i uvjeta rada, odnosno radi promicanja interesa članova sindikata. To je moguće samo kroz kolektivno pregovaranje. CAREL Adriatic je pravi primjer koji pokazuje da se sindikalnim organiziranjem i kolektivnim pregovaranjem mogu promicati interesi radnika.

Svega nekoliko mjeseci od sindikalnog organiziranja radnika u CAREL Adriaticu, 16. travnja sklopljen je Kolektivni ugovor kojim smo uredili prava i obveze radnika i poslodavca u ovom Društvu, naglasila je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Konstruktivan dijalog

Kazala je da je Uprava društva prihvatila Sindikat kao pravog socijalnog partnera te da je u kolektivne pregovore ušla u dobroj vjeri.

- Pregovori su se odvijali u pozitivnoj atmosferi uz međusobno razumijevanje i uvažavanje. Stoga ne čude rezultati pregovora, koji su rezultirali povećanjem ukupnih primanja radnika od najmanje 70 eura, a ovisno o složenosti poslova i doprinosu radnika, i više. Osim toga, Kolektivni ugovor radnicima jamči dugoročnu sigurnost, a Društvu stabilnost i mir, rekla je Cvitić.

U Upravi Društva zadovoljni su postupkom pregovaranja te ističu da su otvorena komunikacija i konstruktivni dijalog bili ključni elementi tijekom ovog procesa. Iskreno zahvaljuju svima na angažiranosti te vjeruju u nastavak uspješne suradnje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini