Nema predaje

PANDEMIJA JE OSTAVILA TRAGA, ALI BUJE USTRAJU NA PROJEKTIMA Uz dogradnju vrtića, obnavljaju se zgrade gradske uprave i Centra za inkluziju

| Autor: Luka JELAVIĆ
Dogradnja vrtića u Bujama

Dogradnja vrtića u Bujama


Godina na izmaku, uz poteškoće koje su nepovoljno utjecale na život i poslovanje, u Bujama je ipak bila u znaku velikih investicija koje će imati pozitivne odjeke u narednom razdoblju. U bujskoj gradskoj upravi su uglavnom zadovoljni realizacijom predviđenih poslova, a ova će godina biti obilježena završetkom energetske obnove tri objekta. Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin posebno izdvaja velika ulaganja u dogradnju, te energetsku, ali i ukupnu obnovu zgrade dječjeg vrtića.

Radovi su, istina, usporeni i zbog posljedica pandemije, svi poslovi još nisu završeni, ali već u siječnju 2021. godine cjelokupni poslovi na obnovi zgrade vrtića, izgrađene 1983. godine, bit će okončani, čime će djeca, odgojitelj i drugi zaposlenici imati daleko bolje uvjete. U toj se zgradi nalaze dvije ustanove, Dječji vrtić Buje i Talijanski vrtić Mrvica. Dugo godina se popravljalo što se moglo, bili su česti i problemi s grijanjem, a sada će to biti sve prošlost.

- U zadnje vrijeme u obnovu i dogradnju zgrade vrtića uloženo je oko 12 milijuna kuna, od čega skoro polovica otpada na dogradnju vrtića. To je donijelo novih 400 kvadrata površine, odnosno tri velike igraonice, radne prostorije, dvije kupaonice, a uz projekt dogradnje kompletno je obnovljen stari dio vrtića. Obnovljen je krov, zamijenjena stolarija, postavljena fotonaponska elektrana za vlastite potrebe, ugrađena je nova dizalica topline čime je riješen višegodišnji problem s grijanjem i rashlađivanjem, tako da smo cijeli vrtić podigli u energetski A+ razred. Uz sve to, sačuvana je zgrada, obnovljena je i zaštićena. Rezultat svih ulaganja bit će ušteda na energentima za koje ćemo trošiti do 70 posto manje sredstava, naglasio je gradonačelnik Vižintin.

Sve je to, dodaje, omogućilo vraćanje odjeljenja Talijanskog dječjeg vrtića koje je godinama bilo smješteno u jednoj zgradi u Rudinama, što je stvaralo dodatne teškoće i za roditelje i za organizaciju rada, uz nepotrebne troškove. Ali, drukčije se tada nije moglo, tvrdi gradonačelnik, ali će zato sada sva vrtićka djeca biti u jednoj, zajedničkoj zgradi.

- To je i za nas, kao osnivača, donijelo manje ukupne troškove, a najvažnije je što će kompletna obnova vrtića riješiti sve dugogodišnje probleme, a uvjeti u njoj bit će daleko bolji za nekoliko narednih desetljeća. Jako sam zadovoljan što smo na najbolji način uspjeli okončati tu veliku investiciju, kaže gradonačelnik Vižintin.

Pored toga, u potpunosti su završeni projekti energetske obnove zgrade gradske uprave i Centra za inkluziju, što također donosi određene prednosti, naročito u smanjenju potrošnje električne energije, uz mnogo bolje uvjete za rad. U sklopu obnove zgrade gradske uprave, uz ostalo, uređeno je potkrovlje koje do sada nije bilo adekvatno iskorišteno. Tu je uređeno nekoliko ureda, a sada će biti iskorišteni na najbolji način.

- Poznato je da su matični ured i druge županijske službe godinama u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta. Međutim, morali smo naći prostore za učenike Talijanske srednje škole, jer počinje rekonstrukcija njihove zgrade. Sada su nam uređene prostorije u zgradi gradske uprave tako dobro došle pa ćemo u njih smjestiti županijske službe i tako osloboditi prostorije u Učilištu za privremene učionice. S druge strane, to je povoljnije i za građane, jer će sada kompletna javna usluga biti u istoj zgradi, dok će samo katastar i ured za urbanizam ostati na dosadašnjim lokacijama, dodaje Vižintin.

Iako je obnova zgrada vrtića, Centra za inkluziju i gradske uprave i po visini uloženih sredstava i po važnosti obilježja ove godine, ipak treba spomenuti i niz drugih poslova koji nisu ostali nezapaženi. Neki od njih nisu često spominjani, a važni su za građane određenih područja, kao što je to vodovodni ogranak u dijelu naselja Punta kod Krasice.

Već je riješeno dvije trećine tog projekta, a nakon iskopa i postavljanje vodova, uređena je i asfaltirana cesta na tom dijelu Mesnog odbora Krasica. Vižintin podsjeća i na asfaltiranje druge dionice županijske ceste od Buja prema Marušićima, s čime se nastavlja u narednoj godini, a veliki su izgledi da se u idućoj godini u Kremenju izgradi i kružni tok na križanju koje je vrlo opasno. Još u proljeće jedan takav rotor izgrađen je kod Kanegre, na vrlo opasnom križanju.

U ovoj godini nastojalo se pronaći još mjesta za parkiranje, naročito u starogradskom dijelu. U tom dijelu grada kronično nedostaje parkirališta, jer je teško pronaći veću slobodnu površinu, a nova parkirališta se uređuju da bi se oslobodio Trg slobode, gdje je predviđen kružni tok. Pripremaju se nova parkirališta kod starog groblja za 15-ak automobila, a uredit će se još jedan plato ispod stare uljare.

Počela je i realizacija velikog projekta zamjene rasvjetnih tijela novim LED svjetiljkama. Već je zamijenjeno više od 300 rasvjetnih tijela, a posao se nastavlja i u idućoj godini. Stalni su poslovi na uređenju zelenih površina, uređuju se dječja igrališta po mjesnim područjima, a nakon razgovora s predstavnicima mjesnih odbora počelo je postavljanje usporivača prometa na dionicama kroz naselja. Za početak će dva montažna usporivača biti postavljena u Istarskoj ulici u Bujama, a utvrđeno je 25 lokacija na cijelom području gdje se planiraju postaviti montažni usporivači, tako da se mogu pomjerati u slučaju da se lokacija ne procijeni učinkovitom.

Naravno, niz je i drugih komunalnih poslova na cijelom području, na popravljanju nerazvrstanih cesta, proširenju javne rasvjete, ali i poslova iz drugih područja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum