jože šuran - heroj nob-a

Dostojanstveno odavanje počasti poginulom borcu za slobodu u Višnjanu

| Autor: Glas Istre
(Foto: Općina Višnjan)

(Foto: Općina Višnjan)


Općina Višnjan dostojanstveno je odala počast Joži Šuranu, poginulom borcu za slobodu i heroju NOB-a. Povodom obilježavanja 80. godišnjice od njegovog mučeničkog ubojstva od strane okupatora, otkrivena je spomen-ploča na mjestu pogibije i položeno je cvijeće.

Ceremoniju polaganja cvijeća i otkrivanje spomen-ploče, djela akademskog kipara profesora Roberta Jozića, predvodili su općinski načelnik Angelo Mattich i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreč, Arduino Matošević. U svojim govorima, oba govornika su naglasili važnost sjećanja na one koji su položili svoje živote za temelje slobode koju danas uživamo. Spomen-ploča služi kao podsjetnik na Šuranovu hrabrost i neumornu borbu protiv fašizma.

(Foto: Općina Višnjan)(Foto: Općina Višnjan)

Šuran, uzoriti borac i zemljoradnik, bio je poznat po svom ratnom angažmanu te je svojim djelovanjem bio ključna figura u organizaciji otpora protiv talijanske i kasnije njemačke okupacije u Istri. Njegovo liderstvo bilo je inspiracija za mnoge, ali je također izazvalo represiju fašističkih snaga, što je kulminiralo njegovom mučeničkom smrću 1944. godine.

Nakon nemilosrdnog ponižavanja koje je organizirala njemačka vlast, njegova smrt nije izazvala strah, već snažnu reakciju otpora među lokalnim stanovništvom. Posljednje riječi Jože Šurana, izrečene prije vješanja, ostavile su trajni trag u kolektivnom sjećanju zajednice. Dostojanstvenom obilježavanju pogibije Jože Šurana prisustvovao je njegov unuk, Milan Šuran.

“Posebno važno i bitno je istaknuti da bi svatko od nas trebao poštivati svoje roditelje, svoje djedove i bake, poštivati svoju prošlost, jer bez poštivanja očeva, majki, djedova, baka i svoje prošlosti, ne zaslužujemo svjetliju budućnost. Moramo voditi računa o našim potomcima, jer oni ostaju poslije nas, moramo voditi računa o tome što im ostavljamo. Mislim da na ovome mjestu ostavljamo za naše potomke jedan simbol i posvetu narodnom heroju, kojeg se trebaju svi sjećati, jer bez tih žrtava koje su bile u ono doba, od 1940-e do 1945-e i sve one žrtve koje je pretrpjela domovina Hrvatska od 1990-e do 1995-e, mi ne bi mogli imati danas ovu slobodu koju imamo, možda je premalo cijenimo”, naglasio je načelnik.

Događaj je bio obogaćen cvijećem položenim za sve pale heroje na Tićanu, njih 84. Ova godišnjica nije samo prilika za odavanje počasti palim herojim; ona je također podsjetnik na neprocjenjivu cijenu slobode i važnost očuvanja povijesne svijesti u suvremenoj Hrvatskoj. Lokalne vlasti i udruge zajednički rade na tome da se ovakvi važni datumi uvijek dostojno obilježe, čime se osigurava da borci za suverenost i neovisnost Hrvatske nikada ne budu zaboravljeni, doprinoseći očuvanju hrvatskog identiteta i prenošenju priča o hrabrosti budućim generacijama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum