Značajna proračunska sredstva

Istarska županija osigurala 1.371.230 eura za programe ustanova i udruga koje brinu o najranjivijim društvenim skupinama

| Autor: Milan Pavlović
Projekcija dogradnja i rekonstrukcije "Štiglića" (Foto: Istarska županija)

Projekcija dogradnja i rekonstrukcije "Štiglića" (Foto: Istarska županija)


Uz kapitalne investicije izgradnje domova za starije osobe kojima se umanjuje problematika nedostatnih smještajnih kapaciteta, Istarska županija izdvaja značajna proračunska sredstva i za projekte i programe ustanova i udruga iz područja socijalne skrbi. Istarski župan Boris Miletić ovoga je tjedna potpisao 26 ugovora s ukupno 17 ustanova i udruga, vrijednih 1.372.230 eura.

Jedan od prioriteta

- I danas potvrđujemo ono što kontinuirano govorim, a to je da su nam zdravstvo i socijalna skrb, uz obrazovanje, prioriteti u ovom mandatu. Držim da mi koji radimo u javnom sektoru trebamo najviše skrbiti o našim najmlađima i o sugrađanima treće životne dobi.

Ugovore koje potpisujemo pokrivaju široki dijapazon usluga, odnosno programa koji čine razliku te obuhvaćaju korisnike s područja cijele Istre. Programi se odnose na najranjivije skupine u našem društvu, a naša je dužnost, kao zajednica, skrbiti o njima te im pružati podršku jer je određena sredina razvijena onoliko koliko skrbi o najpotrebitijim, kazao je župan Miletić, koji je prisutnima na potpisivanju zahvalio na trudu, radu, empatiji i požrtvovnosti koju svakodnevno ulažu u svoj posao.

(Arhiva Novog lista)(Arhiva Novog lista)

- Znamo da je i u ovome segmentu prisutan veliki problem nedostatka stručnih kadrova i potrebne radne snage, što su izazovi s kojima ćemo se morati nastaviti baviti i u narednom razdoblju. Početkom godine donijeli smo Program inovativnih mjera namijenjenih prije svega za zadržavanje, ali i privlačenje ljudskih resursa u javnim zdravstvenim i socijalnim ustanovama Istarske županije, i vjerujemo da će uroditi plodom, zaključio je Miletić.

- Ove mjere su nam izuzetno važne bilo da govorimo o dodatnim mjerama zdravstvene zaštite u našim domovima za starije, programu pomoći u kući, Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda, koji je sve opterećeniji, ili osobama koji su završile kao beskućnici. Sve su to jako, jako važne teme, a da bismo išta proveli, treba nam novac, koji i ove godine osiguravamokroz županijski proračun. S druge strane, kako pronaći i osigurati kadar danas je posebno izazovno i u tome moramo sudjelovati zajedničkim snagama, poručila je županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić.

(Arhiva Glasa Istre)Gordana Antić. županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb (Arhiva Glasa Istre)

Dodatne mjere zdravstvene zaštite namijenjene su domovima za odrasle osobe i domovima za starije osobe, a radi se o programu koji se provodi kao nadstandard zdravstvene njege korisnika, s ciljem dolaska liječnika specijalista korisniku koji obavlja svoj pregled u domu. Time se korisnika pošteđuje iscrpljujućeg odlaska u bolnicu na pregled, a ujedno i smanjuje opterećenje sanitetskog prijevoza i specijalista u bolnici.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Pomoć u kući je, pak, program provođenja socijalne usluga dostave obroka ili pomoći u obavljanju kućnih poslova i održavanju osobne higijene korisnika, kao podrška u samom domu korisnika i prevencija institucionalizacije starijih stanovnika.

Županija sufinancira i djelatnost Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda - Pula koji provodi usluge rane intervencije, odgoja i obrazovanja, psihosocijalne podrške te poludnevnog boravka djece s teškoćama u razvoju u Puli i Poreču.

Sufinanciranjem programa »Pomoć ženama žrtvama obiteljskog nasilja« Sigurne kuće Istra osigurava se besplatna psihosocijalna, psihološka i pravna podrška te hitni smještaj i smještaj u skloništa za žene žrtve obiteljskog nasilja i njihovu djecu na području Istarske županije.

Skrb o beskućnicima

Dva potpisana ugovora se odnose i na skrb o beskućnicima. Jednog provodi Udruga za razvoj i širenje usluga u zajednici, borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti, a Županija sufinancira smještaj beskućnika na socijalno inovativan način u programu prema modelu »Stanovanje na prvom mjestu – Housing First« prema kojemu je korisnik smješten direktno u organizirano stanovanje s fleksibilnom i kontinuiranom podrškom.

Udruzi Institut Pula sredstva su dodijeljena za sufinanciranje troškova Prenoćišta za beskućnike Rachem u kojemu korisnik, osim obroka i obavljanja svoje osobne higijene, dobiva važne informacije oko svojih prava te pomoć i podršku u savladavanju svakodnevnih zapreka na putu izlaska iz beskućništva, svakome prema svojim potrebama.

Što se domova za starije osobe tiče, spomenimo i Istarska županija sufinancira redovnu djelatnost domova za starije čiji je osnivač, čime se omogućuje dostupnost usluga koje se pružaju građanima po pristupačnijim cijenama. Radi se prije svega o troškovima smještaja, ali izvaninstitucionalne usluge boravka, pomoći u kući i drugih aktivnosti.

Također, sufinanciraju se i aktivnosti odijela za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija te su u tu svrhu proračunska sredstva dodijeljena Domu za starije osobe Novigrad i Domu za starije osobe »Alfredo Štiglić« Pula. Potom su namijenjena i sredstva za sufinanciranje aktivnosti koje provodi Gerontološki centar Vila Trapp, a namijenjene su starijim osobama u cjelodnevnom boravku.

Među dobitnicima sredstava je i Društvo Crvenog križa Istarske županije koje provodi programe kao što su Jačanje volonterstva, Jačanje organizacije mladih Crvenog križa, Unaprjeđenje prve pomoći, Unaprjeđenje darivanja krvi, Program pripreme i djelovanja u kriznim situacijama itd. 

Dogradnja i rekonstrukcija »Štiglića« vrijedna više od 8,5 milijuna eura

Kapitalni projekt dogradnje i rekonstrukcije Doma za starije osobe »Alfredo Štiglić« Pula trenutno je najveća, a ujedno i najznačajnija investicija na području socijalne skrbi Istarske županije.

Nakon što su koncem rujna prošle godine započeli radovi na rekonstrukciji depandanse Doma u Mažuranićevoj ulici, sve je bliži i početak građevinskih radova na matičnoj zgradi u Krležinoj ulici. Naime, nakon provedenog postupka javne nabave, za izvođača radova odabrana je tvrtka Radnik d.d. iz Križevaca.

Pristiglo je ukupno sedam ponuda, od kojih dvije međunarodne, što potvrđuje veliki interes građevinskih tvrtki za sam projekt. Vrijednost odabrane ponude je konkurentna te iznosi 8.553.093,89 eura bez PDV-a, što je znatno niže u odnosu na procijenjenu vrijednost od 10 milijuna eura bez PDV-a.

Predviđeno trajanje radova je 19 mjeseci od dana uvođenja u posao, a čiji će točan datum biti uskoro poznat. Zbog kompleksnosti samog projekta nužno je odraditi još nekoliko predradnji, među kojima je i priprema regulacije prometa u Krležinoj ulici.

Danas Dom u Krležinoj ulici raspolaže s kapacitetom od 153 mjesta, a nakon dogradnje bit će na raspolaganju 241 mjesto, odnosno kapacitet se povećava za 48 smještajnih jedinica i 88 kreveta.

Pri okončanju projekta više neće biti trokrevetnih soba. U novom djelu zgrade bit će isključivo dvokrevetne sobe (56 dvokrevetnih soba), svaka soba će imati svoje kupatilo, a svaki kat će imati dnevni boravak s kuhinjicom.

U dijelu koji nije predmet dogradnje ostaju 83 sobe, od toga 37 jednokrevetnih i 46 dvokrevetnih. Podsjetimo, projekt je zajednički i u jednakim omjerima sufinanciraju Istarska županija i Grad Pula.

(Sadržan realiziran u suradnji s Istarskom županijom)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini